Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Převratná zbraň, kterou vyvinula armáda, se stane cílem nepřátelských zvědů. Kvůli nim je poručík letectva Petr Nor nucen předstírat, že vzdušné torpédo 48 sám vynalezl. Kvůli pracovní schůzce nemůže jít Nor na koncert se svou snoubenkou Helenou. Místo něj jde jeho kolega, nadporučík Jan Domin. Ten je zanedlouho nalezen zavražděný. Následující den se na vojenské poradě o torpédu objeví neznámý muž, jenž se vydává za Jana Domina. Je odhalen, avšak plukovník Švarc jej nechá uprchnout. Jeho cílem je totiž špiona sledovat a dostat se v jeho stopách k celé vyzvědačské bandě. Všechno se však notně zkomplikuje, když se špionka Irena Vengerová do Petra zamiluje...
České špionážní drama režiséra Miroslava Cikána vzniklo podle stejnojmenného románu Marie Křížové. Autorem scénáře byl písničkář Karel Hašler. Film se uváděl také pod názvem "Případ plukovníka Švarce". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je zajímavý nejen jako ukázka filmové propagandy let třicátých, ale především jako z dnešního pohledu krajně naivní, ale přesto ne úplně nepovedený pokus o špionážní thriller. Máme tady zkrátka československou bondovku vzniklou dávno před Bondem a před studenou válkou. Z hereckých výkonů - značně poplatných době a tehdejšímu pojetí filmového herectví - vyčnívá (bohužel v negativním smyslu) především Karel Hašler a jeho téměř hysterický projev v roli ultranaivního (až přiblblého) dr. Marvana. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Stále se zhoršující politické vztahy se sousedním nacistickým Německem měly pochopitelnou odezvu v literární i filmové tvorbě. Ministerstvo obrany si pak na sklonku roku 1936 objednalo výrobu špionážně laděného filmu, který by zároveň propagoval armádu a její moderní zázemí. Režisér Miroslav Cikán nakonec sáhl po románku Marie Křížové a poskytl jej k přepracování Karlu Hašlerovi, jemuž byla svěřena i jedna z klíčových postav. Na adresu tvůrců je nutné poznamenat, že se jim podařilo vytvořit napínavý krimifilm s přiměřenou dávkou tajemství. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dnes působí spíše naivně, ale v době vzniku muselo být Vzdušné torpédo 48 senzační biják. Příběh se drží klasických špionážních postupů (řada situací je James Bond hadr) a stále se snaží být zajímavý, herci jsou kvalitní, herečky krásné (škoda, že kostyméři tak odbyli Zitu Kabátovou), dočkáme se i řady zvratů, detektivní části s mordpartou jako vystřiženou z Hříšných lidí města pražského a přehlídky tehdejší československé armádní techniky. Na druhé straně jsou naprosto pitomí padouši, kteří ale měli zřejmě sloužit k pobavení (hromadný útěk autokarem), a Cikánova neschopnost natočit cokoliv, co by připomínalo akční či o něco dramatičtější scénu. Jedinou výjimkou by snad mohl být únos hlavního hrdiny. Poselství snímku o tom, že český národ musí být stále ve střehu, bylo s přihlédnutím k roku vzniku mrazivé až hanba. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na rok 1936 opravdu nezvyklá a skoro novátorská produkce, a žánrově tak trochu i odklon, od běžné produkce Miroslava Cikána. Ostatně dobrodružný a kriminální žánr, případně špionážní film, byl v té době ještě v plenkách, takže představy samotných tvůrců o správnosti filmového označení, byli v té době ještě hodně mlhavé. Pracovní název, nikoliv distribuční byl "Případ plukovníka Švarce", to jen tak pro zajímavost. Co bych vyzdvihl? Tak určitě velice dobrou kameru, zvláště na konci filmu v letecké bitvě, a výkony herců Hašlera (MUDr. Marvan), Novotného ( poručík Petr Nor, vynálezce torpéda), který k vědecké kariéře neměl až zas tak daleko, sám po 2. sv. válce vystudoval chemii, a začal se věnovat vědecké dráze zcela naplno. V Americe dokonce vynalezl destičky do raketoplánů. Poslední o kom bych se zmínil byl Otomar Korbelář v roli (plukovníka Švarce, náčelníka kontrašpionáže). Jinak všechno ostatní spíše průměr. 2,5/5*. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli současníkům, kteří si byli plně vědomi vzrůstající moci Hitlera v sousedním Německu, připadal film tak blbý, jak zde kdosi poznamenává ve svém komentáři. Na mě ale v současnosti působil naivně a částečně i nedotaženě a nepropracovaně, např. ten závěr, byť jeho součástí byla vskutku povedená letecká scéna. Rozhodně má pravdu D.Moore neboť jindy tak elegantní a vždy tak krásná Zita tam byla hodně odbytá a to nejen po stránce kostýmů, ale také scénáře a prostoru, jež ji byl dán. Kostýmně to zachraňovala alespoň houslová viruoska Míly Reymonové. Z hlediska mužského obsazení bylo rozhodně na co se koukat, protože Korbelář, Schránil a zejména Novotný byli v uniformách vyloženě mňam, snažil se i (Zitin) dědeček Dr. Marvan v podání Karla Hašlera, ten tedy spolu s Marvanem a Korbelářem hlavně zase po stránce hraní, byť to mnohdy ve scénáři, jak už z hlediska špionážního tak toho romantického, pěkně skřípe (ať už jde o "profláknutý" heslo v papírnictví či vztahy fešného vynálezce ke "svým" ženám). Mrzelo mě také málo prostoru pro Františka Kováříka, který se později proslavil v roli profesora, který se domníval, že i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále. Tak to podtrhněma a sečtěme, tedy za letecké scény, za Zitušku i za pohled na Toníčka (Novotného) dávám svou hvězdičku. ()

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na letišti Praha -Točná, v Praze na náměstích (Jana Palacha, 14.října, Kříženeckého, Palackého, Malostranské, Loretánské, Škroupovo) a v Divoké Šárce. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Románové zpracování pod názvem Láska na vyšší rozkaz vydal v rozšířeném vydání časopis List paní a dívek. (NinadeL)
  • Popis vzdušného torpéda ve filmu částečně odpovídá popisu bomby s kazetovou municí. S tím rozdílem, že dnešní typy rozhodí submunici ve vzduchu, zatímco ve filmu popsané torpédo až explozí po dopadu na zem. (HonzaR.)

Reklama

Reklama