Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak se menuješ?“ - „Kaisa.“ - „Kaisa…to je hezký jméno. Co znamená?“ - „Zeptej se jeho, to on měl ten zkurveně skvělej nápad.“ Téma mě nijak zvlášť nelákalo, díval jsem se hlavně kvůli režisérovi a hercům. Moland mě i napotřetí potěšil, a přestože Vzkaz v láhvi a Boj sněžného pluhu s mafií řadím výš, Aberdeen o mnoho nezaostává. Jednoduchý děj táhnou suverénně vpřed ústřední postavy otce a dcery. V případě Švéda jsem se dočkal potvrzení kvality a jeho alkoholik opravdu byl maximálně věrný, ale překvapila mě Lena Heady, nejen výkonem, ale i hlasem, protože takhle rozkošný přízvuk jsem zaznamenal snad jen u Kelly Macdonald (měl bych víc zapátrat v její rané filmografii). Jinak je tahle road movie dle očekávání dojemná, ale nezaznamenal jsem citové vydírání. Tu a tam se člověk i (hořce) zasměje, ostatně „sbližování“ dcery a otce je dost bouřlivé (a nechtěl bych u něj být osobně jako Clive). Hodnotím solidními 4*. „Určitě nepotřebuje doktora?“ - „Doktorů se bojí.“ - „Jak to můžeš vědět?“ - „Je jako ty. Bojí se všeho skutečnýho.“ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu herecké výkony zcela předčily příběh. Způsob jakým zahrál Stellan Skarsgård svou roli se opravdu hned tak nevidí. Lena Headey byla taktéž vynikající a navíc je tak krásná, že jsem z ní těžko spouštěl oči. Samotný příběh měl svou sílu, ale daleko více vynikaly jednotlivé scény. Třeba poblití a následné koupání nebo pouliční bitka. Musím říci, že po skončení fimu jsem asi na dvě hodiny zcela přestal pít . ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO JE DOBŘE, ŽE JSTE SPOLU“...... /// Zjistit v jeden okamžik, že to budižkničemu co ji zplodilo je furt k budižkničemu, a že matka to má ,,za pár“, páč má rakovinu, by vodrovnalo silnější osobnost než je Kaisa. Vztahová ,,rodinná“ road – movie, ve který jde o to, aby tenhle zvláštní pár zjistil, jestli maj něco společnýho. Celkem mě sere čučet na toho Skarsgårdova dokonalýho alkoholika (stejně jako jsem nesnášel Washingtona), a taky moc nejsu na ty vztahy (filmový vole…). Ale ti vostatní, kteří navíc ujížděj na dojácích…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy vo alkáčích. 2.) Miluju filmy vo alkáčích, ale jedině, když v nich někdo umře. 3.) Miluju filmy vo alkáčích, ve kterých ani nikdo nemusí umřít, hlavně když se cestuje. 4.) Thx za titule ,,toma.baza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Pokus o vykreslení rozpolcených vztahů několika lidí za pohnutých okolností v jednom skandinávském roadmovie. Kaisa (Lena Headey) bere svého otce, který má velmi vážné problémy s alkoholismem, za umírající matkou Helen (Charlotte Rampling, kterou můžete znát z úžasného filmu Woodyho Allena Stardust Memories, a která si po filmu Znamení a zázraky opět zahrála partnerku Stellana Skarsgårda). Jejím motivem je soucit a respekt k matčinu přání, krom toho už přišla o všechny důvody k cestě do symbolického skotského Aberdeenu. Charaktery postav jsou dle mého názoru vykresleny přesvědčivě, což se promítá i ve vzájemných vztazích, které jsou rovněž realistické. Dojem se snaží umocnit i kamerové zpracování. Obraz je svěží a prosluněný a často sleduje dění s nezúčastněným odstupem. Život je nevděčný a proměnlivý jako den, kdy se oslnivý úsvit s časem mění v žár a později v soumrak. Právě zmíněné světlo je povýšeno z pouhého atributu obrazu na prvek vyprávění. Další z technických kvalit je hudba. Nejprve nostalgicky monotématické piano, později zas umírněné ozvěny větru při cestě setmělou pustinou a neskutečně optimistický motiv je vyčleněn vzpomínkám na dětství. Přes veškerou snahu a kvality mi Aberdeen nedovolil hlouběji proniknout do problematiky. Může za to pravděpodobně jasný direkt, kde je jsou pravidla dobrého a zlého předem stanoveny a není připuštěn vlastní náhled diváka. V jinak upřímném pohledu na lidi a jejich trápení se tak prokresluje několik polopravd o lidských citech a reakcích. Ale to je na dlouhou polemiku. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

