Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Polsko, 2002, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Olaf Lubaszenko, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Sitek, Andrzej Chyra, Anna Dymna, Daniel Olbrychski, Ryszard Kotys, Paweł Małaszyński (více)
(další profese)

Epizody(13)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.
Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Seriál byl dobrý až tak do poloviny, pak začali tvůrci doslova ždímat příběh z ničeho. Přitom předloha je tak neskutečně nosná, že v tom vidím vyloženě zahozenou šanci. S tím rozpočtem, který na to Poláci očividně měli, by se dali dělat mnohem větší divy i v rámci televizní produkce. Geralt Michala Zebrowskeho je výborný, démonický aprostě přesně takový, jakého jsem si ho při čtení Sapkowského představovala. Zbytek hereckého obsazení je průměrný, exteriéry jsou pěkné, hudba výborná (kromě instrumentálek vydatně podporovaných sborovým zpěvem je soundtrack prostřídaný s Marigoldovými písněmi v polštině - nečekaně dobře se ten jazyk poslouchá), ale výsledek prostě nevypadá tak, jak bychom čekali od takového středoevropského fantasy kultu. Lidem, kteří Zaklínače nečetli navíc seriál podle mě neřekne vůbec nic. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ále, ále, páni tvůrci, že vy jste nám o Sapkowského předlohu ni koutkem oka nezavadili, že? Seriálová podoba je lepší té filmové v tom ohledu, že již nepůsobí jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Ke kladům lze řadit pár povedených scén, Zebrowskiho v hlavní úloze a hudební složku. A k záporům? Inu, vše ostatní. Darmo mluvit. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Přestávám se na cokoli těšit. Protože jestli moje těšení se bude mít za následek pokaždé to, co čekání na seriálovou verzi mých oblíbených příběhů, je to jediný způsob, jak si uchovat zdravý rozum. Veliká Melitelé! Nevěřila bych, jak je možné z životné, jiskřivé, vtipné i mrazivé předlohy, která je díky skvělé akci i dialogům k adaptaci na plátno nebo obrazovku jako stvořená, udělat tenhle výcuc bez chuti a bez zápachu. To už chce vážně kus umění. Nebýt hlavního hrdiny, neváhala bych to kopnout směrem odpad, ale pravda je, že Zebrowski asi nějaké zaklínačské schopnosti má. Aspoň si jinak neumím vysvětlit, že jsem vydržela čtyři díly, navíc konfrontována s děsivým Marigoldem, připomínajícím víc zkrachovalého sedláka než okouzlujícího barda, a Yennefer, zřejmě nějakou kletbou změněné z jedovatého havranovlasého vampa s ledovými fialkami místo očí v naprosto nepřitažlivou ženštinu. Můj otec vždycky básnil o tom, jaké jsou v Polsku přitažlivé ženy, ale Zaklínač by mě skoro přiměl veřejně obvinit mého zploditele ze lži a pokud se v celé zemi polské nenašlo něco hezčího, tak polským mužům věru nezávidím. Na druhou stranu hlavní hrdina si umí poradit nejen s trikově dost zoufalými příšerami (budiž, Polsko není Hollywood), ale i s divákovou ochabující pozorností a semtam se objevila i dýchatelnější atmosféra. Ovšem celkově je televizní verze Zaklínače spolu s bratry Kaczynskými důvodem, proč naše severní sousedy pomalu přestávám mít ráda. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Michal Zebrowski je démon! To, co dokázal vykouzlit z tohoto prachbídného seriálů, je neuvěřitelné. Charismatický herec udělal z ostatních naprosté amatéry a ve srovnání s ním se všechny aspekty tváří jako záležitosti amatérského školního spolku Dolních Kotěhulek. Pochvalu zaslouží i přemýšlivější posun v dalších dílech. Ten kluk má proste budoucnost a veřím, že tehdy když jsme ty všechny díly hltali jenom díky němu, tak jsme byli u zrodu hvězdy. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako fandu Zaklínačské ságy je to dar z nebes a jsem rád, že se do něčeho takového v Polsku pustili i když se to ne zcela ve všech aspektech povedlo. Seriálová náplň je trošku jinde, než je knižní předloha, přesto splnil seriál mé očekávání a vykreslení všech postav se povedlo k mé plné spokojenosti. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Budiž předem řečeno, že Sapkowskiho ságu o Zaklínači až na prvních pár povídek nemám rád. Ciri je nejotravnější literární postava, s jakou jsem se setkal, kromě toho přesně zapadá do škatule, kterou paroduje Pratchett v Lehkém fantastičnu ("sen zájemců o speciální druh sexuálních magazínů"). Ovšem filmová (a seriálová) verze si z předlohy moc nebere, takže se dá docela dobře hodnotit samostatně. Což na druhou stranu neznamená, že je lepší. Ba naopak. Na jednu stranu bych mohl ocenit užívání spíše reálného prostředí než kulis a počítačových efektů, jenže celková úroveň působí poloamatérsky. Děj je velmi chabý a vůbec, ale vůbec mi nesedí šerm inspirující se v asijských stylech. Jen ztráta času. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Charizmatický hlavný hrdina, občas malebné exteriéry a vydarená hudobná stránka versus všetko ostatné. Autorom slúži ku cti aspoň to, že obecne slabé triky tlačia do popredia len keď je to naozaj nevyhnutné. Výprava však silne pokrivkáva a nedostatok prostriedkov je cítiť na každom kroku (Kaer Morhen ako skalnatá oblasť s jaskyňou, elfovia takmer na nerozoznanie od ľudí) No a bojová choreografia zabíja aj ten zvyšok atmosféry. Nakoľko knihy disponujú určitou kvalitou, seriál, ktorý z nich vychádza, občas dokáže potešiť, či už dialógmi, alebo absenciou cenzúry. Lenže ako celok to veľmi nefunguje a netešia ani nelogické zmeny v zaklínačskej mytológii. Nie je divu, že sa od projektu dištancoval aj sám Sapkowski. Ľudí, ktorí prišli do kontaktu so svetom Zaklínača však seriál môže za istých okolností osloviť. Akurát mi nie je príliš jasné, čím môže osloviť väčšinu tých, ktorí s ním do kontaktu neprišli a prečo by ho mali brať viac ako len tuctové televízne fantasy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nejprovinilejší slast. Žebrovský - láska. Platinová paruka - rozkoš. Hudba - blaho. Drak - štěstí. Les - blaženost. Zprvu se sice dostavilo takové to ježišmarjá-co-to-té-knižní-předloze-proboha-udělali, ale postupem se z toho stalo to nejpravověrnější guilty pleasure, obdivované celou rodinou a celým srdcem. Obskurní díla si žádají obskurní adaptace. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnotit mohu pouze seriál, ale ani u něj jsem nevydržel déle než osm epizod. Bezpochyby se v dějinách filmové a televizní tvorby najdou mnohem slabší díla žánru fantasy, nicméně v porovnání se Sapkowského výbornou literární předlohou vyznívá výsledek značně rozpačitě. Slabší scénář, který se navíc od předlohy v mnoha ohledech liší, nevyrovnané herecké výkony i zřetelně nižší rozpočet nemohl zachránit ani typově dobře obsazený Michal Zebrowski, (který navíc disponuje velmi slušným hereckým rejstříkem), ani několik polských hereckých es, která se objevila v menších rolích. Z tak silné látky se mohla stát mnohem slušnější podívaná a mohla z ní čišet mnohem větší mystika. Celkový dojem: 35 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dal bych pět hvězd, leč u některých dílů bylo našlápnuto k super akci, ale vyklubala se z toho jen taková televizní kašička. Nejsem znalec polské televizní tvorby ani jsem Zaklínače nečetl, ale hlavním hrdinou, hudbou a jistou syrovostí si mě seriál získal. Skoro vůbec nevadí, že triky jsou z roku 0, příšery jak z nějaké 30 let staré televizní pohádky ze Studia kamarád a herci ve vedlejších rolích nějací strejdové z dědiny. Tu atmosféru tvůrcům věřím a to je u fantasy seriálu žádoucí. Když to srovnám s nějakým současným britským seriálem jako třeba Merlin, vychází mi polský Zaklínač jako jasný vítěz. