Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

outsider 

všechny recenze uživatele

Pribeh o jednom alkoholikovi, ktery spolu se svoji dcerou pravnickou ktera se uklidnuje heroinem, jede navstivit do nemcnice byvalou zenu. Ani jeden z nich tuhle cestu nepodstupuje dobrovolne a navzajem si "vylet" pekne zneprijemnuji. Pribeh prostinky ale ten tady hral spise vedejsi roli...v hlavni roli atmosfera, komplikovanost vztahu mezi otcem a dcerou, jejich zavislosti. Nejvetsim kladem tohoto filmu je herecke obsazeni, hlavne Stellan Skarsgard, ktery mne vykonem hodne prekvapil. Sedla jsem k tomu trochu z nudy a vida...tohle byla zrovna trefa do me lehce melanchlicke povahy. Takovych nezavislaku prosim vice. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracováno, neuvěřitelně reálný alkoholik, a milý příběh :-), Ovšem jedna věc mi ulpěla v paměti, a to hlas Kaisy... Jinak bych okopíroval komentář od "charlosiny". ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Silný a bez nutnosti hereckých exhibicí zpracovaný příběh otce a dcery, které svede dohromady vážná nemoc matky. Stellan a Lena jsou bez komentáře a Hans Petter Molland mě už podruhé přesvědčil o své vysoké kvalitě. 80% ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Doslova milé a něžné pohlazení po duši, velmi velmi lidské. Ačkoliv to by asi nikdo nečekal při setkání otce, chronického alkoholika a jeho úspěšné poněkud obhroublé dcery, která je taková zřejmě z toho důvodu, aby si nikdo nedovolil jí ubližovat. Tak tihle tva týpci se nuceně setkají. Trochu to vypadalo hloupě nutit jednoho co pije jak duha dlouhá léta k léčbě alkoholismu, ale budiž, ono tam zase až tak o samotnou léčbu nešlo nebo terapie to byla, ale poněkud jiná než bychom očekávali. Postava, kterou hraje Stellan Skarsgard je realita sama a Stellan hraje až běží mráz po zádech. Obě ústřední postavy jsou psychologicky velmi dobře propracované a proto by ani vůbec nemuselo být důležité co přesně se děje, protože přesně vnímáte každý emoční stav těchto lidí a to mě na tomto filmu tak bavilo. Na pozadí všeho je matka, žena, která oba ovlivnila, pravděpodobně negativně, ale nakonec je to zase ona, která jim umožní, aby si navzájem porozuměli a udělali jeden druhému místo v životě. Film není vyjímečný zpracováním, ale kvalitním scénářem a bezchybnými hereckými výkony. A za ty bych dala zase jednou klidně hvězdičku navíc. ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Závislosti na cestě (a jejich srážky s méně závislými elementy). Tak bych stručně charakterizoval snímek, ve kterém hlavní role hrají otec - alkoholik a dcera jedoucí v různých bílých prášcích. Vynikajícně je vykreslena sebedestruktivnost závilosti a její vliv na okolí. A nezústává se pouze u všeobecně zjevných závislostí - film se noří i do závilosti ve vztazích, v sexuálním životě a v sociálních normách (závislosti přiřazené určité roli, závislosti na představě určitého životního uspořádání). Jednotlivé postavy jsou natolik životné a nečernobílé, že není možné najít k nim jednoduchý vztah (což hodnotím velmi pozitivně). Kromě hlavních představitelů bych vyzvedl i Iana Harta, který byl opravdový "stranger"... ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Hodně silný, melancholický, neveselý, atmosférou takový "ledově severský" film. Jak už tady několikrát bylo napsáno, příběh je tady poněkud vedlejší a vlastně nikterak světoborný, umírající matka se snaží dát dohromady otce a dceru. Tady jsou na hlavní koleji komplikovaný vztah otce a dcery, vlastně spíš "otce" a "dcery", kdy se postupně ty role a povahy vlastně tak nějak otáčí. No a především skvělé výkony Stellana Skarsgårda, jehož alkoholik byl (hlavně zpočátku filmu) opravdu až odpudivě reálný, a Leny Heady, která se z počáteční fáze vzorně upravené právničky postupně dostávala do stádia poblité - ne vlastní vinou, zmlácené-částečně svojí vinou,neměla si začínat:) a sjeté-vlastní vinou skoro-trosky. Lena je jedna z hereček, pro které mám trochu slabost, a tady mě opět nezklamala. Dokáže vykouzlit širokou škálu grimas, umí se tvářit velice vážně, slušelo jí to s poblitou sukní a sakem, i s těma modřinama a nejlepší byl ten záchvat smíchu na lodi s kapesníkem v nose:). ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Stellan to prostě výborně zahrál.Opět byl skvělý.Dvě takové ztracené duše, jedna se ztrácí v alkoholu a druhá v drogách. ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Road-movie filmík se mi velice líbil,obsahuje témata k zamyšlení-alkoholismus,rozklad rodiny,zodpovědnost,láska.Trošku bych mu vytknul překombinovanost příběhu. ()

kenileja 

všechny recenze uživatele

Průměrná roadmovie s průměrnými hereckými variacemi alá rodina. Moc jsem jim to nevěřil a navíc ta syrovost na každém kroku si mě nijak nezískala. Ovšem něco do sebe to mělo – konstrukce příběhu se zdála být promyšlená, i když se nejednalo o nic nového. Co chválím je celkový vizuální dojem, který dobře dotvářel příběh a hudba, která zazněla přesně tak jak měla a tam kde měla. Žádné zbytečné songy a podkresy. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle je alkoholismus. Jasně, ve filmu se vždycky můžeme bavit o určité „estetice ošklivosti“, díky které se nám i velmi naturalistické scény svým drsným a možná i trochu zvráceným způsobem líbí. I nedobrovolná koupel kdesi na severu Norska je přeci tak nějak mrazivě krásná, obzvláště když tou svlékající se je Lena Headey. Ale… Ve skutečném životě bychom tenhle příběh asi prožívat nechtěli. Stellan Skarsgård diváka snadno donutí nechat alespoň pro tentokrát plechovku s pivem nedopitou… ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Kaisa je mladá krásná samostatná a úspěšná žena žijící v Británii. Její otec Thomas žije sám kdesi v Norsku. Na matčinu prosbu odjíždí Kaisa za svým otcem, aby ho přivedla do Aberdeenu. Můžeme se jen dohadovat, jaká je matčina motivace. Zda to dělá kvůli Thomasovi, zda chce smířit otce s dcerou nebo jen kvůli sobě. Takhle začíná drsné severské road movie. Takové, jaké jsem ještě neviděla. Jak jinak. Je tak hrozné, smutné, nechutné, absurdní, komické, romantické, jak jen je možné si představit. A to vše dohromady. Stáří filmu vůbec neuškodilo. Herecké výkony jsou excelentní. Atmosféra výborná, pomalá a přitom dramatická a akční, dokreslená úžasnou hudou. Film, u kterého jsem opakovaně cítila, že mi tvůrci nějak vzali kousek z mého života a dali ho tam. Skvělý zážitek. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměl větší chuť na pivo než při sledování tohoto filmu. Zároveň jsem nikdy nebojoval s tím si ho nedat, jako po jeho konci. Jsou to už 4 hodiny a pořád držím. Stellan - naprosto skvěle ztvárněná role, stejně tak Lena, ta navíc přidává mladistvou krásu, a i přes všechno co se ve filmu děje, takovou pěknou nezkaženost až hraničicí z roztomilostí. Zároveň u ní oceňuji fenomenální britský (skotský, moc mi ta odlišnost nejde identifikovat) akcent. Zní ta angličtina od ní fakt přirozeně, a přitom úplně jinak. Nemá to extra děj, má to ale je v hlavních rolích a má to některé naprosto dokonalé scény, které ten film povznášejí od obyčejnosti do úplně jiných výšin. ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Vztahy otců a dcer bývají někdy minimálně stejně zamotané jako vztahy matek a synů i když Freud o tom až tolik nepsal. Obzvlášt když ten váš otec je těžký alkoholik a vy šnupete koks. . Každopádně aspon mám dobrý pocit když to srovnávám že moje občasné alkoholické úlety jsou docela nevinné. Po opětovném zhlédnutí zvedám hodnocení na plný počet. ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

A zase ta bezútěšnost a ztracenost, životní prohry a poslední šance. Těžká salva na city a v první polovině precedentní nemožnost ztotožnění se a pochopení hlavních postav. A možná trochu nastavení zrcadla. Tenhle typ celuloidu je mi zkrátka nejbližší a navíc Stellan odvádí další ze svých životních výkonů. Jednoduše je to výbornej film. ()

lasida 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, nejosobnější,nejzábavnější a nejduchaplnější roadmovie, kterou jsem kdy viděla. (Nepočítám-li Easy ridera - ten vede v trošku jiné kategorii....) ()

Reklama

Reklama