Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Polsko, 2002, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Olaf Lubaszenko, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Sitek, Andrzej Chyra, Anna Dymna, Daniel Olbrychski, Ryszard Kotys, Paweł Małaszyński (více)
(další profese)

Epizody(13)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.
Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Xavi6 k tomuto seriálu (1)

Zaklínač (2002) 

Na tohle jsem narazil jednou čistě úplnou náhodou na ČT1 a nemohl jsem se od toho už odtrhnout. Jedná se sice celkem starší seriál, takže grafické efekty nejsou na tak dobré úrovni, na jaké by radši měli být, ale musím uznat, že se s tím producenti celkem dost poprali a vznikal z toho čistá paráda. ()

Reklama

Reklama