Reklama

Reklama

Někdy veselo někdy smutno

(festivalový název)
  • Indie Kabhi Khushi Kabhie Gham... (více)

Obsahy(1)

Rahul se rozhodne oženit proti vůli rodičů a je za to vykázán z domu. Po letech se však jeho mladší bratr rozhodne zpřetrhaná pouta opět spojit a vydává se studovat do Londýna, kde jeho bratr i s rodinou nyní žije. Že jeho cesta za rodinným štěstím však nebude jednoduchá je stejně jasné, jakože se vedle studia stihne i sám zamilovat. Film posbíral řadu zejména domácích ocenění. (berg.12)

(více)

Recenze (27)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film, který díky svému kultovnímu statusu a obrovskému komerčnímu úspěchu v Indii i v zahraničí do značné míry ovlivnil představu mnoha zápaďanů o bollywoodské produkci. A nejsem si jist, zda vždy v dobrém. Na všechnu jeho sladkost, patetičnost a "ubíjející tradicionalizmus" se dá ovšem s úspěchem nahlížet jako na kousavou ironii (Viz. rozpory v "tradicionalistických" hodnotách Raichandových, kteří sice prožívají Diwali jako otázku života a smrti, ale bydlí v domě v typickém britském stylu, nosí západní oblečení a do svých tradic počítají i univerzitní studium v Anglii. Proti nim zase stojí Anjali, rodačka z Čándní Čauk, která naopak žije v Anglii, ale ven chodí jedině v sárí a životní styl Angličanů je jí proti srsti.) Hodně o významu jednotlivých scén napoví i hudba, která krom skladeb vytvořených přímo pro film zahrnje i indickou státní hymnu, nacionalistickou píseň Vande Mataram i veleznámý britský cover "camp" hitovky It's Raing Men. I s různými klišé se tu zachází uvědomněle a systematicky, mnohá ani nejsou indická, ale právě britská, potažmo americká (matka obejme syna před početným "publikem" a všichni tleskají)... Inu, K3G vůbec není tak prostá a "typicky indická" podívaná, jak by se zejména nepoučenému divákovi mohla jevit a bollywoodským pionýrům bych ji tedy raději moc nedoporučoval. A to i částečně z osobního důvodu, protože nemůžu tvrdit, že zrovna K3G by představovalo ten typ filmu, kvůli kterým mám Bollywood rád. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené rodinné drama, podané s veškerou pompou a patosem, jakého je Bollywood schopen. A že jejich velikost je v tomto ohledu téměř neomezená. Tři a půl hodiny vypjatých emocí, hudby a tance, kde milé momenty na hranici komedie střídají ubrečené scény, ve kterých tečou slzy proudem mužům, ženám i dětem. To vše bohatě prokládáno velkolepými tanečními choreografiemi zaplněnými snad všemi existujícími barvami a desítkami tanečnic a tanečníků. Zkrátka typický bollywoodslý biják se vším co k němu patří. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát jen slabý průměr ohodnocený dvěma hvězdami, protože film je nepříliš vynalézavá vyprávěnka na stokrát omleté téma: bohatý mladík a chudá dívka. Ještě tomu přihoršila Kajol, která příšerně přehrává a až násilně se stylizuje do role ztřeštěné komindy (snad ještě horší, než bývala Věra Ferbasová). Vadilo mi i zdůrazňování, jak je Indie skvělá a nejlepší na světě, na rozdíl od Anglie a Angličanů, ze kterých snímek dělá karikované figurky. Děj se láme v půlce a zaměří se na druhý pár milenců. ___ Jenomže jsou zde dvě scény, kvůli kterým jsem hodnocení zvedla, a které jsou názornou ukázkou, proč jsem si zamilovala indický film. Jsou pohlcující, jednoznačný úder emocí. První je scéna s náramky, důkaz, že když se v indickém filmu neukazuje sex, ještě to neznamená, že v něm sex není. A potom osudové rozhodnutí v dešti, které působí velice mužně. Takové scéně bych v českém filmu neuvěřila – ani by ji asi nikdo nedokázal takhle zahrát - ale v indickém mě dostala. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ak chceš byť živote niekto, ak chceš niečoho dosiahnuť, ak chceš vyhrať, vždy počúvaj svoje srdce... Hotová indická telenovela trvajúca neuveriteľné 3 a pol hodiny - ale stálo to zato! Celý film je rozdelený akoby na dve polovice - 1.) rodinná indická a 2.) sentimentálna londýnska. Už od začiatku ma to nesmierne zaujalo a keď sa to tak vezme, bol to pre mňa veľmi hodnotný film plný krásnych myšlienok a posolstiev. Bollywood ma berie čím ďalej tým viacej - Kabhi Khushi Kabhie Gham ma úplne očarilo. Nielen príbehom, ale celkovo aj spracovaním a osudmi hlavných postáv, ktoré boli vystavené nepriaznivým dopadom pýchy a tvrdohlavosti vo vzťahu otca Yasha a jeho syna Rahula. Láska v tomto prípade nespájala, ale rozdeľovala - rodina sa razom rozsypala, a jediný kto nabral odhodlanie ju opäť spojiť bol Rohan (Yashov druhý syn a Rahulov mladší brat). Krásny príbeh, napriek tomu nadrozmernej dĺžke, ktorá určite veľa ľudí odpudí. A nielen samotný príbeh zaujal, ale aj skvelé postavy, herecké obsadenie a ako inak nádherná indická hudba a tanečné kreácie. Samozrejme sa vyskytlo aj zopár podivných scén - ako napr. spievanie indickej hymny na výročnom stretnutí anglickej súkromnej školy (čo si v reálnej praxi predstaviť fakt nedokážem). Trochu dosť nevkusné bolo aj prvotné vystupovanie Pooje (ktorú stvárnila Kareena Kapoor) - ten afektovaný a výstredný anglický teeange štýl jej poriadne uberal charizmu, ale našťastie po stretnutí s Rohanom sa už správala a obliekala indickejšie. Napriek týmto prešľapom to bol pre mňa krásny 5-hviezdičkový indický filmový zážitok! Inak, tá chytľavá melódia Kabhi Khushi Kabhie Gham, ktorá hrala takmer neustále v pozadí, mi bude znieť asi aj v snoch :D ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Uplakané rodinné drama Karana Johara + herecký all star team v nejlepší kondici. To jsou ty hvězdné páry Amitabh + Jaya, SKR + Kajol, Hrithik + Kareena (po přestávce) a osamocená Rani. Největší slabost mám ovšem pro pyramidy ;) A nejmenší pro odhalení pravidelné struktury aneb žánr, který fungoval před přestávkou, zásadně otáčíme o 180° a nakonec jsou spokojeni všichni. Co je ale skutečně nezapomenutelné, je klasicky soundtrack. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Yashwardenův dům je ve skutečnosti panským sídlem v Anglii a film ho propaguje, že se nachází v Indii. (ČSFD)
  • Ve filmu dostal malou roli i John Abraham, ten ji ale odmítl. (ČSFD)
  • Píseň „It's Raining Men“ byla použita bez svolení držitelů práv. Ředitel byl žalován u britského soudu. (ČSFD)

Reklama

Reklama