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přes oprávněné Galadrieliny výhrady musím uvést, že i tak je seriál sevřenější a hutnější než jeho filmová shrnutina. Klady pro mne převládají i za těchto okolností. V rámci svébytného polského kulturního fenoménu, před nímž v případě jeho vrcholných projevů smekám s nanejvýš pokornou úctou, to znamená skvělý výkon Zebrowského, jehož mimořádnost získává na kvalitě právě v souvislosti s Galadrielinými kritickými postřehy, a dále slovanskou kvalitní adaptaci jinak zatím pouze západoevropsky uchopeného žánru. Slovanská i baltská problematika jsou i nám ovšem stejně, ne-li ještě více blízky. Ozvuky mýtů i některých vědeckých dohadů jsou zvládnuty na vysoké úrovni již v literární předloze a v tomto ohledu nic nezměnila ani Brodzkého režie. Polský seriál svým způsobem nahrazuje mnohé, co v našem osvojení domácích bájí fatálně chybí. Sapkowského téma snese v našem kontextu srovnání s tvorbou Beneše-Třebízského (zejména historický román DAGMAR o významné dánské královně, starší dceři Přemysla I. Otakara), Jiráskovou (STARÉ POVĚSTI ČESKÉ) nebo Štorchovou (LOVCI MAMUTŮ, NA VELKÉ ŘECE). Víc než čestně tento "VĚDMÍN" obstojí v porovnání s americkou produkcí typu různých HERKULŮ a PÁNŮ ŠELEM a srovnání snese i s francouzskými ASTERIXY a OBELIXY. Lehký žánr má jednu prožluklou vlastnost: není velkým uměním a v tomto ohledu ho vymezuje i svébytná poetika. Císař nemusí být vždy nahatý; někdy není jen suprasalónně oblečený. I to se může stát. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkné, pěkné ... Příšery sice nepříšerné, děj takový syrový, což není na škodu naopak, místy neucelený, občas divně sestříhaný, ale měl zvláštní kouzlo, které mě udrželo dostatečně pevně, abych ho celý dala až do konce. Zhruba tři stejné hudební motivy, provázející celý seriál, byly povedené a opravdu se tam hodily. Taky cítím, že nebýt Michala - zaklínače, nemělo by to takový šmrnc. Herci ve vedlejších rolích příjemní, nikdo mi tam vyloženě nevadil a klobouk dolů před herečkami, které se odvážily na ostro a že jich bylo! Chlapům se to mluví, ale pokud nekoukají na porno, tak jsem snad ještě neviděla v žádném jiném filmu, že by šli a ukazovali své hadí doupě a zadek máme všichni stejný. UPOZORNĚNÍ: vy, kteří jste seriál ještě neviděli a nebo si už nepamatujete vo co go, nečtěte obsahy! Hodně prozrazují, dá se říct, že téměř celý děj každého jednotlivého dílu. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Bohudík, že to není stejné prznění jako Eragon. Zaklínač patří mezi mé nejoblíbenější knižní hrdiny. Asi nejhorší věc na celém filmu je Marigold. Pánové, copak jste nečetli, že Marigold je playboy a ne malej tlustej pidihajzlik ? Jinak podoba Geralta je ještě snesitelná, škoda ale, že Ciri je tady jako malá holka a děj je slátaninou z mnoha knih a povídek. Snad jednoho dne vznikne epická sága podle příběhu o Ciri a Sudbě. Snad. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ohromné zklamání a obrovská škoda pro (nejen) evropskou fantasy. Nejenom, že se převod jednoho z nejlepších fantasy příběhů na plátno nepovedl (což by bylo zj. kvůli nízkému rozpočtu pochopitelné), oni ho tvůrci totálně zkopali. Jediné plus - mé představě Gerlata blízký a slušně hrající Zebrowski. Snesl bych i volné přepracování některých povídek (Střípek ledu) a v čerty, i tu Yennefer, ale tím opravdu končím. Zbytek je bezbřehá bezmoc autorů, naprosto urážející plivnutí na celý Sapkowského svět... Když si pomyslím, že se na to někdo podívá předtím, než vezme do ruky knihu... brrrrrrrrrr! 20% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Seriál, na jehož další díl jsem se vždycky nesmírně těšil. Největšími klady jsou Michal Zebrowski (proč kruci ještě není v Hollywoodu?), skvělá hudba a vkusně vybrané exteriéry. Příběh byl v prvních dílech opravdu dobrý a Zaklínači jsem neměl co vytknout (úžasně atmosférický díl s ďáblem v poli si pamatuji dodnes skoro celý) - pak ale Polákům začal trochu docházet dech, což napravili až asi v posledních dvou částech.Co dodat: Kouzelně mystický nádech to má, Sapkowského v tom čtenáři předlohy také poznají, ale prostě... Mohlo být ještě lepší. Tři a půl zakrouhleno hore i díky kočce Yennefer.