Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Polsko, 2002, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Olaf Lubaszenko, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Sitek, Andrzej Chyra, Anna Dymna, Daniel Olbrychski, Ryszard Kotys, Paweł Małaszyński (více)
(další profese)

Epizody(13)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.
Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Za dávných časů, kdy domácnostem vládly televize. Za časů, kdy televizím vládly legendy jako Herkules a Xena. za časů kdy byl ještě daleko LotR a GoT. Jsem jednoho večera učinil rozhodnutí. To rozhodnutí bylo se odvážit a v tom věku udělat nemožné. Chvíli se zastavit a z CT2 ihned nepřepnout. A dostalo se mi velké odměny. Nadávky, krev, prsa!!! Zaklínač v tý době nabízel mnohem dospělejší pohled na svět fantasy. ....Když jsem se po letech k Zaklínačovi vrátil sám jsem se nestačil divit. Bavil mě minimálně podobně jako kdysi. Což přiznejme si není pravidlo. Fantasy mám rád a i když některý díly seriálu nudí, tak to vynahradí slušná zábava jindy. Navíc je příjemná změna, když odpadá taková ta velkolepost. S tím souvisí i pochvala prostředí, ve kterým je to celý natočený. další silná součást je i hudba. 90 procent za velmi dobrou zábavu ve fantasy žánru. EDIT: 28.3.2014 Po sjetí všech dílů v naprostém klidu a během tří dnů, přidávám pátou hvězdu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi je to tím, že jsem dřív Zaklínače viděl, než četl, takže mi nemohlo nic dobrý dojem z knížky zkazit. Samozřejmě že na Sapkowského předlohu seriál nemá, ale z mého pohledu je zpracován celkem příjemně a v tehdejším světě fantasy seriálů i odvážně. Trefou bylo i obsazení Zebrowského jako Geralta a tak vlastně jediné, co bych seriálu vyloženě vytkl, je triková stránka věci, ale finance asi nebyly takové, aby si tvůrci mohli vyskakovat. Kdybych dříve četl, nejspíš bych seriál sepsul, ale takhle je to ode mě za 70%. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda že poláci zůstali nakonec jen u třinácti dílů. Jako teenager neznalý předlohy jsem v polovině seriálu přestal sledovat. Nyní jsem mohl docenit části přebrané z knih i změny vyplozené právě pro seriál. Hlavní devizou je Michal Žebrowski a Superman bude mít hodně těžké mávat mečem tak charismaticky. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Nizky rozpocet a amaterizmus, to jsou bohuzel typicke znaky tohoto serialu. Herci jsou jen prumerni, vizualni efekty prakticky neexistuji a kostymy plus vyprava opravdu na minimalni urovni. Na druhou stranu je pravda, ze ne kazdy si muze dovolit tocit fnatasy tema na Novem Zelandu a mit tam tisicove komparzy. Nic tomu serialu nezazlivam, v ramci moznosti provedli tvurci (temer) maximum. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bohužel očekávané se stalo skutečností. Zaklínač očekávání rozhodně nenaplnil, ale na druhou stranu ani nijak výrazně neurazil. Největší chybu vidím v celkové nevýraznosti celé adaptace. Povídky byly vtipné, dojímavé, napínavé a tak celkově poutavé, což seriálu schází. Děj je povětšinou zoufale nevýrazný a kdybych nečetl knihy, nemyslím, že bych u toho vydržel. Avšak jsem to já, člověk, který se zachvěje i při vyslovení názvu a jmen jako Ciri, Nilfgaard, Scoia'tael, Skellige nebo třeba Marigold. Exteriéry musím pochválit - přesně tak jsem si plus mínus představoval prostředí, kde se děj knih odehrává, nicméně kostýmy a interiéry mě hodně zklamaly. Mám pocit, jako kdybych sledoval nějakou starou českou nízkorozpočtovou pohádku, než fantasy. Cintru jsem si vždy představoval jako honosný hrad a v seriálu to spíš vypadá jak Popelčin zámek skřížený s Dráculou. A co? Nepotřebuju vidět přenádhernou animaci, pouze by stačilo kdyby udělali adekvátní interiéry. A hradiště Zaklínačů Kaer Morhen zpracováno jako jeskyně? No wtf? Výběr herců je též dost zoufalý, jelikož nejsou vůbec vystihnuty jednotlivé charaktery. Zebrowski je ovšem jako Geralt z Rivie oproti zbytku hereckého ansáblu vybrán skvěle. Marigold už ale rozhodně není čarokrásný bard a děvkař, ale vypadá spíše jako ochlasta (i když je to jinak dost velkej sympaťák a má svůj zvláštní charakter). Yennefer, vonící po šeříku a angreštu, rozhodně není tak čarokrásná, jak je popisována v knize. Spíše naopak. A to mi neříkejte, že v Polsku nemaj pěkný baby!? Efekty jsou hodně podprůměrné, ale to rozhodně jako výtku neberu - prostě na to nebyly prachy. Každopádně ale když už dělám fantasy seriál, navíc podle takto kultovní předlohy, chtělo by to prostě mnohem, MNOHEM víc. Zaklínač se sice odehrává ve středověku, ale znalosti zdejších lidí v oblasti medicíny, patologie a mnoha dalších věd jsou téměř na úrovni moderní doby, což v seriálu rozhodně vidět není. A je tu hromada dalších věcí, které jsou špatně a nemyslím si, že by byl takový problém je udělat správně. Měl jsem pocit, že tvůrci seriálu viděli předlohu z hodně velké dálky a absolutně nedokázali pochopit a následně zobrazit pointu. Což je strašná škoda. Bohužel. Pokud ale přehlédnou nepodařenou adaptaci, je to dost dobře koukatelné fantasy. /edit: Po shlédnutí zbytku epizod zvyšuji na 3*. Kvalita se o kus zvýšila, ale tu třetí hvězdu uděluji hlavně za krásnou Marigoldovu baladu "Zapachnialo powiewem jesenia" v jedné z posledních dílů. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Dobrodružný seriál vznikl podle povídek nejslavnějšího slovanského fantasy spisovatele 21. století vydaných v 7 knížkách „Zaklínač: Meč osudu“, „Zaklínač: Poslední přání“ a také románové pentalogie „Krev elfů“, „Čas pohrdání“, „Křest ohněm“, „Věž vlaštovky“ a „Paní Jezera“. Autorem těchto knih je světově proslulý Polák Andrzej Sapkowski, který vytvořil neuvěřitelně komplexní fantasy svět, jenž se stal knižní fenoménem. Sapkowského knihy jsou dokonce srovnávány i s Tolkienem a docela hodně lidí si cení Zaklínačské ságy více než „Pána prstenů“. (ERTik)
  • Oproti knižní předloze lze najít ve filmu několik odlišností. Například postava Marigolda je v knize štihlý a hbitý svůdce. Vesemir (Jerzy Nowak), vůdce zaklínačů a jejich mistr, je v knižním a hernín zpracováním popisován jako dlouhovlasý starý muž. V seriálu je však skoro plešatý. (Chibs)
  • Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie (sword and sorcery), právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá. Podle cyklu Andrzeje Sapkowského povídek vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál, který natočil režisér Marek Brodzki. Setkávat se s ním budeme po třináct úterních večerů. Stejně jako v samotné předloze, ani zde není nouze o fantastické a pohádkové bytosti, netvory, draky, čaroděje, rytíře, stejně jako o souboje na meče i zápasy využívající tajemné magie. (ČSFD)

Reklama

Reklama