Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Matty 

všechny recenze uživatele

Režiséři jiných filmů o reálných válečných operacích častokrát vycpou prostor před samotnou akcí dialogovou vatou, která se vyjadřuje ke všemu možnému, jenom ne k věci. Zhruba polovinu Bořičů přehrad (což nezní o moc méně béčkově než Ďáblové v oblacích) tvoří dialogy. Dialogy jednak suše vtipné, ale hlavně o tom, co bude chtít většina diváků slyšet. Hned na začátku je před námi zřetelně vytýčen cíl i přibližná metoda jeho dosažení, zbývající dvě hodiny patří dotažení plánu, plánování a realizaci plánu. Žádné dějové odbočky, milostné linie a těžkopádná morální dilemata. Jedna scéna nás vnadí na další, od podstatného se přechází k podstatnějšímu. Takhle to bylo a takhle to má největší šanci zaujmout. Kousek citu do filmu vnáší vztah jednoho z letců k jeho psovi (!), na kterého všichni pokřikují a údajně i ve skutečnosti pokřikovali „Negře!“ (!!). Jediná ženská postava pronese nanejvýš pět vět, jinak je hrací pole plně v moci mužů. Nemám moc rád genderové škatulkování, ale Bořiči přehrad vážně jsou „chlapským“ filmem. Technické detaily, velké bomby a posuzování opačného pohlaví výhradně dle zevnějšku ale odradí jenom ty divačky, které se nenechají strhnout. 85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu precizně zfilmované a s plnou polní co se týče vojenské techniky si ostudu také neudělali, a to se cení. Možná je to ale až příliš ukecané, dlouhé a chvílemi dost nudící, což je u filmů z této doby naprosto běžné, když z války neukazujou spíš psychickou stránku člověka, kde tady to rozhodně nehrozí. Pravda zase je, že závěr byl monumentální, což jsem od tohoto filmu ani nečekal, o to víc mě to nakonec překvapilo. Lidé tenkrát př isledování tohoto filmu museli mít hlavu v oblacích, protože natočit něco takového opravdu muselo dát zabrat, ale jde hlavně o ten konec, to co se děje předtim, to bych s lehkostí přešel, tam skutečně není zas tak o moc co stát, proto ty tři hvězdy. Když dobrý film, tak celé dvě hodiny, a ne jen závěr, ale tady za to může spíš doba, ve které byl film natočený, i tak je to na tehdejší dobu veliký krok kupředu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečná klasika rutinéra Michaela Andersona o tom, jak byly zničeny přehrady v Porúří. Vybroušený snímek se spoustou sympatických postav - Michael Redgrave jako vědátor doktor Barnes - plynulou a šikovnou režií a zajímavými speciálními efekty - práce s projekcemi, domalovávání, modely apod. O tom, jak byl film vykraden Lucasem ve Hvězdných válkách, se zmiňovat nebudu, ale zajímavé je, že jméno pejska letce Gibsona Nigger nebylo pro americké diváky jaksi politicky korektní, a tak muselo být změněno na Trigger. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Stále ještě film Ďáblové v oblacích se už už snaží překlopit sebe sama do žánru hraného dokumentu. Téma bombardování přehrad v Porúří Anderson uchopil od strategického záměru, k nápadu, jak jej technicky provést, vývoje technického řešení až k samotné bojové akci. Předloha nejspíše čerpala z dokumentace, historických záznamů a dost možná i výpovědí zúčastněných osob. Film si dává záležet, abychom pochopili inovativnost technického řešení, princip speciální bomby, i všech přístrojů, jež slouží k jejímu přesnému shozu. Rozkrývá potíže nočních náletů i omezenosti zdrojů na výzkum ve válečné ekonomice. +++++ Slouží tak v podstatě pouze vzdělávacím účelům a jako pocta úsilí skupině lidí, jež přispěla ke zničení přehrad. Všechny postavy mají ve filmu jediný cíl, což hercům nedává mnoho prostoru k předvedení svého umění, snad s výjimkou Redgraveova zapáleného vědce. Herci působí, že dostali pokyn: "V této scéně se projekt nachází ve stavu A, což postavě X působí emoci E1," jež se pro jistotu ještě označuje v dialogu. Rozhovory krom vysvětlování a "podkreslení nálady" nemají jinou fuknci. Výsledkem je film rutinní, sterilní, neemotivní, byť informačně přesný. Snad by mu opravdu více slušel dokumentární šat s několika vloženými hranými scénami. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Mattym, že Bořiči přehrad či snad lépe Bořiči hrází by byl výstižnější překlad originálního názvu filmu Dam Busters. Téma skákavých bomb a ničení hrází je napínavé, ale film je v mnoha místech zdlouhavý a potřeboval by být pořádně sestříhán a zkrácen. Nominaci na Oscara za Speciální efekty nechápu, třeba střelba v noci vypadá jako rozmazané světlušky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY - a jako bonus lze doporučit i tohle: http://www.youtube.com/watch?v=qKHc-U2FNHk ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Neznámý válečný snímek, který však svou kvalitou může zdatně konkurovat těm známějším a mnohdy méně dobrým. Na svou dobu obsahuje skvělé efekty, které vyniknou nejen při anglickém útoku na německé přehrady. Ve filmu je navíc sympatická dvojice Michael Redgrave jako potrhlý vědátor, který vynaleze nový způsob ochormení německého útoku; a Richard Todd jako Guy Gibson. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Za druhé světové války patrně nebylo větší frajeřiny, než proletět se nenápadně nad německým územím a pak z výšky 20 metrů nad vodní hladinou, při rychlosti 380 km/h, ve vzdálenosti 600 metrů od cíle vypustit hopsající bomby proti zbytečně celistvým hrázím přehrad. Tento snímek komplexně zachycuje vymyšlení plánu, trénink i vlastní akci, přičemž tempo vyprávění by sice občas potřebovalo popohnat býkovcem, ale závěrečné efektní nálety proti nacistické rychlopalbě leccos vynahrazují. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu o hledání skákavé bomby je docela poučná, druhá polovina o jejím využití v praxi zase překvapí tím, jak moc se podobá útoku na Hvězdu smrti - je vidět, kde bral o 22 let později George Lucas inspiraci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, závěrečná půlhodina je strhující, ale to, co se odehraje před ní, není o nic méně zajímavé. "Ďáblové v oblacích" (který trouba jen vymýšlí ty české názvy?) mě velice mile překvapili a okamžitě se zařadili mezi moje top leteckoválečné filmy. A nic na tom nemění fakt, že herci tři čtvrtiny filmu jen mluví, plánují, testují, upravují a mluví... To (a skutečnost, že film vůbec nenudí) jsou totiž právě ty věci, díky nimž se Dam Busters (s tím cz názvem si fakt trhněte) stali odlišnými a pozoruhodnými. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tentokrát trochu netradiční válečný film kde prvních devadesát minut je hlavně o vývoji té revoluční bomby její zkoušení a zkoušení provedení samotné akce. O té je ta finální půlhodinka. I když triky už zub času nahlodal, tak na rok 1955 to pořád nevypadá zle a dá se na to v pohodě koukat. Líbila se mi cílevědomost vědce při vývoji i houževnatost a vůle pilota který celou akci řídí. Jenom možná některý vedlejší dějový linie bych vyškrtnul a film trochu zkrátil. Proč tam třeba byla ta linka s přejetým psem u kterýho se ani nedozvíme kdo ho vlastně přejel a celý to vyšumí do ztracena jsem úplně nepochopil. No a někdo může třeba namítnout, že