Reklama

Reklama

Utajený

  • Francie Caché (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vina se zapomíná snadněji než ponížení. Francouzské drama ověnčené řadou světových cen.  Stačí dlouhý statický anonymní videozáznam ulice a domu, ve kterém bydlí Anne a Georges, a jejich život to postupně převrátí naruby. Anne a Georges sledují dlouhý videozáznam jejich ulice a domu, který pořídil jakýsi anonym. Takhle začíná film Michaela Hanekeho (scénář i režie) Utajený, který získal na 58. MFF v Cannes Cenu za režii, Ceny FIBPRESCI a ekumenické poroty. Posbíral i čtyři Evropské filmové ceny, Césary, které se udělují francouzské produkci a mnoho dalších cen po celém světě. Tajemné vzkazy, které dostává Georges a které vedou hluboko do jeho minulosti, pomalu rozleptávají nejen jeho život, ale vztah s manželkou a jeho vnitřní integrace, osobní ukotvení v životě, práci, v rodině se rozpadá. Postupně si dokáže odpovědět na otázky kdo a proč. Ale vracet se k tomu všemu po takové době? Vynikající herecké výkona Daniela Auteuile a Juliette Binocheové umocňují silný příběh o vině, svědomí a lidském selhání. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Uživatel stewie smazal svůj příspěvek.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

No a preto pri takýchto filmoch radšej načítam obsahy (poznám aj takých, čo ich radšej nečítajú vôbec). 

 

Z tvojho komentára mi prišlo, že si čakal, že ťa bude celý čas viesť za ruku a ponúkne ti ľahké vysvetlenie, ale to sú veci, ktoré skôr hľadá mainstreamový divák v amerických filmoch. Pre európsku artovú scénu je príznačné, že ide opačným smerom a sparring partnera si hľadá v, dajme tomu, intelektuálnom divákovi, ktorý vie čítať medzi riadkami a užíva si fakt, že je inteligentne navedený absolútne iným smerom, než od začiatku predpokladá. Ja sa ku Caché vraciam rád, lebo tam stále nájdem niečo nové. A v tom, že sa sleduje dosť ťažko, rozhodne súhlasím.

 

Len tak mimochodom, ako si si vyložil tú záverečnú scénu? SPOILER Ja som z nej nijaké vysvetlenie nevycítil, ani na druhý krát, možno mi teda niečo ušlo. Lebo keď som sa na ňu díval, vravel som si, že tu už si divák nemá pokladať otázku, kto je za tým všetkým, ale otázku na čo sa vlastne díva. A počul som aj od pár známych rozličné verzie výkladu, pretože niektorí spochybňujú, že by sa vôbec muselo nutne jednať o "posledný" záber z hľadiska chronológie príbehu. 

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Madsbender

To mas pravdu, mohlo to tak byt. Ved som sa aj na zaciatku zlakol, ale povedal som si, ze pre istotu chvilu vydrzim :) Navyse som si precital obsah, kde sa spomina ten zaznam. Neveril som, ze takto natoci cely film. Skor to beriem tak, ze reziser chcel byt autenticky a maximalne precizny a uvodnu scenku preto po vsetkych strankach urobil presne tak, ako by naozaj islo o pasku, co sa mu dokonale podarilo. Pekna nostalgia, ale uz som si odvykol :)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

No hej, ale to u režisérov ako Haneke (tobôž európskych artových filmoch všeobecne) nikdy nevieš, pokojne by tak mohol byť spravený celý.

na příspěvěk reagoval misterz

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Madsbender

Ale praveze mam. Hned na zaciatku ide o audio neprirodzenu scenu (zo sucasneho pohladu), uplne inu ako je teraz bezne. To by este ale nic neznamenalo. Hlavny je ten vyraznejsi zvukovy sum v pozadi, tak typicky pre menej kvalitne VHS nahravky. Boze, kolko videokaziet som sa napozeral, na niecom takom som vyrastol. Proste hned je jasne, ze ide o pasku :) Blizsie to neviem vysvetlit, je to len vec praxe.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

A s tým "krovím" určite nesúhlasím, netreba na to byť ani frankofónec, len chápať tie súvislosti. Ono je to film pre HODNE náročného diváka (i keď sa to možno nezdá) :-) Vedel by som ísť ďalej, ale to už by som tu pomaly vypísal celú vedeckú prácu, na čo zasa nemám potrebné znalosti :-D A ak by som tu citoval z eseje Jeana-Luca Nancyho, ktorou sa Haneke inšpiroval, asi by tu tiež nikto nemal poňatia, o čom je reč :-D

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Robiiik

A je tiež tak originálny? Ale čo sa vlastne pýtam, to sú všetky Hanekeho filmy. I keď tento je, z hľadiska toho, ako je natočený, zrejme najradikálnejší.

