Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seznámíte se s rodinou mlynáře Kaliby, který je hrdý nejen na svůj mlýn, ale i na rodinou tradici, podle které se mlynářské povolání dědí na hoštěnickém mlýně už bezmála tři sta let. A protože pan Kaliba nemá syna, je jisté, že jeho jediná dcera Liduška si musí vzít za muže mlynáře. Možná by se tak i stalo, kdyby se Kalibovi nevypravili na jubilejní výstavu. Tady se totiž Liduška seznámí s pohledným inženýrem Karlem Loukotou, který je sice převelice horlivým členem cyklistického spolku Nežeň se!, ale proti lásce není vůbec imunní. Samozřejmě na něj čeká řada patálií a překážek, přičemž tou největší je samozřejmě mlynář Kaliba se svou urputnou snahou dodržet rodinnou tradici... Tento námět byl již v českém filmu zpracován v letech 1925 a 1929. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ještěže hraje v tomhle filmu Jindřich Plachta. Jeho role je totiž natolik jedinečná a kouzelná, že sama o sobě by si zasloužila ještě o něco větší prostor, byť i tak jej má ve filmu dost. Kromě Plachty jsou ve filmu některé zajímavé tváře mezi herečkami, ale jinak jde jen o standartní práci, sice zručně řemeslně zvládnutou, ale nikterak vybočující směrem nahoru či dolů z řady mnoha jiných komedií té doby. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Krome Burianovych komedii jedna z nejlepsich, ktere byly v te dobe natoceny. A Kocourkovsti ucitele jako clenove klubu Nezenme se – opravdova zatez pro nase branice. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klady: Kouzelná scéna na policejní stanici, vtipně spojení Plachta (mlynář Kaliba) + Pištěk (krajánek Šafránek), Ferencova výkladní skříň jeho obchodu a bajkajal. Minus: Kocourkovští učitelé, někdy doslova v neúnosně dlouhých scénách..Jinak souhlas s Radyem, Plachtova figurka je skutečně kouzelná, skoro to občas vypadá, že jde přímo o hlavní postavu, strhává na sebe veškerou pozornost, určitě by si zasloužila více prostoru, ale to bychom nejspíš skončili úplně někde jinde.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já ti dám pokutu, ty pišišvore!“ Kdepak s tímhle chvástalem na starého podšívku Šafránka…Plachtův lidový vypravěč a věčný cestoval je skvělý, člověk se těší na každou jeho „zaručeně pravdivou“ odpověď či historku. Ostatní také nejsou špatní (ačkoliv třeba Filipovský, Futurista či Trégl určitě mohli dostat víc prostoru), za zmínku jistě stojí i Pištěkův nerudný mlynář toužící po nedosažitelné železniční zastávce, ale ještě víc mě bavil výborný staromládenecký a cyklistický spolek Nežeň se („Společný povinný úsměšek!“) s podařenými, vtipně otextovanými písničkami, kterých bych snesl klidně i víc. Nechybí spousta omylů, setkání, nějaká ta romantika v podání Beneše a Janů, úsměvná, pohodová atmosféra…škoda jen, že filmu postupně začne pomalu ale jistě docházet dech, humoru plíživě ubývat a konec už je bohužel jen chabým odvarem slibně rozjeté podívané. Škoda, na slabší 4* to ovšem ještě stačit bude. „Vy ste byl v Praze?“ - „Zrovna du vodtamtaď.“ - „Šafránku!“ - „No…byl sem skoro v Berouně a jak daleko je z Berouna do Prahy?!“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Praha je sice Čechů ráj, ale ajvajvaj. Jedna za Futuristu, druhá za Adinino sólo. Starší verze jsou zkrátka lákavější. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velkou část na úspěchu filmu májí bezesporu Kocourkovští učitelé. Poloprofesionální sdružení studentů původně z Rychnova nad Kněžnou. Jejich činnost byla přerušena první světovou válkou, ale obnovili činnost po válce a působili cca do roku 1954. Objevují se v řadě českých filmů, bohužel u většiny nejsou uvedeni. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Opravdu překvapivě příjemná a vtipná komedie z počátků dvacátého století. Hereckými tahouny jsou Pištěk a Plachta, vzácně se doplňující. Snad nejpůvabnější role Zorky Janů, k tomu Kocourkovští učitelé (z nepochopitelných důvodů filmaři neužívaní) a další z opileckých výstupů Ference Futuristy. Hodinu a půl se příjemně a vkusně bavit, není dnes až tak málo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dobová adaptace populárních divadelních humoresek Karla Fořta, objevivších se na filmovém plátně již v období němé kinematografie, oživuje nejen atmosféru venkovského mlýna, ale také pražské Jubilejní výstavy, konané ve jménu velkolepých průmyslových a technických objevů. Hereckému obsazení v čele s Theodorem Pištěkem, Jindřichem Plachtou a Svatoplukem Benešem tentokrát vévodí teprve dvacetiletá Zorka Janů, která se s překvapující lehkostí a něžným půvabem dokázala překlenout přes veškerá protivenství, podnícená mmj. nedostatkem vlastního sebevědomí. Adina Mandlová si i přes poměrně malý prostor před kamerou přirozeně získává diváckou pozornost a svou koketní roli krášlí lehkým ironickým nadhledem, byť vrcholné pěvecké sólo bylo nahrazeno profesionálním dubblem. Tradičně znamenitá je další opilecká etuda Ference Futuristy; jasně dominující hodnotou tohoto příjemného filmu ovšem zůstává pěvecký sbor Kocourkovských učitelů coby spolek starých mládenců s heslem "Nežeň se!" Vkusný zábavný titul, který svou atmosférou nakazí i současného diváka a který je dalším důkazem tvrzení, že v nepříznivých dobách vznikají ta nejlepší díla. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film plný nejrůznějších zmatků a trapasů, kde je i docela dost zábavných scén. Za zmíňku stojí hlavně dvojice v podání Theodora Pištěka a Jindřicha Plachty. Ta byla perfektně zahraná. Adina Mandlová, která hrála kabaretní zpěvačku, tu byla spíše jen pro okrasu než aby pořádně hrála, ale tak to asi měla ve scénáři. Zorka Janů měla velký herecký talent, škoda, že trpěla psychickými problémy, které se jí bohužel staly osudnými. Kromě zmiňovaných herců se tu vyskytuje i partička Kocourkovských učitelů, ty taky stojí za to. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh komedií nemám ráda - neustále někdo něco zapomíná, zaměňuje a ztrácí. Sentimentální výlevy Zorky Janů "v lásce, manželství a dětech je jediný smysl života" to celé jen potvrdil. No ale zase tu byla Adina a její skvělá písnička. Takže ať žije všech srdcí ráj a bajkajlaj. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusna dobre odsypajuca komedia na nedelne poobedie. Plachta na urovni, a tie dialogy na urovni, Mne sa ti Kocourkovstvi ucitelia nevideli, vystrihat par scen s nimi a hned bych poskocil : 60 % ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Selanka při jejímž sledování vás ani nenapadne, že vznikla těsně před atentátem na Heydricha, vyhlazením Lidic a Ležáků, leteckými útoky na Plzeň... . Komedie z prostředí českého venkova, kde se zpívá a rozverničí, si i přesto našla cestu do kin. Táhne ji J. Plachta společně s T. Pištěkem a jako bonus krásná Zorka. Najdeme i pár zajímavostí té doby, které nabourají zažité představy mnohých diváků. Takže neškodná zábava s drobnou osvětou navrch. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z českých mlýnů je taková lehká oddychová operetka, která podtrhuje krásu české krajiny, venkova, města i lidí samých. Jindřich Plachta je zde vskutku ve formě a po celý film baví diváka skvěle. Těžko naznačit děj, protože o něj vůbec nejde, je to spíše směs komických situací sestavený v časovém sledu, tento děj pak spojují dohromady osoby mlynáře (Pištěk) a krajánka (Plachta). Podtrženo sečteno- nenáročné, lehké, milé a velmi dobré. 75% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Filmový mlýn je Dědkův mlýn v Unhošti ev. č. 488, je pojmenován po mlynáři Martinu Dědkovi, zvaném Suchý mlynář, o kterém se písemné zprávy zmiňují v první polovině 18.stol. V minulosti byl mlýn také nazýván Křížový. Po r.1989 zchátralé stavení mlýna změnilo nejen svoji podobu, ale i svůj účel. V objektu se vyráběli housle a později sloužil jako zájezdní hostinec. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Jedna z průměru. Zorka Janů v téměř totožné roli jako ve filmu "Když Burian prášil", stejně tak Adina Mandlová v roli, kterou zastávala ve většině filmů (kterou ale ovládala nadmíru dobře), je tu spíš jen tak "na ozdobu". ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Úplně výborná pohodová komedie..hlavně Plachta je k popukání :) a opilecký výstup Ference futuristy to je prostě špičkovost. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na filmu mě zaujaly zejména dvě věci: a) že v prudérním 19. století mohl vážený starosta a magistrátní úředník klidně chodit do pochybných podniků, kde se tančil kankán, aniž by to mělo negativní vliv na jejich pověst b) na příkladu cyklistů ze spolku "nežeň se" byl divák nádherně poučen o tom, co je potřeba dělat, aby člověk dosáhl met nejvyšších. Tito mužové vůbec netrénovali, pouze plácali na schůzích, a přesto lehce překonávali na desítkách kilogramů vážících kolech jakékoli vzdálenosti, a navíc za bujarého zpěvu písní. A proč byli schopni takových výkonů? No protože neměli manželky, které by je vysávaly z fyzických i psychických sil! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Slabá komedie s množstvím hudebních vsuvek a nedostatkem humoru. Jedna hvězda za hlášku "Pošlete pět tisíc, jinak vám příležitostně vypálím oči vitriolem". ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Milá a podarená veselohra na nedeľné popoludnie so skvostnými výkonmi J. plachtu a F. Futuristu. Na danú dobu až neuveriteľne nadčasové "hlášky" v dialógoch. ()

Reklama

Reklama