Reklama

Reklama

Nula stupňů Kelvina

(festivalový název)
  • Česko Nula kelvinů (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Henrik Larsen opúšťa milovanú Gertrudu a vydáva sa do zamrznutého Grónska, kde má spolu s ďalšími dvomi chlapmi loviť polárne líšky. Po príchode na miesto zisťuje, že život v zamrznutej divočine plynie akosi inak než v civilizovanej krajine. Vôkol neho je len sneh a ľad a navyše nepríjemný nadriadený, s ktorým to nemá vonkoncom ľahké. (Frontman)

(více)

Recenze (14)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film založený na třech postavách, které by všude jinde mohly být klidně karikaturami, ale díky svým hereckým představitelům jsou prostě skvělými individualitami. Příběh vlastně jen o tom, jak přežít ve společnosti dalších lidí, ale snímek nesmírně silný a mrazivý, ale ne díky počasí, ale právě díky lidem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu jsou lidé studení jako krajina, v níž se pohybují. Jejich neschopnost nalézt vzájemně trochu porozumění se každým dnem zvyšuje. Ocenila bych, kdyby zde muži méně brečeli, jinak nemám výtek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hra nervov v drsnej krásnej grónskej prírode. Traja chlapi, každý z iného cesta. Formulka vyfintený antagonista verzus omnoho zaujímavejší protagonista. V podstate bez deja, postačí iba atmosféra prostredia a dusno medzi postavami. Nakoniec sa ale niečo stať nevyhnutne musí. Stanú sa z nich nerozluční priatelia? Vyvraždia sa navzájom? Zmenia sa pod tlakom okolností a vďaka vzájomnému vplyvu? Ak by tento film nebol tak ignorovaný, možno by sa o Skasgardovej postave hovorilo ako o jeho životnej úlohe. Vizuálna nádhera, psychologická štúdia a filozofický presah o človeku ako súčasti prírody v jednom. Nie síce v tom najgeniálnejšom prevedení, ale určite dostatočne sugestívnom. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ve filmu (možná) nula stupňů Kelvina, v postavách nula stupňů soucitu, ve mě osobně nula stupňů emocí... nepočítám-li sklony k znudění a naštvání. Mladý básník se vydá ve společnosti pro něj dvou neznámých mužů do Grónska, čímž opouští na výraznou dobu svou partnerku po čerstvém zasnoubení – proč tam vlastně jede ? Podle všeho mu vadí násilí na zvířatech, přesto se tam dobrovolně vydává lovit divokou zvěř ?? Prvotní motivaci Hernika, ze tří hlavních postav jediné představené i mimo severskou ledovou divočinu, nelze z rozehraného kontextu logičtěji pobrat. Zbylí dva pánové jsou otravní surovci, z nichž jeden v pustém Grónsku mezi lovem mrožů a starostmi se psy začne každou chvíli sarkasticky mluvit o sexu (WTF?). Ač se v nejednom komentáři objevuje výraz psychologická studie, případné komplexnější psychologické vykreslení postav mi tu připadá vcelku odbité, chybí mi. Coby případně dobrodružnému filmu zase absentuje svižnější napínavý spád. A pokud jde o myšlenku, vyústění tu stojí jen na vcelku prostém provokativním sdělení, že v drsných podmínkách se člověk může chovat drsně. Dvě hvězdičky u mě zabezpečují zejména po většinu času přítomné severské ledové exteriéry. Ani bych si nepomyslel, jak nudný a nesmyslný film lze natočit v takovém prostředí, ale evidentně zde zůstal důraz jen na prostředí a drsný charakter téměř všeho a scénář jakoby nepodstatný. [50%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V našich končinách neznámé ale velice zajímavé, drsné a atmosférické drama, které na prostoru jedné chaty s třemi muži, obklopenými zamrzlou krajinou, odehrává drsný boj o přežití. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príroda, ktorú chcete vidieť, ale kochať sa ňou je dobré len z pohodlia obývačky. Inak celkom nezáživný survival, kde som už počiatočný zámer nepochopil. Tak chlapec má snúbenicu a on sa rozhodne ísť na rok do Grónska, neviem či mal záujem o atraktívne tulenice alebo miestne uškatce, ale tak ženská by mala byť prednejšia. Hoci teda fakt krásavica to žiadna nebola. A potom tam traja chlapi mrznú a mrznú, len jeden dostal rozum. Záverečná pointa ale mala niečo do seba. Natočené na Špicbergoch. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Syrová psychologická studie, stejně nelítostná jako grónská zamrzlá končina, ve které se odehrává. Charakterová přeměna hlavní postavy byla vylíčena opravdu znamenitě. Přišlo mi ale, že výbornou stěžejní pasáž kazí nanicovatý začátek i stejně chatrný konec. Výkony Stellana Skarsgårda i toho norského Tobeye Maquirea dopomohly k mrazivě silnému zážitku. Ochránci zvířat ani milovníci psů nadšením však jásat nebudou. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Dramaticka ponorkova studie tri rozdilnych muzu, kteri spolu maji prezit rok v male chate v odlehle gronske pustine. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Psychologická štúdia ponorkovej nemoci dvoch šialencov popíjajúcich špiritus v Grónsku. Tretí člen posádky to našťastie skoro pochopil a zmizol ešte pred tým ako si tí dvaja podpálili strechu nad hlavou. Ale aj ten mal smolu. Určite 2x nepozriem. 2* za krajinu a psov. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Je ľudskou prirodzenosťou mať pochybnosti." "Ako to vieš? Ty nie si človek."     Výborná psychologická dráma s poriadne dusivým napätím (miestami až hororovým), zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Drsný thriller z drsnej divočiny s drsnými postavami (niektorými od začiatku, ďalšími postupom času vplyvom okolností), ktorý je vlastne klasickou štúdiou správania civilizovaného človeka za krajných okolností. V centre diania je postupne sa vyostrujúci konflikt medzi Randbækom (skvelý Stellan Skarsgård, s priam démonickým prejavom), šéfom grónskej loveckej základne a mladým spisovateľom Henrikom Larsenon (slušný Gard B. Eidsvold, nórska kópia Tobeyho Maguirea), ktorý prichádza na základňu ako výpomoc. Poriadne tvrdý Randbæk je ako divé zviera (jeho šialený smiech je až desivý) a zjemnelý Henrik ho vyslovene irituje, a tak ho neustále ponižuje. Lenže ani Henrik nie je žiadna slabá povaha, časom ešte tvrdne a stáva sa Randbækovi viac než rovnocenným protivníkom. Je zaujímavé, že ten konflikt napokon ako prvý už nedokáže vydržať tretí do partie Jakob Holm, ktorý vlastne po celý čas len pasívne prizeral, ako jeho "priateľ" terorizuje mladého nováčika. Inak výborný dramatický príbeh je ešte ozvláštnený mystickou vložkou.     "Nie ... nie!" "Čo? Čo si videl?" "To ti nemôžem povedať. Nechaj ma! Videl som seba takého, aký som." ()