__P.S. Dabing se vcelku povedl - Geralta si bez hlasu Jakuba Saice představit nedovedu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Stydím se vážně moc, ale předlohu jsem nečetl. Seriál se mi líbil, a protože takových není nikdy dost, zaslouží si vyšší hodnocení. Zebrowski mě pak doslova uchvátil - po herecké stránce na tom chlapec zatím není zrovna nejlépe, ale charisma a drsný výraz občas stačí, ne? ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Telewizja Polska S.A. przedstawia serial ... Wiedzmin . Zaklínač... Tohohle seriálu jsem se docela bál (ačkoliv jsem něco málo viděl v tv v roce 2003), toho, že to bude hrozná konina, která bude dělat mému oblíbenému knižnímu hrdinovi ostudu, ale nemusel jsem, Geralt samotný je totiž zpracovaný velmi dobře, počínaje naprosto geniálně zvoleným hercem, skvostným kostýmem konče, jen škoda, že se podobně nepodařilo převést i další postavy, takový Borch Tři kavky je výtečný a Marigold sympaťák (a to že nevypadá jako děvkař prvního stupně vůbec nevadí), ale na mnohým je vidět obrovský nedostatek peněz, hlavně na elfech, kteří vypadají jako skupinka vlasatých poláků, které někdo unesl ze srazu přátel vegetariánských indiánů a jejich elfovitost se projevuje především tím, že nosí divná ponča a čelenku ve vlasech (špičatých uší jsem si všiml asi dvakrát) a některé stvůry dopadli ještě hůř, neboť vypadají jako podivné plast-plyšové hračky a vypadají děsivě a nestůrovitě asi jako bramborový salát s kuřecím řízkem. Ale i když má Zaklínač v seriálové podobě řadu problému, mrzký rozpočet není ten největší (byť to vypadá, že tvůrci neměli prachy ani na přesuny po lokacích, jinak nechápu, proč by některé hrady nemohly natáčet na hradech, kterými je celá střední evropa posetá a museli natáčet na haldě kamení. A to do slova), ale fakt, že nedokázali děj náležitě upravit pro seriálové podaní, někdy díl nevyvrcholí v závěru, ale už v první třetiny, jindy se vyskytují postavy, které Geralt odněkud zná, ale nikdo se nenamáhá vysvětlit divákovi co jsou zač, navíc se brutálně kašle na časovou osu a fakt, že mezi některými díly uplynou dlouhé roky je poznat jen z toho, že některé postavy se objeví o poznání starší, prostě a jednoduše, Zaklínač by si zasloužil lepší péči. Ale víte co? To je úplně jedno, protože i tak se podařilo vytvořit hodně dobrý seriál, který využívá toho nejlepšího, co od Sapkowského využít mohl a i přes dost nehezké výtky se podařilo vytvořit něco zábavného a atmosferického (zdravíme nadmíru povedený soundtrack). I když ano, kdyby se do tohohle příběhu pustil někdo s vysokým rozpočtem (to vážně žádná stanice nechce fantasy odpověď na hru o trůny?), tak bych se nezlobil. ;" Já nejsem meč, jsem ruka, co ho drží. " ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ne, ne a NE! Mám ráda knihy o zaklínači Geraltovi, povídkovou část vyloženě zbožňuju. Ovšem tenhle polský seriál... je to jako by si filmaři těmi skvělými knihami vytřeli anus:-(. Michal Zebrowski se snaží a výprava nevypadá vůbec špatně (za to ta jedna hvězdička), jinak je tenhle seriál i z něj sestříhaný film nehorázná sra*ka - a to už se radši ani nebudu zmiňovat o neuvěřitelně trapných nestvůrách, co nemají v 21. století co pohledávat ani na TV obrazovkách, natož v kině - lepší by dokázala vyrobit snad i moje desetiletá neteř :-(((. 25% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Vysvětlení je stejné, jako u filmu, jen ještě hvězda dolů, protože je to dlouhé, příliš dlouhé na takový shit ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Jsem fanynkou herní série a ta je dech beroucí a vůbec mi obrátila naruby několik měsíců života, seriál jsem ale vydržela jen do šestého dílu a dál už nemůžu, protože se obávám, že bych zapomněla dýchat čistě z nudy. Až se budu chtít zase muchlovat s Geraltem, počkám si raději na třetí hru. 40% ()

Reklama

Reklama