Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dole v hornickém městečku Brookside došlo k závalu, při kterém zahynuli dva dělníci. Do Brooksideu přijíždí odborový předák Warren Jakopovich, aby vedl horníky do boje za lepší pracovní podmínky. Horník Silas se od začátku angažuje v prosazení nové kolektivní smlouvy, zatímco jeho žena Ruby je spíše skeptická. Warren dává odhlasovat zahájení stávky a většina horníků je pro. Odbory poskytnou rodinám stávkujících sto dolarů podpory týdně, dokud stávka neskončí. Někteří obchodníci však odmítají Ruby prodávat zboží, protože její manžel podporuje stávku, a hrozí jim i vystěhování. Neohrožená Ruby se ale nezalekne a pevně stojí za svým manželem. Stávka trvá už druhý měsíc, dochází k potyčkám se stávkokazy a policií. Při jedné z nich je surově zbit i Rubyin těžce nemocný otec a ona sama začíná aktivně bojovat proti bezpráví. Postaví se do čela brooksidských žen (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Neumdlévající odborový předák + chátrající, ale bojovní horníci se statečnými ženami po boku + hamižní uhlobaroni + prachbídné životní podmínky = sociálně-odborářské drama klasického střihu. Tahle konfekce na Hunterové občas plandá a Skarsgårda trochu škrtí, ale jednoho překvapení jsem se přece jen dočkal - podobný příběh bych čekal v trochu jiné době nebo na jiném místě, než byla sedmdesátá léta v Americe. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se snažil dostat pod „kůži“ tohoto filmu, ale bohužel mě po dějové stránce moc nezaujal. Tím nechci říct, že by tvůrčí myšlenka (téma) – potažmo scénáristův boj o práva horníků měla být špatná! Nicméně zdlouhavá stopáž a spousta nudných pasáží se pro mne staly doslova ubíjející a hlavně uspávající. Holly Hunter předvedla mnoho výraznějších a lepších výkonů – takže za nejlepší postavu celého filmu bych označil toho jejího fotříka. Nicméně i tak nad tímto filmem hůl lámat rozhodně nechci. Jen mi to celé přišlo až moc utahané. Dá se tu však narazit i na několik opravdu vydařených dramatických chvilek, které stojí určitě za pozornost. 45% (třetí * bych přidal jen, kdyby to bylo kratší) ()

Reklama

RetroMan 

všechny recenze uživatele

Odborářské drama z hornické kolonie z let 1973-74, kdy 13 měsíců trvala stávka horníků a za ten silnější konec tahaly jejich manželky. Holly Hunter není můj typ, Stellan byl naopak kliďas hájící zájmy utlačovaných a překvapil mě výkon Teda Levina, kterého znám z jiných rolí. Tady si zahrál samohonkou popoháněného burana. Odborová smlouva ne a ne se zrodit, a až vražda donutí uhlobarony z Washingtonu teprve k činu. Alespoň jsem zjistil, kdo je to stávkokaz. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o ubohých hornících, angožované manželce jednoho z nich a vykořisťovatelských majitelích dolů. Ne tohle není film z budovatelských padesátých let, film pojednává o tom co se událo v sedmdesátých letech v Brookside. Nic nehodlám zesměšňovat, vím že nejen v Americe, ale třeba v Anglii to měli v šedesátých a sedmdesátých letech těžké a podobných událostí se odehrálo více... Film mi ale nějak úplně nesedl, možná díky nesympatické hrdince. Každopádně tady uvidíte Ameriku z té jiné stránky což se také cení. Víc ale jak dva doláče podpory nedám. * * ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Což o to, téma mi je vcelku blízké (mám příbuzné, kteří jsou horníci a tak vím, co za špinavou a nebezpečnou práci to je) a Holly Hunter je zde perfektní, ale kdyby se toho chopil jiný režisér, tak by se tento snímek neztratil ani v kinech. Potenciál tu je, škoda, že místy trestuhodně nevyužitý. 70 %. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo v Torontu (Ontario, Kanada) od srpna do září 1999. (GASTON73)

Reklama

Reklama