1. Mám rád road-movie. 2. Mám rád psychologicky laděné filmy. 3. Mám rád realisticky (byť někdy syrové a drsně) ztvárněné filmy. 4. Mám rád kvalitní filmovou tvorbu. 5. Mám rád skandinávskou tvorbu. A všechno toto mi snímek ABERDEEN nabídl. A nabídl toho ještě podstatně více. Jako „bonus“ přidal například zajímavé zamyšlení nad destruktivními následky alkoholismus (absence sebekontroly, ztráta sebeúcty i úcty od druhých etc.). Poznámka: Stellan Skarsgård coby věčně opilý otec Tomas se své role zhostil vskutku s plnou vervou. Takhle nějak si představuji „ubíjející“ alkoholismus - závislost, která ničí nejen samotného „notorika“, ale také jeho (nejbližší) okolí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kombinace Skotska a alkoholismu, případně drog obvykle ve filmech funguje. Nevim, jestli je to tim, že v tomhle filmu maj prsty Norové a Švédové, ale zrovna tohle moc nefunguje. Stellan Skarněco zahrál toho opilce docela uvěřitelně, ale to je tak všechno. Většinu času jsem se u filmu nudil. Je to jenom další nicneříkající road movie o ničem. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lena Headey se mi po Sarah Connor Chronicles tak zprotivila, až jsem si říkal, že získat zpět mé sympatie pro ni nebude zhola možné. Aberdeen však všechno změnil. Když se postaví vedle hereckého velikána, tak je vidět že i ona umí zahrát. Aberdeen je pravdivým pohledem na obyčejný a hlavně skutečný život, jaký vede "průměrný" člověk. Rozvrácená rodina, hádky, otec alkoholik, matka na smrtelné posteli, dcera "děvka" a feťák. Je smutné, že až díky rakovině je rodinka znovu pohromadě. A ani nyní není nouze o rodinné dramata. Otec se stále utápí v alkoholu, dcera se i přes otcovu snahu komunikovat chce jen hádat, aniž by na to vlastně měla právo. V Aberdeenu nejsou kladné charaktery, i když se o to ke konci snaží (možná se jim to v poslední pětiminutovce přeci jen podaří). Ne, i přes jasný posun v chování postav k lepšímu v sobě mají zakořeněnu špatnou povahu - viz otcův útěk s prázdnou peněženkou, či dceřino představení se záchytkou. A proto se mi film líbil. Takhle nějak to ve světě chodí. Nikdo se na povel nezmění. Nikdy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Road movie o zblížení dávno nevideného otca a dcéry. Cez strasti spoločného cestovania a flashbacky do radostne stráveného detstva k otepleniu dávno vychladnutých citov. Umelo vykonštruovaná zápletka (so snahou o prirodzenosť) a snaha zapôsobiť dojímajúcim humorom ožranského otca sú značne nevierohodné a posúvajú celý film od autentickej rodinnej drámy skôr k oslave prosperujúcich častí Európy, tak rozličných a predsa blízkych. Vtipná európska road movie ani náhodou (takou je napríklad belgická Aaltra). ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Typická 4* záležitost s profláklým námětem a příběhem á la "sbližovací road movie" otce s dcerou. Stojí to ale za to vidět, protože Stellan Skarsgard hraje fantasticky a Lena Headey se svým roztomilým sladkým přízvukem je taky výborná (a hodně jí to sluší). Navíc Ian Hart vypadal bez turbanu celkem sympaticky. Mile mě taky překvapilo pár ne tak očekávaných zvratů i příjemně hořko-sladký konec. Navíc je to všechno pojato tak umírněně, že se tomu i dá uvěřit, žádný velký výlevy a srdceryvnej pláč, objímání, omlouvání nebo vyznávání lásky, ale jednoduchá lidská gesta, která jsou o to silnější. K tomu se váže i pár dalších scén "jako ze života", například zvracení v autě, pád do kytek a podobně. Fajn film se snesitelnou stopáží. 80% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Docela dobrá psychologická road-movie se zajímavými herci. Jen ty melodramatické vložky včetně závěru si mohli odpustit. Jinak zase další variace na téma alkohol, drogy, rozklad rodiny. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Aberdeen je hodně povedené psychologické drama, které nabízí zajímavý pohled na komplikovaný vztah vážně nemocné matky, otce-alkoholika a kapánek odtažité dcery, jenž je má (proti své vůli (?)) přívést znovu k sobě a přetrpět si mezitím bolestnou cestu, z níž nevyvázne nezměněna. Snímek je to syrový, určitě je velmi realistický, neobsahuje žádnou zbytečnou kličku... Vztahy jsou zde, jak to bývá i v běžném životě, složité a mimo jiné se s nimi do námluv vtírá i bezvýchodnost. Skvělý výkon podal Stellan Skarsgård, jehož alkoholové blbnutí bylo tak přesvědčivé, že bych byl ochotný věřit jeho vrozenému notorismu..:-) Nezbývá než si přát, aby nikdo z nás nemusel jezdit do nějakého svého Aberdeenu, protože tahle cesta byla svým způsobem až nepříjemně depresivní...**** ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na Aberdeen se hezky kouká, jinak ale svůj severský původ nezapře (doslova): je studený jako psí čumák. Samotný neoriginální příběh je oživován množstvím zajímavých situací, které bohužel jako vedlejší efekt přinášejí emocionální plochost. Titulní postava je nádherná ženská a ráda chodí před kamerou nahá, což nezabrání dojmu, že je tak trochu kráva - k závěru mi čím dál sympatičtější byla spíše postava Skarsgardova alkoholika. Samozřejmě, neutralita postav na polích dobra a zla byla záměrem, nicméně zajímavé stejně nejsou... jejich jediná zajímavost plynula spíše z určité nevěrohodnosti (neustálá Kaisina agresivita/Tomasova odevzdaná pasivita, v některých chvílích působící až křečovitě). Ve výsledku vím, co tvůrci chtěli říci, ale jakmile se objevily závěrečné titulky, šel jsem si udělat večeři a s hlavou zcela prostou myšlenek jsem jí snědl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Lenu Headeyovou miluju od okamžiku, kdy jsme se poprvé spatřili ve Waterlandu :-) . Stellan Skarsgård si s Lenou střihnul roli otce a dcery. Thomas (otec) je totiž těžký alkoholik a tak vyhovět žádosti Leniny matky Heleny aby jej Lena odvezla do Aberdeenu na protialkoholní léčení je celkem nesnadný úkol. Z cesty s takovým člověkem se rázem stává dramatická záležitost na jejímž konci čeká Lenu (Kaisu) další životní zkouška. Během dlouhé cesty však Lena dojde k nejednomu poznání. --- Skvělá záležitost, kterou doporučuji vidět! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozkošný prízvuk Leny Headey ma totálne dostal - úžasné. Príbeh taký jednoduchší o hľadaní cesty dcéry ku otcovi v prípade, kedy kladie pod nohy polená alkohol. No malo to celkom zaujímavú atmosféru a niekoľko pamätných scén. Inak len taký postreh. Všimol som si, že Stellan Skarsgård vo filmoch veľmi rád ukazuje vtáka. Toto už je hádam aj jeho štvrtý či piaty film čo som videl, kde ukazuje svojho gašparka. To len taká nepodstatná pikoška... Nadpriemer. 75/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Typicky skandinávské téma alkoholismu, s typicky brutálním ztvárněním (otec alkoholik, dcera, co se taky umít pořádně napít respektive sjet kokainem ... ), se zřetelnou dávkou nadsázky až sebeironie. Prostě něco extra. A je jedno, že to není tak úplně syrová realita, vždyť se nejedná o dokument, takže si film může dovolit -tady hodně negativně zmiňovanou- "vykonstruovanou" zápletku. Těžiště a poselství tohoto filmu netkví v této zápletce, nýbrž v pocitové rovině filmu. A to, že se lidičky v tomhle filmu chovají absurdně, vždyť o tom to je! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je spousta dobrých herců, ale těch, kteří udělají z obyčejné road-movie zážitek, je skutečně málo. Skarsgårdovi se to povedlo. *** Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií II. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ústredné duo je vynikajúco obsadené a Skarsgård aj vynikajúco hrá. Lena je tiež dobrá, no vystačila by si len so sexepílom; Skarsgårda aj tak neprehrá. Preisnerova hudba tradične emotívna a nájde sa pár silných okamihov, ktoré utužujú dojem z kvalitného filmového zážitku a hereckého koncertu jedného herca. Celkovo veľmi dobrý nadpriemer, ale dalo sa to podať trochu záživnejšou formou. 75% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma, na ktorej mi "vadila" len maličkosť; tak ťažký alkáč by sa do tak triezvo vynikajúceho tip top forma stavu behom dvoch dni nedostal ani zabohaživého! Mám svoje odchlastané a trochu na túto tému si ešte čo to z mojej hmlistej minulosti pamätám. P.S Mladá Lena Headey mala taký hlas, že ked som zavrel oči, tak som videl Kelly Macdonald! ()

Reklama

Reklama