na příspěvěk reagoval Robiiik

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

Áno - povedal si, že je to predsa jasné, keďže je tam úplne odlišná audio zložka, ale to ešte predsa na začiatku nevieš, lebo nemáš s čím porovnávať, nie?

na příspěvěk reagoval misterz

Robiiik

Robiiik (hodnocení, recenze)

Madsbender

Vy si tady dáváte, teda :D Ale pěkné shrnutí - souhlasím s Tebou. K tomuhle filmu doporučuji ještě Kód neznámý, který výrazněji řeší společenské odlišnosti a téma přistěhovalců.

na příspěvěk reagoval Madsbender

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Uf, ty si mi ale dal, hotovy referat :) Samozrejme, nie som ziaden profik a nemam okolo toho filmu nacitane, ale co sa mna tyka, tak z pohladu strachu pred cudzincami si to mozno ziadalo trochu viac. Prihoda z detstva s tym vobec nemusela suvisiet, kludne to mohol urobit aj francuzskemu chalanovi, sam Georges sa vyjadril jasne, ze sa zrazu musel delit atd.... Potom tu este mame epizodku na motorke ale uz nic viac. Preto mi to v celkovej koncepcii filmu pripadalo iba len ako take "krovie". Je ale pravda, ze ja nie som ziaden frankofonec a preto suhlasim, ze je to jedna z veci, na ktore chcel poukazat - ale iba jednou z veci, ako druhu pomocku pre divaka na pochopenie pointy "votrelca". Co si pisal o tej prvej scene, neviem, nechcem aby to vyznelo nejak blbo, ale bolo uplne jasne, ze to bola kazeta (odhliadnuc od obsahu filmu). Audiova zlozka bola uplne jasna a odlisna od samotneho filmu, nebolo pochyb ze ide o zaznam.

na příspěvěk reagoval Madsbender, Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

SPOILER: No, bolo tam toho dosť, ono treba vedieť ísť sám do hĺbky z tých náznakov, ten film hovorí omnoho, omnoho viac, než sa na prvý pohľad zdá. Lebo tá postkoloniálna stigma vo francúzskej spoločnosti pretrváva a práve ona je hybateľom Georgesových motivácií (strach s cudzincov), ktoré sú zakorenené ďaleko v jeho minulosti (krivda napáchaná na Majidovi, ktorá je priamou paralelou k hrôzam napáchaným francúzskymi okupantmi na domorodých obyvateľoch) a prenášajú sa z generácie na generáciu. Z toho vlastne vyplýva pointa filmu, že "v každom z nás je trocha votrelca a cudzinca". Ale zachádza to ešte omnoho ďalej a ako vravíš, je to síce silný a vo filmovej obci stále živo diskutovaný motív (ktorý je spätý aj s nepokojmi vo Francúzsku v dobe, keď bol film natočený), ale len jeden z motívov filmu. Haneke ráta s tým, že nie sme blbí a veľmi dobre vieme, s čím sa to všetko spája, preto nás berie ako rovnocenných a nemusí nám všetko priamo ukazovať, lebo si to vieme poskladať z tých fragmentov sami (ostatne film bol určený primárne frankofónnemu publiku, ktoré sa slušne zavrtelo :-)) ). Ďalší motív sa opäť spája s témou votrelca, no tentoraz ako vpád digitálneho videa do európskej artovej scény (viz. zábery na kazete), ktorú začína okupovať. Potom hra s realitou (prvý záber, o ktorom nevieme, že je na kazete, než sa presunieme do obývačky) - vo všetkých týchto troch je nádherná analógia s Lynchovým Lost Highway, avšak tu posunutá úplne iným a tým pádom rovnako zaujímavým smerom. No a nakoniec rozvrat navonok usporiadanej rodiny zo strednej vrstvy (Hanekeho typický podvratný motív), kde sa rúbe do živého, pretože všetky snahy hrdinu, rovnako ako v jeho mnohých ďalších filmoch, opäť vychádzajú nazmar, i keď sa javí opak ako pravdivý. Kto je za tým všetkým nie je vôbec podstatné, my sme posunutý k otázke prečo, a tá je omnoho zaujímavejšia :-) 

Mňa najviac baví, ako sa s tým celý film hrá - už v úvodných titulkoch je vlastne názov filmu "skrytý" v záplave mien a slov na obraze :-) A ver mi, to, čo si v ňom zatiaľ objavil, je len špička ľadovca ;-) Ja som ho videl už dva razy, mnoho o ňom prečítal a stále sa neviem nabažiť :-D

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Madsbender

Ahoj. Prave som dopozeral, este som nehodnotil, premyslam medzi 3-4. S tym postkolonialnym Franc. suhlasim, ale kedze tam toho bolo okolo tohto malo, beriem to len ako epizodnu zalezitost (aj ked to s hlavn. hrdinom vyrazne suvisi). Mozno zaujimavejsie by bolo ist este do vacsej hlbky z pohladu Georgesa a blizsie vyjavit, ako to vlastne bolo s jeho laskou k blondavym :) Moja otazka bola hlavne na to, kto bol za tym posielanim, to co kazdeho trapi :)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

misterz

Videl si to? Ak hej, tak sa odvážim zareagovať s jedným skutočne VEĽKÝM SPOILEROM - ono Utajený je diagnóza celého filmu, pretože je tam toho utajené skutočne veľmi veľa, predovšetkým z minulosti hrdinu a postkoloniálneho Francúzska. No odhalí sa málo, avšak i to stačí na obrátenie života naruby... :-)) Jeden z najrafinovanejších filmov, aké som videl.

na příspěvěk reagoval misterz

Tomcat.C

Tomcat.C (hodnocení, recenze)

O tom, jak to bylo s tím kohoutem a pliváním krve, věděl pouze Georges a Majid. Georges se o této záležitosti, než začaly chodit kazety, nikomu nezmínil. Majid se pravděpodobně o této záležitosti zmínil synovi. Tudíž máme tři podezřelé. Kazetu o první rozmluvě Georgesa a Majida v dospělosti mohl natočit pouze Majid nebo jeho syn. Georges do jejich bytu neměl přístup, aby tam umístil kameru. Navíc kazeta ho měla poškodit u jeho zaměstanavatele a manželky, takže si ho můžeme ze seznamu vyškrnout. Rozhodující informace pro určení, kdo byl tím utajeným, je v poslední scéně filmu. Je v ní vidět, jak Majidův syn vyhledá Pierrota na venkovním školním schodišti, odvede si ho stranou a něco mu říká. Ve filmu není žádná indicie o tom, že by Majid věděl do které školy Pierrot chodí. Takže tím utajeným musí být Majidův syn, protože jako jediný ze zbylých podezřelích ví, do které školy má Pierrotovi poslat pohled s obrázkem postavy chrlící krev.

Uživatel Tomcat.C smazal svůj příspěvek.

Hees

Hees (hodnocení, recenze)

Tak ja neviem či mi nesedí Hanekeho stýl či čo ... ak sa bude dať skúsim ešte nejaký iný jeho film.

Hees

Hees (hodnocení, recenze)

Takto premýšlam a neviem :) ... čo na to povedať kto čo ako kde ...

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

CSFD 70%, IMDB 72%, ale proc ne :) Maji celkem zajimavy zebricek, mezi holywoodskymi trhaky se sem tam objevi neco z uplne opacneho soudku. Takovy Hunger na 10. miste taky prekvapil.

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

to Gogen: jsem si ani nevsiml, se mi asi uz zacinaly ke konci filmu zavirat oci....lecos vysvetluje :)

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

SPOILER: Jedna z verzi o koho se jednalo a kdo mel nastarosti ty videa, tak nebyl Majid jako otec sveho syha, ale jako maly klucina a podle toho vypadalay i ty obrazky. Zaver filmu bych si vysvetlil asi 3x jinak, ale beru jen tu nejoptimistictejsi variantu....zvyk z hollywoodskych filmu ? :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

tak mě napadá mnohem víc možností. ono to bude tím, že divák nemá v rukou jediný fakt, se kterým by z hádání mohl udělat alespoň nějak podložené spekulování. mnoho podezření, žádné souvislosti.
a namísto prozřetelnějšího nadšení, že se vám do rukou dostává film, jehož fabuli smíte přímo spolukonstruovat vlastními silami, brečíte nad diváckou frustrací.

Carodej_pes

Carodej_pes (hodnocení, recenze)

To neznám, ale bych měl z filmu lepší pocit, domýšlím si ho. (byť vím, že domýšlím blbě) Nedokážu to ale přijmout tak, že by ty videa natáčel někdo jiný, než někdo z té zmíněné dvojice.

Carodej_pes

Carodej_pes (hodnocení, recenze)

(SPOILER) Za předpokladu, že ty videa natáčel jeden z dvojice adoptovaný kluk - jeho syn, nelze říct, že má film otevřený konec. Film ale působí tak, že si divák myslí, že vlastně neví (a nedozví se) kdo ty videa točil, což mi docela vadí.

Prince

Prince (hodnocení, recenze)

Pro mě to byl film bez konce, ale aspoň kvůli té jedné scéně(jak píše Mulosz) ho stojí za to vidět.

Dovlatovka

Dovlatovka (hodnocení, recenze)

dávám nakonec 4* (tak 75%), protože po pár hodinách se mi to v hlavě rozleželo. I když to pro mě je až moc otevřený, tak to mělo dobrou atmosféru. A kohouta si nikdy zabíjet nebudu:-)

Související novinky

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

Reklama

Reklama