Reklama

Reklama

Byla nejen královou milenkou, ale i rádkyní. A to jí Francie nemohla odpustit... Slavná markýza de Pompadour (1721–1764) pocházela z obchodnické měšťanské rodiny, i když se traduje, že jejím skutečným otcem byl finančník Le Normant de Tournehem, který se také postaral o její budoucnost, uvedl ji do společnosti a provdal za svého synovce Charlese-Guillauma dÉtiolles (1741). Ludvíka XV. potkala na svatbě jeho syna. Události nabraly rychlý spád a po rozluce manželství a přijetí mezi dvorní dámy, se stala oficiální milenkou krále Ludvíka XV., což trvalo až do roku 1751. Hned na počátku jejich vztahu jí král udělil titul markýza de Pompadour a takto vešla nejen do dějin Francie, ale i celého světa. I když pak už neudržovala s králem milenecký poměr, byla stále jeho důvěrnou přítelkyní až do své předčasné smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Romantizující životopis markýzy de Pompadour (1721–1764). Není to žádná pecka, ale pro připomenutí a základní orientaci bohatě postačuje. V užití reálů mají Frantíci vždycky výhodu u vlastních látek, to je samozřejmé. Hlavní problém tu představuje obsazení padesátnice Charlotte de Turckheim, která měla být jako Marie Leszczyńská jen o sedm let starší, než Ludvík XV., tady ale vypadala jako jeho matka. Naopak za zásadní klad považuju opětovné užití hudby z pompadourovské operety Leo Falla z roku 1922, která provází markýziny životopisy už celé století. Stejně tak tu bylo alespoň ve fragmentech zachyceno markýzino mecenášství, přátelství s encyklopedisty a její vlastní herecké ambice (v královském divadélku pro 14 lidí ve Versailles v letech 1747–1750). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Instantní kostka režijních i hereckých klišé, rozpuštěná ve dvou litrech vlažného přístupu - toť ryzí (nad)národně televizácká gastronomie současnosti, lehce stravitelná, lehce spláchnutelná - na jakékoli téma - historie nehistorie... Spíše tedy >poison< , rybka leklá v marně jedovatém vejvaru... :-/ - - - - - (Poprvé a zcela jistě naposled znuděně viděno 12. a 19.2.2011 na ČT1 coby (k)análu velmi levné kulturní kuchyně /navíc s rovnocenně plytkým a otravným čétédabingem/, hodnocení 164., komentář zde jako jebemnáctý - 19.2.2011) ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh, který je příjemný nejen vizuálně, ale i hudebně. U tohoto filmu se zabývat otázkou, zda všechno vylíčené historicky souhlasí, mi přijde zbytečné. Podle mého názoru je podstatné, že díky filmu dnes vím, že to byla nevšední žena, která se vymykala společenským stereotypům bez možnosti uplatnění vlastních snů. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydarený pohľad do čias vlády Ľudovíta XV. Autentické prostredie, pekné kostýmy a výprava, dosť dobré herecké výkony, ale to je asi všetko. Život a morálka, ktorá mi je cudzia a nevzbudzuje vo mne ani sympatie. Žiadny podobný film ma neoslní, pokiaľ je bez posolstva a neviem sa aspoň čiastočne stotožniť s konaním alebo pocitmi niektorej z postáv.. Alebo ma musí zaujať aspoň formálna stránka, či historická pravdivosť. To nebolo najhoršie, dávam aspoň dve hviezdičky. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Četl jsem několik životopisů markýzy de Pompadour i jiných osobností té doby, takže mám určitou představu, kterou tenhle film poměrně dobře naplnil. Musím ale dodat, že u většiny historických filmů posledních let postrádám napětí, spád, gradaci (které mi naopak přinášelo čtení knih). V každém případě ale jde o realistické ztvárnění nelehkého postavení královy milenky, která zdaleka nebyla tak všemocnou, jak se to většinou prezentuje (v tomto směru mě celkem vytáčí rádobyseriózní časopisy jako Epocha, History a podobně). Dalším plusem filmu je výborné herecké obsazení, zvláště charismatický Vincent Perez v roli Ludvíka XV. naprosto seděl. A i když mezi ním a Charlottou de Turckheim je stejný věkový rozdíl jako byl mezi králem a královnou Marií Leszczyńskou, ve filmu vypadají spíš jako matka se synem, čímž tvůrci lehce sympaticky zdůraznili argumentaci, proč král musel bejt kurevník. Ovšem kdysi populárního šviháka Venantina Venantiniho v roli cholerického krejčího jsem si uvědomil až dodatečně po nastudování informací k filmu. Kostýmy, výprava, všechno dobrý, k úplnému sednutí na zadek však přesto něco chybí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (3)

  • Zábery z filmu ukazujú podnos s cukrovinkou "mníšky", ktorý sa podáva kráľovnej a jej dcéram. Mníšku však vynašiel až okolo roku 1855 Frascati, slávny parížsky cukrár a výrobca zmrzliny, teda o viac ako storočie neskôr. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Château de Champlâtreux, Château de Chantilly, Dampierre a Champs-sur-Marne. Obdobie natáčania trvalo od 14. apríla do 14. júna 2006. (Arsenal83)

Reklama

Reklama