Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před sto lety byli brutálně zavražděni tři studenti Hellestadské školy. Vrah se pak sám utopil v blízkém jezeře a jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Příběh se stal legendou pro generace studentů, stejně tak jako každoroční slavností. Studentka Sara objeví při psaní eseje o této legendě další nová fakta, která vrhnou stín na jednoho z hlavních školních benefitorů. Při oslavách stého výročí se zhatí plány, studenti zmizí a něco tajemného a neznámého se začne procházet po chodbách školy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Všimol som si, že tento snímok režíroval švédsky režisér Mikael Hafstrom. Jeho tvorba mi nie je neznáma. Mal som možnosť vidieť tri jeho režisérske počiny ("Izba 1408", "Rituál", "Útek z väzenia"), ktoré sa mi celkom páčili. Sú to filmy, ktoré vznikli v americkej produkcii. Boli natočené pre americké publikum za americké doláre. Na titule "Duch jazera" (Standvaskaren) ma najviac upútalo to, že sa jedná o čiste švédsku záležitosť. Škandinávsku filmovú produkciu sledujem len veľmi sporadicky, takže som sa potešil, že si po dlhšom čase pozriem niečo z chladného severu Európy. Bohužiaľ moje počiatočné nadšenie sa pri sledovaní tohto horrorového thrilleru postupne menilo na rozčarovanie a ku koncu až na trpké sklamanie. Toto sa Mikaelovi Hafstromovi nepodarilo. Zdá sa, že sa cíti lepšie v USA ako na domácej pôde. * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kingovka IZBA 1408 Švéda Mikaela Håfströma ma zaujala natoľko, že som pri najbližšej príležitosti siahol po jeho takmer prvotine, doma nakrútenom horore DUCH JAZERA a kúpil som si ho na originálnom DVD. Dobrovoľne som zabudol na strašné kritiky, upokojujúc sa tým, že možno recenzent film ani nevidel. Výsledok ma naozaj prekvapil skôr pozitívne. V riedkej zápletke á la „urban legend“ (pred sto rokmi sa na internátnej škole odohrala niekoľkonásobná vražda a teraz každý rok... poznáte to) sa síce dobre darí klišé, ale predstaviteľka hlavnej dievčenskej úlohy je sympatická a temná atmosféra sa v „európskom“ jesennom prostredí robí takpovediac sama. Ak sa vám páčili LESY alebo PRÍZRAK UNIVERZITY, mohli by ste byť spokojní. ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád thrillery/horrory z prostředí univerzit, jejich různých typů študáků a kantorů/ek, k tomu nějaká ta místní legenda, šablonovité postavy, tím vším se zvyšuje šance, že při závěrečných titulcích nebudete nasraní. 30% ke dni tohoto komentáře je hodně podhodnocených, dal bych 5/10, za který ale dávám 2* hvězdy, takže přihodím na 5.5/10, at jsou v pravo vidět ty tři hvězdičky ( i když nejslabší jaké můžu dát ), který třeba dodaj více odvahy pro to, aby jste si Strandvaskaren pustili. ()

davidek odpad!

všechny recenze uživatele

Už od začátku dělá tvůrce z diváka blbce. Když padá dívka z věže padá hned vedle lavičky a pak už tam lavička není. To je pouze příklad. Velmi špatné dílko. Nepochopil jsem závěr kdy mrtvola zasažena kotvou klesá ke dnu a při vytažení už je to jenom stará kostra. Asi jsou v jezeře piraně. Prostě "úchvatný" film. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má poměrně dobrý rozjezd a zpočátku dějově nastiňuje několik možných variant, kterými by se to mohlo ubírat a rozvíjet - odhalování sto let staré urban legendy o vrahovi studentů, nedávná sebevražda studentky, útěk jejího bláznivého otce z psychiatrické léčebny, napjaté vztahy v samotné škole. Z toho všeho se mohlo vyvinout mnoho zajímavých zápletek a první půlku filmu se zdá, že se tak i děje. Jenže pak najednou scénárista všechno hodí za hlavu a vybere si tu nejdebilnější, nejprovařenější a nejplošší možnou variantu děje a celej film jde, s prominutím, do prdele. Zapomeňte na název filmu, zapomeňte na to, co se odhaluje první půlku filmu, nic z toho nakonec z vyústěním či pointou filmu nemá nic společného. Po shlédnutí mi připadalo, jako by někdo vzal dva horory, jeden ač nijak převratný, přesto se zajímavou zápletkou a druhý naprosto podprůměrný teenagerovský "slasher", přestřihl je napůl a slepil dohromady. Škoda, ta severská atmosféra, příběh, herci/herečky, v první půli se mi docela zamlouvali/y. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Mikael Håfström se inspiroval starými severskými mýty. (Cheeker)
  • Jesper Salén byl zasažen pod pravé oko jednou vrtulí motoru motorového člunu. Okamžitě byl převezen do nemocnice a hned další den byl schopný natočit scénu znovu. (Cheeker)
  • Natáčení probíhalo ve švédském Stockholmu. (Terva)

Reklama

Reklama