Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká herečka Frances Farmerová (1914-1970) patřila k nejrozpornějším zjevům Hollywoodu 30. a 40. let. Její kariéra měla strmý vzestup a po krátké době také stejně prudký pád, neboť Frances Farmerová nebyla ochotna podřídit se požadavkům tehdejší komerční tvorby. Spíš než po laciném pozlátku filmové slávy toužila po úspěchu na jevišti, ale to se jí podařilo jen částečně. Z 15 filmů, jež natočila, odolal zubu času prakticky jediný - Děvče z baru (1936) Howarda Hawkse a Wiliama Wylera. Tvůrci filmu Frances, jenž vznikl v produkční společnosti známého komika Mela Brookse, věrně vyšli z jejího skutečného osudu, pouze přikomponovali fiktivní postavu jejího přítele Harryho Yorka. Vzniklou biografii lze určitě zařadit mezi nadprůměrné ukázky svého žánru, především díky vynikajícímu hereckému výkonu Jessicy Langeové, která za něj byla nominována na Oscara a obdržela hereckou cenu (ex aequo) na XIII. MFF v Moskvě 1983. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si o Jessice Lange myslela, že je to jen další blondýnečka, která toho zas až tak moc neumí. Pak jsem viděla Frances a spadla mi brada. Za prvé je to hodně drsná story a za druhé by si hlavní role zasloužila Oscara rozhodně spíš než ta vedlejší v Tootsie. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený životopis herečky Frances Farmerové, která patřila ve 30. letech mezi hollywoodskou smetánku. Jessica Lange ji hraje s naprostou přirozeností, skoro jako by si sama prožila stejné peklo, jako žena, kterou ve filmu představuje. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja mam s postavou Frances trochu problem. O tyhle herecce jsem v zivote neslysel, takze musim verit informacim, ktery mi predlozili tvurci tohohle filmu. A diky tomu, jak je tu ukazana, tak jsem ji bohuzel moc nefandil, ani mi nebyla kdovijak sympaticka a moc sem nechapal, proc ji vsichni povazujou za takovou hvezdu, kdyz toho moc nedokazala. Na jednu stranu je sice fajn, ze to nebyla nejaka tupa hollywoodska kravka, co se na kazdyho usmiva a s kazdym souhlasi a kdyz se ji neco nelibilo, tak to dala radne najevo. Na druhou stranu, za vetsinu problemu si mohla sama, protoze to obcas fakt uz prehanela a chovala se jak blazen. Jinak samotnej film je natocenej slusne, tech lehce prehnanejch 130 minut nenudi, dobovy kulisy a kostymy bez chyby a navic je sympaticky, ze to neni takovej ten klasickej pribeh o vzestupu, padu a navratu na vrchol a je misty docela drsnej. No a do nadprumeru pak film vytahuje fantasticka Jessica Lange, ktera to snad ani nemusela hrat a je proste Frances (akorat na tech 16 na zacatku fakt nevypada). Bohuzel uz tu neni nikdo, kdo by se ji svym vykonem aspon priblizil a zbejva tak akorat sympatak Shepard. Ale celkove docela povedenej a zajimavej zivotopisnej film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zcela odzbrojující výkon, který předvedla Jesssika Lange mě nedá jinak, než jít na nejvyšší ohodnocení. Nenáviděla jsem matku Frances a milovala Harryho Yorka, který žel ve skutečnosti neexistoval. Strašná škoda, protože jsem jim držela palečky co to dalo, ale reálnost osamělosti a zoufalosti Frances ve mně vzbudil obrovskou lítost a smutek na duši. Já tenhle vynikající, ale téměř zapomenutý snímek určitě doporučuji. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vysokým hodnocením na CSFD jsem byl řádně naladěný a snad i proto mě výsledek vcelku zklamal. Nejde sice o vyloženě špatný film, ale porovnám-li jej s tématicky blízkým snímkem Přelet nad kukaččím hnízdem, pak ten Formanův kousek drtivě vítězí. Zatímco Přelet je nadčasový film, ke kterému se dá stále vracet, Frances je na jedno pokoukání. Scénář je daleko plošší a jediná věc, která Frances zvedá, je přítomnost Jessicy Lange v hlavní roli. O tom, že jde o vynikající herečku, jsem věděl dávno, přinejmenším od doby, kdy jsem sledoval Tramvaj do stanice Touha, a tady dostala příležitost, kterou v maximální míře využila. Pravda, tu šestnáctiletou holku jsem jí nevěřil, ale ani maskér nemůže udělat zázraky. Tam, kde Přelet nad kukaččím hnízdem dokázal na příkladu zkázy jednoho nekonformního jedince ukázat netoleranci společnosti, represivnost a manipulaci, tam Frances sklouzává do škatulky rodinného dramatu a líčí konflikt dcery s dominantní matkou. Celkový dojem: 60 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dílo, které vyráží dech. Poznání, že i nejkomerčnější herci hollywooodské továrny na sny jsou až na na nečetné výjimky mistry svého oboru je pro převládající komerční ráz tvorby směřující do kasaštyků pro laika krajně nesnadné. Mrazení vzbuzující výkon Langeové plyne nesporně z úrovně, kterou se reprezentuje další velká osobnost filmu, kterou je zcela neznámý režisér Graeme Clifford. Obvyklá unylá limonáda kalifornského původu, která je obvykle při takových příležitostech servírována, se prostě nekoná. Rozporuplný osud jistě nesnadné velké herecké osobnosti, na níž byl spáchán nesporný zločin, likvidující velkou tvůrčí osobnost, osudově poznamenanou svou deprivantskou matkou a vůlí být sama sebou, otřese divákem i dnes. Regulace za každou cenu, účelová záměna skutečné asociálnosti za tvůrčí krizi (rutinu a průměrnost nelze soudit ani odstranit, je možné ji jen eliminovat) by měly být varovné i pro náš dnešek. Mechanismy se změnily a zplošťování nejenže nepomíjí, ale naopak sílí. Třicet let starý film si stále uchovává své ponuře burcující poselství. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, o klasické hollywoodské herečce Frances Farmer jsem v životě neslyšela. Ale díky American Horror Story jsem pochopila fenomén hereckých orgií Jessicy Lange. Takže proč nespojit příjemné s užitečným? To, co se dělo ve své době v Paramountu stojí za pozornost. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já Paní herečku (to P je tam schválně) Jessicu Lange, znám už delší dobu, takže ačkoliv jsem na film dneska koukal vlastně náhodou, tušil jsem co mohu čekat. A přesto mně překvapila. Film stál na jejím výkonu a věřil bych i tomu, kdyby svým výkonem předčila svojí skutečnou historickou předlohu Frances Farmerovou. Chilkami z ní šel strach a například když stála v blázinci proti sedícímu lékaři a usmívala se na něj, měl jsem o něj vážně strach a být v tom sále s nimi, doporučím mu ať zdrhá tím oknem co má za křeslem a s otevíráním ať se nezdržuje. Tak dokonalé hraní jsem už dlouho neviděl! A uniklo mi to v titulkách, ale skvělý byl i český dabing a tuším, že to byla paní Munzarová, kdo ji propůjčil skvostný hlas. Ačkoliv o Frances Farmerové jsem dodnes nic nevěděl a asi bych na filmy s ní narazil spíše náhodou, jsem moc rád, že jsem film viděl a doplnil si mozaiku herců z Hollywoodu o další střípek. Film byl úchvatný, zpracování Ameriky té doby také. V tom blázinci bych nevydržel ani minutu a dost jsem se divil, že zřízenci na chovanky za úplatu pouštěly nadržené vojáky... Člověk si ta čtyřicátá léta asi dost idealizuje musel jsem sám před sebou uznat a to mám toto období obzvláště rád... Dávám tedy za 5 skvělých scénářů pro vyléčenou herečku! * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá velkorysá bigrafie s výtečnou hlavní představitelkou. Na pozadí základního příběhu, o kterém jsem do tohoto filmu neměl potuchy, se člověku dostává spousta informací o tom, jak vypadal Hollywood, broadwayská divadla i americká psychiatrie 40-tých let. Silný příběh všemi fimovými profesemi bravurně zvládnutý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Buď si s nami, alebo si proti nám... Snímok, ktorý vyťažil maximum z naprosto fenomenálneho výkonu Jessicy Lange (hlavne scény z blázinca boli odzbrojujúce). Životopisný príbeh sám o sebe síce ponúkol i slabšie momenty, no celkovo mám dobrý pocit. Možno trocha na škodu je, že to bolo také dlhé, chcelo to trocha skrátiť a dramatizáciu obsahovej stránky zhustiť. 75/100 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Dráma je to natoľko drsná, že je miestami až fyzicky nepríjemná. Tvorcovia sa rozhodli tlačiť na pílu a ja netuším prečo, niektoré "efektné" scény predsa nezodpovedajú skutočným udalostiam. Som síce rád, že som ten film videl (kvôli novým informáciám, myšlienkam, pocitom a diabolskému herectvu Jessicy Lange), v budúcnosti si ho ale rozhodne nezopakujem. Jednoducho existujú filmy, ktoré sú veľmi dobré a cenené, no divák si povie - raz a dosť. Z tohto poznania plynie zásadná otázka - nemali by sme vysoko hodnotiť len filmy, ktoré milujeme a radi sa k nim vraciame? Ja neviem, tak dobrý mysliteľ nie som. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Straaaaaašlivě roztahaná nuda. Několikrát jsem u toho usnul, ale z té první zhruba půlhodiny můžu konstatovat, že když se na obrazovce objevila dvaatřicetiletá (32!) Jessica Lange a tvrdila, že je jí sedmnáct (17!), musel jsem se hořce smát. To v jiným filmech si aspoň dají tu práci a trochu herečku omladí. Zatím jsem získal dojem, že Frances Farmerová byla afektovaná uječená kráva. A s tím dokážu žít. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jessica mě baví vždy, ale tady to rozjela ve velkém stylu, nominace na Oscara byla oprávněná. Frances Farmerovou neznám a nic o ní nevím, čili nejsem schopná posoudit, nakolik se film liší od skutečnosti, ale myslím, že ty nejzásadnější momenty jejího života byly divákovi předloženy věrně a jsou šílené. Holka to byla asi docela hubatá, chytrá, nebojácná, nekonvenční a do své doby se nehodila. Problémy by s ní byly asi vždycky, akorát dneska by si se svým temperamentem nevykoledovala lobotomii, nýbrž výsostné postavení. Co napsat víc? Někdy je zkrátka lepší matku odříznout... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Naprosto bravurní a bezchybná Jessica Lange ve strhujícím biografickém dramatu o herečce Frances Farmer. Dramatu, které jsem musela dát asi natřikrát, než jsem ho dokoukala do konce. Byla trochu bláznivá, ale v dnešní době by se to hravě ztratilo. Ona však vyrůstala v té špatné době, kdy se pěstovaly konvenční řeči, lži a kdy herečky byly pouze na okrasu a ne aby měly svůj vlastní názor. Měla smůlu na chlapy, což vedlo k alkoholu a (díky matce) blázinci. Scény z tehdejších léčebných postupů mě docela mrazily, léky, elektroléčba, lobotomie (= vyřazuje nervy, které dávají myšlenkách emocionální zabarvení, kdybyste náhodou nevěděli).. A co zbylo? Loutka v rukách společnosti. Jejím životem nás provází fiktivní postava, její přítel Harry York. Škoda že fiktivní, takový princ na bílém koni by se hodil. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Frances by jako film po mnoha stránkách byla nevýrazná, pokud by ji tak dokonale neztvárnila Jessica Lange a pokud by život opravdové Frances nenapsal tak šíleně smutný příběh. Ale rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Film je vynikajícím, ale zároveň odstrašujícím příběhem Frances Farmer, herečky, která kdysi zářila na obloze plné hvězd, ale pak spadla tvrdým úderem na zem. Jessica Lange jako Frances je neuvěřitelná. Její zoufalý boj s okolím a jeho pokrytectvím jsem s ní opravdu prožívala. Spolu s ní jsem nenáviděla její matku, která mateřskou lásku a pomoc vyměnila za peníze a slávu. Rodina jí zkazila život, dohnala jí k alkoholu a potom do blázince. Třásla jsem se při pomyšlení, že člověku jehlou do mozku chce někdo změnit osobnost. Frances se tak změnila v úplnou trosku, bez zájmu a radosti. - "She died as she had lived... alone." ()

