Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prípravy na samotný the dam útok je síce zaujímavý, ale formálne málo strhujúci a vlastne tak celkovo tuctový. Trvá dobrú hodinku aj pol, kým sa dostaneme k samotnej akcii. Potom už napochodujú staré dobré ruky dobových trikových majstrov a môžme sa kochať. Je mi trochu ľúto tej prepálenej minutáže. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý so sebou nesie pečať doby vzniku a hypotetický názor režiséra, že ak je zaujímavý námet, tak už nie je potrebné sa príliš snažiť o to, aby film bol aj divácky príťažlivý. A tak diváci dostanú dve hodiny vyplnené prevažne dialógmi alebo nekonečnými zábermi na letiace Lancastery. V dialógoch sa spomenie kdečo, ale o pocitoch pilotov, ktorí idú do takmer samovražednej akcie sa veľa nedozvieme. Samotná akcia je nakrútená zaujímavo, ale treba prižmúriť obe oči nad technickou stránkou použitých trikov. Ak by bol film kratší, nenudil by tak často a tri hviezdičky by som mu nedával takmer ako darček. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film vznikl v roce 1955 a na jeho trikové stránce to bylo hodně znát (trasírky vypadaly fakt podivně), přesto jsem si ho velice užil. Kupodivu mě až nečekaně zaujalo bádání Dr. Ellise, cesta od golfového míčku k pětitunové rotující bombě mě opravdu bavila. Méně povedené už byly přelety Kanálu cestou k cíli mise, už jsem se bál, že mi je chtěli tvůrci přiblížit v reálném čase, chyběl mi i hlubší exkurz do osobního života letců, aby mi jednotlivé postavy více přiblížil. S celkovým výsledkem jsem byl ale každopádně spokojen, tohle nebyla ztráta času. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Pominu-li onu historickou událost, o níž jsem neměl ani potuchy, ve filmu z padesátých let 20. století, tedy v době rasové segregace v USA, mě překvapily (na tu dobu asi nepřekvapující) dvě věci: 1) Ve filmu nenarazíte na jediného černocha, 2) Jediný zástupce afroameričanů je černý pes jménem Negr - a ani ten neskončí dobře. ~~~ Na takhle starý snímek nečekaně koukatelné. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Ďáblové v oblacích se stali inspirací pro George Lucase a jeho Hvězdné války. Z filmu si "vypůjčil" nejen některé letecké formace, ale dokonce i dialogy a řadu dalších scén. (Rodriguez)
  • Ve filmu to není zmíněno, ale bombu bylo před shozením třeba roztočit. Proti směru letu a rychlostí 500 otáček za minutu. (Jirka_Šč)
  • Ve filmu je zmíněno, že vlna letící severní trasou má problémy a McCarthy letí na Sorpe zcela sám. Podrobnosti k tomuto stavu: Jedno letadlo se zřítilo po nárazu do elektrického vedení, jedno bylo sestřeleno nad Holandskem, jedno bylo nad Holandskem poškozeno a muselo se vrátit, další (H) ztratilo ještě nad mořem bombu a vrátilo se. McCarthy nalétával na Sorpe desetkrát, zasáhl ji, zničit se mu ji nepodařilo, ale vrátil se. Ve filmu toto vše není vysloveno, na konci filmu se však na tabuli s informacemi o letadlech objeví na krátký okamžik u stroje "H" (Harry) informace "early weapon lost" (brzy ztracená bomba). (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama