Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

akisha 

všechny recenze uživatele

Typická 4* záležitost s profláklým námětem a příběhem á la "sbližovací road movie" otce s dcerou. Stojí to ale za to vidět, protože Stellan Skarsgard hraje fantasticky a Lena Headey se svým roztomilým sladkým přízvukem je taky výborná (a hodně jí to sluší). Navíc Ian Hart vypadal bez turbanu celkem sympaticky. Mile mě taky překvapilo pár ne tak očekávaných zvratů i příjemně hořko-sladký konec. Navíc je to všechno pojato tak umírněně, že se tomu i dá uvěřit, žádný velký výlevy a srdceryvnej pláč, objímání, omlouvání nebo vyznávání lásky, ale jednoduchá lidská gesta, která jsou o to silnější. K tomu se váže i pár dalších scén "jako ze života", například zvracení v autě, pád do kytek a podobně. Fajn film se snesitelnou stopáží. 80% ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dwejn říkal, že je to dobrý a jak už se stalo zvykem, spletl se, je to vynikající. Lena Headey nikdy nebyla má favoritka, ovšem zde ukáže nejen nádherná prsa, ale pořádnou dávku perfektního herectví, které nesklouzává k přehrávaní. Takže Leno, jestli je toto ta tvá TOP životní role, díky za ni, na Kaisu nikdy nezapomenu. Ach Kaisa, nebýt toho koksu, bezchybná roštěnka :) A těch hlášek, nezapomenutelných scén...sobové a naprosto perfektní sountrack. A i ten primitiv na hraně deliria je kulantně zahraný jakýmsi nesympatickým seveřanem. Vůbec nechápu, co se stalo... Nejsem dvakrát příznivec road-movie a vyloženě nesnáším filmy a alkoholicích, chlastu a rakovině. A zde je všehno tohle nemilé, co se mi jednotlivě příliš neslučuje se sledovatelností namícháno v neskutečně lahodný koktejl, kterým se s chutí budu opíjet pravidelně. Hlavně už se nemůžu dočkat projekce v zimním, nejlépe vánočním období. Pecka jako hrom a Kaisa :) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lena Headey v hlavnej role kade chodí tade šuká s kýmkoľvek a jej foter je notorik. Čistá idylka. Film o hľadaní si ceste navzájom, ktorý má svoje momenty, ale mohol vynechať zbytočné obnažovanie Leny dokonca pred vlastným otcom, ale tiež v scenári nemuseli nechať Skarsgarda chodiť s holým čurákom pred dcérou, to mi tiež príde už priam incestné. A film bez hanby ide vlastne týmto smerom, keď tu máme scénu v aute, ktorá je už takmer vyslovene incestná. Inak Skarsgardov výkon výborný, ale tieto prvky ma znechutili. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ústredné duo je vynikajúco obsadené a Skarsgård aj vynikajúco hrá. Lena je tiež dobrá, no vystačila by si len so sexepílom; Skarsgårda aj tak neprehrá. Preisnerova hudba tradične emotívna a nájde sa pár silných okamihov, ktoré utužujú dojem z kvalitného filmového zážitku a hereckého koncertu jedného herca. Celkovo veľmi dobrý nadpriemer, ale dalo sa to podať trochu záživnejšou formou. 75% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Aberdeen je hodně povedené psychologické drama, které nabízí zajímavý pohled na komplikovaný vztah vážně nemocné matky, otce-alkoholika a kapánek odtažité dcery, jenž je má (proti své vůli (?)) přívést znovu k sobě a přetrpět si mezitím bolestnou cestu, z níž nevyvázne nezměněna. Snímek je to syrový, určitě je velmi realistický, neobsahuje žádnou zbytečnou kličku... Vztahy jsou zde, jak to bývá i v běžném životě, složité a mimo jiné se s nimi do námluv vtírá i bezvýchodnost. Skvělý výkon podal Stellan Skarsgård, jehož alkoholové blbnutí bylo tak přesvědčivé, že bych byl ochotný věřit jeho vrozenému notorismu..:-) Nezbývá než si přát, aby nikdo z nás nemusel jezdit do nějakého svého Aberdeenu, protože tahle cesta byla svým způsobem až nepříjemně depresivní...**** ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Scenár vznikol na základe príbehu Larsa Billa Lundholma. (Svadbos)

Reklama

Reklama