Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (719)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Očekával jsem úplně něco jiného, válečný film, nějakého snipera, drsný boj. Dostal jsem film složený z pouze pár šíleně natažených scén, které se válečným filmem dají nazvat jen stěží. Následuje stručný popis obsah jako varování, co máte očekávat. První půlka snímku se odehrává před Vietnamem, což je mimochodem strašná nuda, která zaujme snad jen milovníky svateb. Celá válečná složka filmu je omezená na scénu se zajateckou ruskou ruletou, aby následovala poválečná část, navazující na zmíněnou ruskou ruletu. Ano, mělo se to jmenovat vietnamsko-ruská ruleta. Za herecké výkony a v druhé půli slušnou atmosféru dávám z milosti 3*. 60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil možná více než na většinu známějších a možná i lepších (i když o tom se dá pochybovat). FIlm, který sází na dokonalé herecké umění nejen Roberta De Nira, Meryl Streep, ale i na opravdu úžasného Christophera Walkena. Ten tu předvádí, ikdyž má méně času na plátně než Robert, že neni o nic horší než jeho slavnější kolega. Film vyprávějící o komunitě přistěhovalců (myslím, že padne slovo Litva, nejsem si jistý přesně), kteří se rozhodnou bránit svou novou vlast. Jeden se ožení dva dny před odjezdem do Vietnamu a na jeho svatbě, jsou všichni naposledy opravdu šťastní.... Od té doby se hodně změní ... Všichni se změní.... Jejich společný lov na jeleny je neuvěřitelně krásná ukázka výpravy, kamery a přesné režie. Vietnam je tu dost nečekaně velmi krátce. Jsou zde jen ty nejdůležitější momenty, které ovlivní psychiku ze všeho nejvíc (není důležité jak se sem dostali, ale jde o to co to s nimi udělá). Scény z vodního vězení, kde se hraje ruská ruleta, jsou děsivé, velmi silné, depresivní a napínavé. Střídání rychlých pohledů kamery na dva proti sobě sedící hráče hodně přispívá ke stupňování napětí. Návrat všech kamarádu je u každého odlišný. Jeden raději zůstane v nemocnice pro veterány, aby nebyl přítěží a neublížil své manželce(amputovali mu nohy). Druhý zůstane ve Vietnamu a posílá kamarádovi peníze a třetí se jako jediný vrátí do města, do komunity.... Hodně rychle zjistí, že se nezměnil jen on, ale všechno, každý je trochu jiný. Návrat do společnosti není jednoduchý a hlavně chce splnit svůj slib. Vrací se do Vietnamu najít svého kamaráda. Nalézá ho .... Poslední scéna je snad legendární. Ruská ruleta se svým nejlepším přítelem je asi nejsilnější scéna filmu a závěr scény je nečekaný (každý to tu píše.... ale vidět to ... ztuhnete ;-)). Tento film vykresluje povahu lidí, psychickou stránku, která se mění tím co kdo prožije. Nesází na obrovské bitvy, ani hodně krve. Je to jeden ze tří nejlepších filmů o Vietnamu (hned vedle apokalypsy a čety) . Každý z těchto filmů tvoří kus Vietnamu a kus lidí co tam šli. Nikdy asi nepochopíme jaké to je válčit a žít ve Vietnamu, ale tyto tři klenoty nám to přibližují. Hudba je úžasná (cavatina jako ústřední melodie je nádherná). Délka filmu není ke škodě, ale to se musí vidět, to nejde jen tvrdit. Tento film stojí za to.... ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se neskutečně těšil. Meryl Streep, Robert De Niro a Christopher Walken spolu v jednom filmu, který ještě ke všemu zobrazuje ne válku ve Vietnamu, ale to, co se potom dělo s lidmi, kteří ji zažili? Upřímně jsem doufal, že tohle bude další silný snímek, podobně jako Apocalypse Now, Platoon či Full Metal Jacket. Bohužel, nestalo se. Jednak snímek zabila stopáž (která mi například u již zmíněné Apokalypsy nevadila) a jednak je ten film strašně chladný. Vy ty postavy chápete, víte a vidíte, co chtěl režisér či scenárista říct, ale zkrátka a dobře nepůsobí to. Což je vzhledem k tématu a k obsazení zvláštní. Po většinu filmu jsem se nudil a říkal jsem si, kdy se asi něco začne dít. Ta slavná scéna s ruskou ruletou byla působivá, to nepopírám, ale to je prakticky to jediné, co si z tohoto filmu zapamatuju. Možná jsem jen nebyl v náladě, možná jsem nebyl připravený, nevím. Faktem zůstává, že jsem čekal opravdovou bombu, která nepřišla. Filmu dám ještě jednu šanci za pár let, do té doby tu musím nechat 50 %. A to jsem se opravdu těšil… ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, že mě film vtáhne do děje tak, jako bych tam byl přítomen - v DEER HUNTERU jsem byl v plném kontaktu. To, co dokázalo hlavní trio je neuvěřitelné. Obraz hrůzy Vietnamu. Hodnocení je zatím předběžné, protože tenhle film o válce, který vlastně není o válce mi dlouho leží v hlavě. Filmy na CSFD hodnotím až po zhlédnutí po registraci, takže tahle známka je z druhého zhlédnutí. Kdybych před DEER HUNTER neviděl PLATOON, FULL METAL JACKET, SAVING PRIVATE RYAN, APOCALYPSE NOW a hodnotil bych DEER HUNTER v době vzniku, dal bych nejspíš 5*. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů bych nikdy nenazval čistě a jen válečným filmem. To už bych tak musel nazvat i Forresta Gumpa, protože bojišti (Vietnamu) se oba věnují asi tak půl hodiny. Lovec jelenů je psychologické drama o změně lidské psychiky po konfrontaci s válečnými hrůzami a také především o přátelství. A dokonalé. Nemohu souhlasit s některými zdejšími kolegy, že první hodina je nezajímavá, či dokonce nudná. První hodina nám ukazuje spokojenost a charaktery našich hrdinů, jejich veselí a radost. Lov jelenů v nádherné přírodě je úžasně nasnímaný. Pasáž z Vietnamského pekla je syrová a drsně realistická. Zbytek filmu je posmutnělý a závěrečná ruská ruleta opravdu dokonale vyvrcholená, natočená a zahraná. Hudba je úžasná a zvláště ústřední Cavatina vhání slzy do očí. Všichni herci ze sebe vydali maximum a je to vidět, všichni by si zasloužili metál. Charismáč s pihou Robert De Niro je prostě a jednoduše jedním z nejlepších herců všech dob a jeho Michael Vronsky je jedna z jeho nejlepších rolí. Zvláště vyvrcholení závěrečné rulety je ukázkou jeho mistrovství John Savage nebyl nikdy lepší, Meryl Streepová zase nikde hezčí ( :-)) a Christopher Walken je kapitola sama pro sebe. A abych nezapomněl na Johna Cazaleho, bohužel předčasně zesnulého talentovaného herce. Michaelu Ciminovi se podařilo vytvořit dílo, které nepřekonal. Lovec jelenů je jedním z pokladů světové kinematografie, který by měl objevit každý filmový labužník. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Aby Christopher Walken (Nick) vypadal více zuboženě v poslední třetině filmu, tak týden před natáčením konzumoval pouze rýži, banány a vodu. (SeanBean)
  • Když byl film v roce 1979 promítán na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu, tak došlo k jednomu z největších incidentů v historii festivalu, když sovětská delegace na protest proti způsobu, jakým film zobrazuje vietnamský lid, odešla. Následný dominový efekt vedl i k odchodu Kubánců, východních Němců, Bulharů, Poláků a Čechoslováků. Odstoupili také dva členové poroty. (jezurka42)
  • Uniforma, kterou má Nick (Robert De Niro) při návratu, nese insignie speciálních jednotek (na pravém rameni) znak křičícího orla (101. vzdušná výsadková divize) a nápis „ranger“. Jeho hodnost je štábní seržant. (Winster)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama