Reklama

Reklama

Soudce a jeho kat

  • Západní Německo Der Richter und sein Henker (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komisař Barlach má už od dětství velkého kamaráda, který se mu jednoho dne cynicky přizná k tomu, že kdysi v mládí naplánoval a pak uskutečnil vraždu. Vraha policie nikdy nedopadla a poctivý kriminalista se musí rozhodnout, zda svého přítele udá. (MVanis)

Recenze (5)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vynikající, atmosferická adaptace slavného díla Friedricha Dürenmatta, v níž si zahrál i on sám. Sice evropský film, ale s přítomností hollywoodských herců, z nichž především Jon Voight odvedl víc než slušný výkon. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Tak ses stal zločincem. To byla ale dobrodružná zábava!“  Z filmů natočených dle knih Friedricha Dürrenmatta jsem viděl v minulosti už výbornou černobílou krimi z Německa Stalo se za bílého dne a z jiného soudku stylově a herecky trošku svéráznější TV inscenaci Ortel. Obojí pro mě nezapomenutelné. Koprodukční film, který jsem před nedlouhem dosledoval, těžil nakonec z obou zatím pro mě známých podob Dürrenmattovy tvorby a byl jsem svědkem dobře namíchané esence mysteriózního rozplétání případu, dění plného zločinu a kriminalistiky, ale současně i uzemňujících dialogových diskuzí na témata trestu a spravedlnosti, v jejichž pozadí se (s následky do přítomnosti) přetřásá neobvyklý starý, neodhalený zločin spáchaný v rámci sázky. Inu, chvíli mi trvalo, než jsem se v ději s množstvím postav zorientoval, ale později jsem si nechal tuhle napínavou hru o/na spravedlnost i díky skvělým hereckým výkonem navrch výhradně chutnat... včetně řádky vyladěných detailů (řízný pohřební orchestr a běhající děti za ním, příchod mrtvoly na pásu mezi kufry...). *** Až po skončení jsem si uvědomil, že tohle zrežíroval slavný herec a na oplátku mu v tom hráli slavný spisovatel (sám Friedrich Dürrenmatt coby starý muž se šachovnicí) a hlavně slavný režisér (Martin Ritt – znám pár jeho filmů zejména s Paulem Newmanem, ale v životě jsem neviděl pana rejžu v něčem hrát a co vám řeknu, odtáhl titulní roli a sehrál toho komisaře-soudce excelentně)... Nejen Rittův komisař, ale i záhadný a nezastižitelný viník v podání Roberta Shawa na mě působil dojmem osobitě napsané i ztvárněné filmové postavy, na jaké se nezapomíná. Klasické filmové sedmdesátky „staré školy“ opět v plné parádě. [90%] ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se tesil na adaptaci me oblibene knizky, ale byl jsem zklaman... Bohuzel. Mozna mi to nesedlo, tezko rict... Kazdopadne bych se bal doporucit. Prectete si radsi knizku. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Od Hlbočiny som miloval Bissetovú a našiel som si cestu na každý film v ktorom hrala. Ale už nikdy to nebolo také ako prvý krát... Atmosféra povedzme,ale inak nič moc. ()

Reklama

Reklama