Reklama

Reklama

Pas de deux

Krátkometrážní / Muzikál
Kanada, 1968, 13 min

Režie:

Norman McLaren

Recenze (13)

Morien 

všechny recenze uživatele

V podstatě mi to přijde geniální, ale ke kýžené intenzitě bych to potřebovala trochu prokrátit a zvýraznit některá gesta. Takhle je to jako zírat do pralesa, je to fascinující, ale vpostatě to nemá začátek, prostředek a konec a skončit i začít můžu kdykoliv. I když nástup chlapa se mi opravdu líbil. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

Google/// Obsazení 4/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// +hudba, je to chytlavé -pomalý rozjezd, pouze černobílé s odstíny/// Hned uvedu, že uz jsem viděl snímek Le Merle, se kterým budu srovnávat. Délka mi vyhovuje protože již od poloviny jsem na tento snímek zíral s otevřenou pusou. Pomalí rozjez by tedy až tak nemusel vadit, když vezme v kontextu, že snímek po celou dobu graduje. Je zde příjemná hudba, která snímku dává hodně. Nebýt to pěkně podbarveno hudbou, nemělo by to takovou atmosféru. Opět, težko hodnotit obsazení, asi bych dal více, ale zde se oběvili tito herci po prvé a taky to byl jejich poslední film. Takže bacha ať toto dílko nepřehodotíte. Ale je to můj názor. Jinak Le Merle je lepší./// Celkem 64%/// ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce oceňovaných a nejsugestivnějších příspěvků od průkopníka kanadského experimentálního (animovaného) filmu. S citlivou poetikou režisér rozehrává duet - balet muže a ženy. Jemnost a procítěnost pohybů, podbarvených hudbou rumunského orchestru, poskytuje jedinečnou vizuální báseň lidských siluet. Stejně jako kontrast muže a ženy tu působí barvy - bílí tanečníci na černém pozadí (v podání Margaret Mercierové a Vincenta Warrena). McLaren se neomezuje na "pouhý tanec", a jednotlivé baletní pohyby zpomaluje, přidává několikanásobné expozice. Siluety tanečníků tak nabývají až abstraktní povahy. Přestože tento snímek režisér oprostil od svého specifického humoru (jako např. Neighbours), jedná se o mistrné dílo, třebaže několik desítek let staré. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Obraz byl vytvářen za použití až jedenáctinásobných expozic různých pohybových fází. (hippyman)

Reklama

Reklama