film adoruje výrobu bomby která pak ve finále asi zabije i nevinný lidi když při záplavách továren sledujeme topící se dělníky, ale tohle bych úplně nekritizoval i vzhledem k době vzniku teprve deset let po válce. Prostě tady byl nepřítel a tyto strategické cíle bylo třeba zničit a hotovo. Každopádně i přes ty výtky mě nemrzí, že jsem si ten film doplnil a to solidní nadprůměrný hodnocení si ode mě vyslouží.65% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neprávom prachom zapadnutý vojnový film, ktorý je paradoxne takmer bez vojnových scén s výnimkou záverečného leteckého náletu. Väčšinu filmu tvoria dialógy , ale pozitívne je , že sú veľmi k veci. Film nezdržiava zbytočnými odbočkami a vedľajšími dejovými linkami a ja som iba s úžasom sledoval ako film z roku 1955 pekne odsýpal. Po hereckej stránke skvelo zahrané, ale zažiari najmä vedec a vynálezca bomby. O tejto "bombovej" misii existuje aj dokumentárny film, ale film samotný sa zaoberá celou misiou od nápadu, testovanie, cvičenie letky až po samotnú akciu tak podrobne , že vám spomínaný dokument nahradí. Len tak naokraj , pri akcii prišlo o život 56 ľudí. Úroveň trikov v závere nie je pre dobrý pôžitok z filmu vôbec dôležitá, ale ak by táto časť bola kvalitatívne na vyššej úrovni, dal by som aj plný počet. Takto štyri, ale poctivé. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Parada! Skvela renkonstrukcia jednej vojenskej akcie so super scenarom a cool akcnymi scenami, ktore mi okamzite pripomenuli utok na Hviezdu smrti. A hned po filme som zistil, ze to nebola nahoda☺10/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je o legendární akci 617. britské speciální bombardovací peruti RAF ,,Bořičů přehrad'. Peruti velel až do své předčasné smrti Guy Gibson (VC, DSO, DFC), který byl od počátku u celého projektu skákacích pum a velel i samotnému náletu. První 2/3 filmu sledujeme nápad a vývoj nového typu pumy i počáteční neúspěchy. V poslední třetině pak sledujeme samotný nálet letky těžkých čtyřmotorových bombardérů RAF Avro Lancaster na přehrady v Porůří. Osobně jsem navštívil přehradu Edersee i tamní muzeum. Musím smeknout před odvahou mladých osádek. Když stojíte uprostřed hráze, koukáte přes jezero na až tak ne moc vzdálené kopce na druhé straně, uvědomíte si jak málo měli bombometčíci času na sestup na správnou výšku, ustálení rychlosti a odhoz barelové pumy. To vše v noci a za palby flaků rozmístěných na hrázi. Z fotek v muzeu jsem viděl, že škody ze záplav byly značné. Přílivová vlna (u této přehrady) zasáhla řeku Fulda, která protékala průmyslovým Kasselem, který zčásti zaplavila. Mimochodem v muzeu vám pustí posledních 25 min. tohoto snímku na šílené VHS kopii a v němčině. Když jsem slyšel filmového Gibsona jak po předstartovní kontrole říká : ,,Alles in Ordung'' - kroutili se mi palce u nohou :-)) Ačkoliv dnes triky působí lehce úsměvně, na svou dobu se jednalo o perfektně zpracované efekty. Samotný nálet je napínavý a zpracován podle skutečných událostí. Film je nejen poctou hochům od této peruti, ale i vědcům, bez nichž by řada válečných úspěchů vůbec nevznikla. Filmaři měli tu výhodu že v roce 1955 se dalo natáčet s veškerou technikou, která bojovala ve válce (což je velký problém dnešních filmařů, kteří si vypomáhají ledacčímž...). Tato slavná peruť si do konce války připsala další celou řadu úspešných speciálních akcí, které by také stály za zfilmování. Jednou z nich je např. nálet na bitevní loď Tirpitz ze základen v Rusku. Koho problematika ,,Dambusters' zajímá doporučuji přečíst autobiografii Guye Gibsona - Nepřátelské pobřeží před námi. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Precíznosť a metodickosť prístupu k faktom a maximálnej autenticite a vierohodnosti v očiach diváka posúva Andersonovu významnú vojnovú snímku na tenké rozmedzie medzi hraným filmom a dokumentom, čím zastáva obdobnú pozíciu chladnej rekonštrukcie udalostí ako svojho času Smightyho Midway. Zásadným rozdielom medzi týmito dvoma filmami je však Andersonova snaha o zblíženie diváka s postavami miesto letmého predstavenia plejády pre dej zásadných charakterov. A v tomto bode zlyháva, pretože mimo Redgravea v roli konštruktéra Wallisa všetky postavy bez výnimky spĺňajú naordinovaný vzorec chovania (čo lepšie vysvetľuje vo svojom komentári Subjektiv). V prvej polovici filmu je všetko relatívne v poriadku - príbeh dodržuje presný postup a vernosť faktom, a tak nám chronologicky predostiera všetky udalosti predchádzajúce samotnej operácii (ktorá sa tak, ako ju vykresľuje film, stáva v mojich očiach jednou z najzásadnejších a najpôsobivejších svojho druhu) a udržuje diváka v konštantnom napätí čo sa darí aj najmä vďaka tomu, nakoľko bola utajená a ako perfektne zohráva Redgrave svoju úlohu. Bohužiaľ, v neprospech filmu sa v druhej fáze, keď začína plán naberať jasnejšie kontúry, sa do filmu dostáva pár zbytočných scén sprevádzaných lacným sentimentom. Samotná bojová akcia, dostavujúca sa v poslednej polhodine je nakoniec po technickej stránke slabšia, ako divák očakáva, a prejavuje sa na nej nižší rozpočet, než sme u podobne dôležitých vojnových filmov zvyknutí. Našťastie, takmer excelentnému zážitku bez jediného zakolísania tempa nič neprekáža a sám som sa bavil o poznanie viac, než u spomínaného Midway z podobného súdku. A tu zobrazený optimizmus zo šance na rýchle ukončenie vojny je trestuhodne nákazlivý. 85% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Černobílá válečná klasika na svou dobu po všech stránkách špičková. Nerozumím tomu, proč se o tomhle filmu skoro neví. Ať dramatický závěr nebo sympatické počínání roztomilého vědce v první části, mne po celou stopáž naprosto upoutaly. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mimořádný počin, v němž je válka zobrazena zcela jinak, než bývá zvykem. Hrdinové jsou zde vlastně dva, vědec, kterého neodradil žádný nezdar, a pilot, který se nebál zrealizovat jeho pro ostatní nesmyslný nápad. Přinutila bych všechny ty pitomce, co zachraňují Ryana, aby se podívali, že již v padesátých letech minulého století šlo natočit válečný film bez patosu, v němž divák utone nejpozději do poloviny filmu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak film to je výbornej to bez pochyby ale pro mě už trochu starší a zub času hlodal a hlodal. Takže nic moc. Ale kvalitní film to rozhodně je. Jen prostě na mě moc ukecanej a zdlouhavej. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý so sebou nesie pečať doby vzniku a hypotetický názor režiséra, že ak je zaujímavý námet, tak už nie je potrebné sa príliš snažiť o to, aby film bol aj divácky príťažlivý. A tak diváci dostanú dve hodiny vyplnené prevažne dialógmi alebo nekonečnými zábermi na letiace Lancastery. V dialógoch sa spomenie kdečo, ale o pocitoch pilotov, ktorí idú do takmer samovražednej akcie sa veľa nedozvieme. Samotná akcia je nakrútená zaujímavo, ale treba prižmúriť obe oči nad technickou stránkou použitých trikov. Ak by bol film kratší, nenudil by tak často a tri hviezdičky by som mu nedával takmer ako darček. ()

Reklama

Reklama