Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Road movie je dost pofidérní žánr - v naprosté většině případů dopadne jako nesourodý slepenec okamžiků bez dramatického oblouku a pointy. Právě proto přitahuje jako magnet scenáristické břídily, kteří si můžou splácat dvouhodinový, bezkoncepční tok myšlenek a říkat tomu "záměr". "Aberdeen" patří k těm nečetným šťastlivcům, kterým se z té potenciální nehody podařilo vymanévrovat - i když to bylo párkrát o fous. Hodně mu v tom pomohly bezchybné výkony Leny a Stellana v hlavní roli a uhrančivá Preisnerova hudba, hlavní linku příběhu zajímavě obohatila postava dobráckého řidiče kamionu (Ian Hart). Mínusem je trochu nedbalá psychologie Kaisy, která v jednotlivých segmentech "nelícovala" (trochu zmatený motiv s prací a šéfem, naprosto zbytečná a rušivá opilecká scénka v autě a v nemocnici). Po škobrtnutí v závěrečné čtvrtině ale přichází poměrně silný, i když trochu kýčovitý konec, takže plná spokojenost. Dobro došli na Jadran. Uzavřu kruh: Je jen málo road movies, na které mám chuť se kdykoliv podívat ještě jednou - tohle je určitě jeden z nich. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO JE DOBŘE, ŽE JSTE SPOLU“...... /// Zjistit v jeden okamžik, že to budižkničemu co ji zplodilo je furt k budižkničemu, a že matka to má ,,za pár“, páč má rakovinu, by vodrovnalo silnější osobnost než je Kaisa. Vztahová ,,rodinná“ road – movie, ve který jde o to, aby tenhle zvláštní pár zjistil, jestli maj něco společnýho. Celkem mě sere čučet na toho Skarsgårdova dokonalýho alkoholika (stejně jako jsem nesnášel Washingtona), a taky moc nejsu na ty vztahy (filmový vole…). Ale ti vostatní, kteří navíc ujížděj na dojácích…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy vo alkáčích. 2.) Miluju filmy vo alkáčích, ale jedině, když v nich někdo umře. 3.) Miluju filmy vo alkáčích, ve kterých ani nikdo nemusí umřít, hlavně když se cestuje. 4.) Thx za titule ,,toma.baza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Lenu Headeyovou miluju od okamžiku, kdy jsme se poprvé spatřili ve Waterlandu :-) . Stellan Skarsgård si s Lenou střihnul roli otce a dcery. Thomas (otec) je totiž těžký alkoholik a tak vyhovět žádosti Leniny matky Heleny aby jej Lena odvezla do Aberdeenu na protialkoholní léčení je celkem nesnadný úkol. Z cesty s takovým člověkem se rázem stává dramatická záležitost na jejímž konci čeká Lenu (Kaisu) další životní zkouška. Během dlouhé cesty však Lena dojde k nejednomu poznání. --- Skvělá záležitost, kterou doporučuji vidět! * * * * ()

k212 

všechny recenze uživatele

Typicky skandinávské téma alkoholismu, s typicky brutálním ztvárněním (otec alkoholik, dcera, co se taky umít pořádně napít respektive sjet kokainem ... ), se zřetelnou dávkou nadsázky až sebeironie. Prostě něco extra. A je jedno, že to není tak úplně syrová realita, vždyť se nejedná o dokument, takže si film může dovolit -tady hodně negativně zmiňovanou- "vykonstruovanou" zápletku. Těžiště a poselství tohoto filmu netkví v této zápletce, nýbrž v pocitové rovině filmu. A to, že se lidičky v tomhle filmu chovají absurdně, vždyť o tom to je! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ústredné duo je vynikajúco obsadené a Skarsgård aj vynikajúco hrá. Lena je tiež dobrá, no vystačila by si len so sexepílom; Skarsgårda aj tak neprehrá. Preisnerova hudba tradične emotívna a nájde sa pár silných okamihov, ktoré utužujú dojem z kvalitného filmového zážitku a hereckého koncertu jedného herca. Celkovo veľmi dobrý nadpriemer, ale dalo sa to podať trochu záživnejšou formou. 75% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Scenár vznikol na základe príbehu Larsa Billa Lundholma. (Svadbos)

Reklama

Reklama