mm13 

všechny recenze uživatele

S "hollywoodom" nezápasí len hlavná hrdinka filmu, ale aj samotný režisér, ktorý akoby strašne rád dve veci naraz - vzdať hold konvenciami doby nespútanej povahe i osloviť čo najširšiu divácku obec, prípadne aj samotnú akadémiu. Zatiaľ čo presvedčená Francis (presvedčivá Jessica) ide bez zaváhania hlavou proti múru, Graeme Clifford iba čo tu vystrčí rožky, tam pohladí proti srsti, nikdy však nie do tej miery, aby dvíhal zo stoličky či dokonca privádzal do mrákot. Umiernená neposlušnosť, tlmený výkrik, predstieraný protest a v konečnom dôsledku nefunkčná, totálne neškodná správa o bezohľadnom strachu konzervativizmu. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Frances je čisto 4 * film. Režisérsky, príbehom ani spracovaním nič objavné. Herecky je to ale geniálna záležitosť a preto 5 *. Jessica Lange čoby Frances Farmer je pre mňa tým najviac strhujúcim výkonom, aký som kedy videl..Moja prvá frajerka, Petra, po tomto filme opakovane stála pred zrkadlom a skúšala byť hysterická ako Jessica, čo jej ale, opakovane, proste nemohlo ísť. A že to bola dobrá herečka:-) Ale i keby tam stála Meryl, ono by to proste nešlo. A preto sa hnevám na Akademikov, resp. nehnevám, ale od týchto Oskarov som skeptický, pretože Akademici zalepili Jessice pusu Oscarom za Tootsie, kde bola síce sexy, ale nijak herecky zaujímavá a Oscara dali Meryl za zvláštne bezfarebnú Sophiu v Sophiinej voľbe. Čo je asi prvýkrát, čo stojím proti Meryl, ale filmová Sophiina voľba podľa mňa vyťažila z vynikajúcej predlohy, ktorú ale nikam neposunula, práve naopak, potlačila v nej napätie, dramatickosť a erotické dusno, tak zásadné pre komplexné pochopenie všetkého, o čom Styronova kniha je. Takže späť k Frances: vďaka nej som Jessicu celú svoju pubertu miloval a je mi ľúto, že dnes nedostáva role adekvátne jej talentu. Fenomenálne ju dopĺňa Kim Stanley v úlohe jej vyšinutej matky. Frances vďaka nim nie je priemerným životopisom, ale zaujímavou úvahou i na tému rodičia a ich nekonečné ambície mať deti podľa obrazu svojho. Pod čiarou: ako tenista viem presne, o čom píšem:-) ()

Reklama

Reklama