Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, že to bude trapas nebo jeden z těch filmů Filmovýho klubu ČT, na který se sice rád kouknu, ale už nikdy více. Trapas to sice nebyl, ale to druhý je pravda. Bavilo mě to, hlavně ty alkoholické excesy a neustálé hádky mezi těma dvěma. Rušivej element byla určitě matka, nejen svou filmovou účastí, ale i herečkou. Myslím si, že kdyby tam vůbec nebyla, tak by to bylo zajímavější. Jinak potěšilo mě, že hned den po jejich shledání umřela. Škoda toho dojemnýho konce. Lena Headey se mi líbila nejen svým vzhledem (to její jakoby pozvednuté obočí jí dělá fakt sexy pohled) (ty scény, kdy nestydatě ukázala kozenky taky nebyly k zahození), ale i po herecké stránce. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Road movie jak má být. Výborně napsané, natočené i zahrané...Lena Headey předvádí životní výkon, navíc je naprosto rozkošná. Stellan je hereckým velikánem a svého alkoholika hraje dokonale. Skvělý film o smutných věcech, který nakonec zas tak pesimistický ani není....90% ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Mírně psychologicky laděné drama ve kterém exceluje Stellan Skarsgård v roli alkoholika (výkon stejně skvělý jako ten Nicholase Cage v "Leaving Las Vegas"). Ani ostatní herci nezůstávají pozadu a hrají výtečně (Lena Headey), navíc má film realistický a výborný scénář i kvalitní režii. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Rozklad rodiny bol témou už toľkokrát... Zaujal ma však Stellan Skarsgård, v podstate si jeho filmové výkony pozerám retrospetívne. Nejako sa mi darí pozerať jeho filmy od najnovších späť. Jeho úloha otca v tomto filme, o ktorom sa do poslednej chvíle nedozvieme, ako sa stalo, že nie je biologickým otcom Kiasy, ani prečo je alkoholikom prvej ligy, ma napriek tomu držala celý čas v napätí, že za tým jeho „chlastaním“ bude nejaká hlboká myšlienka. Nebola. Vlastne ani nie je nádej, že s tým niekedy prestane. Dostala som „len“ príbeh bez kecov. Áno, aj takto by sa to mohlo v nejednej rodine skončiť. Skončil sa tento trip otca, dcéry a náhodného spolucestujúceho Cliva pre nás posledným záberom? Kiasa (Lena Headey) sa mi páčila v momentoch, keď bola slabá – z manažérky v 400£ kostýme sa stáva ubolené dievčatko (scéna, keď sa nedostali do lietadla kvôli otcovej opici, keď uličníci napadli jej otca alebo keď ju nechceli pustiť za mamou v nemocnici kvôli jej opitosti). ()

Hebča 

všechny recenze uživatele

Není nad to podívat se občas na něco skandinávského, opět zase jeden z těch nepřikrášlených pohledů do života "obyčejné" rodiny, které mám tak ráda, aneb připomenutí, že život je jeden z nejtěžších. Vývoj vztahu mezi hlavními postavami během několika mála dnů může možná někomu zavánět nudou, ale mně přišel takřka dokonalý... podmanivé, příjemně plynoucí drama. 4.4.2007 ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že film Vás dostane i po 12ti letech od prvního shlédnutí v adolescentnním věku. Obsahuje totiž spoustu soukromých podobností, které jsem schopen, s odstupem času, lépe vstřebat (v současném a "dospělejším" sebevnímáním) a následně se s nima smířít, očisťující úleva..... ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

I přes svou depresivnost a syrovost velmi krásný film s dokonalým Stellanem Skarsgårdem. Skvělou Molandovu režii výborně dotvrzuje přesná kamera ve spektru chladných odstínů a něžná hudba. 90% ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná, depresí a severskou melancholií skrz naskr nasáklá road movie. Kaisa neví co se sebou, cynicky přihlíží, jak se její otec upíjí k smrti. Celou rodinu však spojí nevyléčitelná nemoc matky. Najdou k sobě hrdinové nakonec cestu? Naleznou hodnotu svého života, lásku, poznání... Nebo se jen zřítí do propasti životní nudy a beznaděje? ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tak mě ty rodinné masakry fakt baví. Otec, těžký alkoholik, dcerunka na koksu a matka, ta která je opustila už před léty, si najednou na smrtelné posteli vzpomene, že měla kdysi nějakou rodinu...Štve mě jediné, že Lena Headey i s rozmláceným obličejem vypadá nádherně. ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Úprimný príbeh sociálne narušených otca s dcérou má súčasnému divákovi rozhodne čo ponúknuť (a to nemám na mysli len polonahú Lenu Headey ). Je tu totiž pekne načrtnutá látka na zamyslenie, prečo je dnešný človek, hoci obklopený modernými výdobytkami, nespokojný so svojím životom. A prečo je v spoločností taká časta tendencia znižovať túto nespokojnosť alkoholizmom či drogami. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Skvěle originální, nápaditě zpracovaná road-movie, ve které nedobrovolně svede na společnou cestu do Aberdeenu otce a jeho dceru poslední přání její umírající matky Heleny, kdy Kaisa to zpočátku bere výhradně jen jako svoji povinnost, bez nějakého hlubšího emočního angažmá, tak naprosto jednoduché je iniciační schéma filmu, ale až následující děj divákovi ukáže, jak moc složitá taková cesta do společného cíle může být, právě když spolu cestují tak neslučitelní lidé, stárnoucí dlouhodobě neúspěšně léčený alkoholik a energická, až obhrouble sebevědomá mladá právnička, opravdu bizarní spolucestující, a tak se postupně rozbíhá děj plný nejrozličnějších konfliktů, výčitek, vzpomínání, nevyhnutelného usmiřování, ale i vzájemného hledání toho nejnutnějšího porozumění, a to vše v podivném řetězci nepředvídatelných událostí, než se oba konečně dostanou k matčinu nemocničnímu lůžku. Opravdu film s výborně vytvářenou atmosférou v jednotlivých scénách, s velmi přesvědčivě hranými postavami a rozhodně s obsahem k zamyšlení. Zajímavý komentář : Fridecka ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Skarsgårdovky jsou prostě vždy absolutní Top! Spolu s Lenou Headey tvořili dokonalou dvojici. Démon otce. Démon dcery. Vztah nevztah mezi otcem a dcerou. Vztah mezi mužem a ženou. Nádherný plačtivý konec, přičemž nevím, co mne víc dojalo - jestli zpěv Stellana nebo jeho již 18 let ztracená krása. Mladí vůbec. Nikoliv však potence. Miluji filmy odehrávající se na nekonečné cestě. Miluji tu syrovost severu. Anglii znásilněnou severem. Švéda znásilněného Anglií. A nejbezpečnější auta na světě... plné drog a chlastu. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád nezávislé severské filmy, ale tenhle mě zrovna dvakrát neohromil...Vlastně mu toho nemůžu ani moc vytknout, zpracování je poměrně kvalitní, ale prostě jsem se u něho celkem nudil. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama postavená na hereckých výkonech, kde režisér nemasturbuje (jak třeba Lars vin Trier) je vzácné, proto Aberdeen doporučuji všem fanouškům rodinných dramat s vůni alkoholu. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

85%. Málem 5*. Kousíček. Opět paradní sociální drama ze severu. Skarsgard hraje výborně alkoholika a totální trosku. Jeho dcera a protějšek na cestě do Holandska hraje také výbroně. Opilecká a drogová road movie z Norska do Holandska. Co se všechno může po cestě přihodit totalně na mol jednomu, když ho zachraňuje lehce zdrogovaný druhý? No leccos. Ale sami by tam nikdy nedojeli. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Cesta k druhému člověku je dlouhá, mnohem delší než do Aberdeenu... Motto: Proč to děláme, když ji ani jeden nemáme rád. ()

sestrad 

všechny recenze uživatele

Tak pozitivně depresivní film jsem už dlouho neviděla. Některé věci v životě jde prostě taky přežít a přerůst... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek s bezchybnými hereckými výkony, které tento film posouvají hodně do výše. Je velmi příjemné sledovat vývoj vztahu otce a dcery, alkoholika a ženy z moderní společnostia fakt že jen rakovina matky je dala zpět dohromady. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Aberdeen byl pro mě zábavnou road-movie nasáklou koksem a chlastem a kdyby to byla sebevětší hovadina, tak Lena Headey je pro mě natolik zajímací paní, že to vytahne. ()

Reklama

Reklama