panPsax 

všechny recenze uživatele

Mezilidské vztahy na nula stupních Kelvina. Drsné, mrazivé, strhující. Viděl jsem na Febiofestu s angl. podtitulky a odcházel s rukama a nohama se třesoucíma. Rozhodně patří mezi nej filmy vůbec. ()

Perunwit 

všechny recenze uživatele

... aneb, když se potkají 3 psychopati v jedné chatě v Grónsku. Mělo to jistý náboj, proto to úplný propadák není. Nicméně hezkého tu nebylo nic. Příroda ani scénář... nesympatičtí pitomci, nerespektující základní pravidla přežití. No jak to může dopadnout... ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Mrazivé polární drama, ne nepodobné jinému severskému snímku Let Orla, jehož kvalit ale nedosahuje. Nevíme proč se postavy chovají tak jak se chovají, dozvíme se pouze náznaky, možná i ten alkohol udělal své, jistě i mnohaleté odloučení od civilizace. Dál mi schází minimálně jedna scéna - v titulcích je uvedena Jane, což bylo jméno jednoho ze psů. V ději je naznačeno, že se tak mohla jmenovat i přítelkyně vedoucího výpravy, ale víc nic. Je to velká škoda, vizuálně je to celkem pěkný film, výborná je hudba, i to drámo člověka přimkne k obrazovce, Stellan předvádí vynikající práci jako vždy, ale na maximální hodnocení to není... ()

Reklama

Reklama