Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Polsko, 2002, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Olaf Lubaszenko, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Sitek, Andrzej Chyra, Anna Dymna, Daniel Olbrychski, Ryszard Kotys, Paweł Małaszyński (více)
(další profese)

Epizody(13)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.
Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

El Pistolero

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek Sapkowského předlohy jsem šel do seriálového „Zaklínače“ i přesto, že se na něj hodně plive. Odteď už můžu tvrdit, že ne zcela právem. Možnosti polské televize jsou značně omezené, není to žádná HBO, nicméně fantasy stvořila, dá se říct, plnokrevnou. Nebudu řešit digitální zpracování některých monster, které bych přirovnal k pokusům některých českých štědrovečerních pohádek z posledních let. Co totiž stojí za pochvalu, je atmosféra, výprava, hudba a především Zebrowski coby Geralt z Rivie, který je tak dokonalý, že si v této úloze skoro nedovedu představit jiného herce. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkné, pěkné ... Příšery sice nepříšerné, děj takový syrový, což není na škodu naopak, místy neucelený, občas divně sestříhaný, ale měl zvláštní kouzlo, které mě udrželo dostatečně pevně, abych ho celý dala až do konce. Zhruba tři stejné hudební motivy, provázející celý seriál, byly povedené a opravdu se tam hodily. Taky cítím, že nebýt Michala - zaklínače, nemělo by to takový šmrnc. Herci ve vedlejších rolích příjemní, nikdo mi tam vyloženě nevadil a klobouk dolů před herečkami, které se odvážily na ostro a že jich bylo! Chlapům se to mluví, ale pokud nekoukají na porno, tak jsem snad ještě neviděla v žádném jiném filmu, že by šli a ukazovali své hadí doupě a zadek máme všichni stejný. UPOZORNĚNÍ: vy, kteří jste seriál ještě neviděli a nebo si už nepamatujete vo co go, nečtěte obsahy! Hodně prozrazují, dá se říct, že téměř celý děj každého jednotlivého dílu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Seriál, na jehož další díl jsem se vždycky nesmírně těšil. Největšími klady jsou Michal Zebrowski (proč kruci ještě není v Hollywoodu?), skvělá hudba a vkusně vybrané exteriéry. Příběh byl v prvních dílech opravdu dobrý a Zaklínači jsem neměl co vytknout (úžasně atmosférický díl s ďáblem v poli si pamatuji dodnes skoro celý) - pak ale Polákům začal trochu docházet dech, což napravili až asi v posledních dvou částech.Co dodat: Kouzelně mystický nádech to má, Sapkowského v tom čtenáři předlohy také poznají, ale prostě... Mohlo být ještě lepší. Tři a půl zakrouhleno hore i díky kočce Yennefer.__P.S. Dabing se vcelku povedl - Geralta si bez hlasu Jakuba Saice představit nedovedu. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Zaklínač rozhodně není nezadaptovatelné dílo, ba naopak, řekla bych, že je pro nějaký hezký a nenáročný fantasy film či seriál jako stvořené. A po dokoukání seriálu musím říci, že jsem se zase tolik nemýlila. Slušná a příjemná podívaná, herci v čele s Geraltem (tomu to navíc vyloženě sekne:)) nejsou vůbec špatní, jen ta výprava by mohla být lepší. Netuším, kolik peněz se podařilo z producentů vyždímat, ale je dost krutě poznat, že jich bylo mnohem méně, než by takový projekt potřeboval. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vypadá to tak, že chystaný seriál Zaklínač sa bude držať poviedok, tak ako aj táto verzia. Aj tu bol Marigold, Yennefer, Ciri....dokonca sa autori nebáli ani ľahkej erotiky. Jednotlivé dielčie príbehy na základe Sapkowského predlohy síce nemôžu sklamať, no seriálu trochu podráža kolená slabá výprava, ktorá miestami bola fakt hrozná. Keby to aspoň nebolo tak neprirodzene uhľadené, ale sem tam aj trocha špiny... no nebolo tomu tak. Priemer, hlavne za obsah a výborné stvárnenie Zaklínača v podaní Michała Żebrowského.60/100 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Oproti knižní předloze lze najít ve filmu několik odlišností. Například postava Marigolda je v knize štihlý a hbitý svůdce. Vesemir (Jerzy Nowak), vůdce zaklínačů a jejich mistr, je v knižním a hernín zpracováním popisován jako dlouhovlasý starý muž. V seriálu je však skoro plešatý. (Chibs)
  • Dobrodružný seriál vznikl podle povídek nejslavnějšího slovanského fantasy spisovatele 21. století vydaných v 7 knížkách „Zaklínač: Meč osudu“, „Zaklínač: Poslední přání“ a také románové pentalogie „Krev elfů“, „Čas pohrdání“, „Křest ohněm“, „Věž vlaštovky“ a „Paní Jezera“. Autorem těchto knih je světově proslulý Polák Andrzej Sapkowski, který vytvořil neuvěřitelně komplexní fantasy svět, jenž se stal knižní fenoménem. Sapkowského knihy jsou dokonce srovnávány i s Tolkienem a docela hodně lidí si cení Zaklínačské ságy více než „Pána prstenů“. (ERTik)
  • Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie (sword and sorcery), právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá. Podle cyklu Andrzeje Sapkowského povídek vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál, který natočil režisér Marek Brodzki. Setkávat se s ním budeme po třináct úterních večerů. Stejně jako v samotné předloze, ani zde není nouze o fantastické a pohádkové bytosti, netvory, draky, čaroděje, rytíře, stejně jako o souboje na meče i zápasy využívající tajemné magie. (ČSFD)

Reklama

Reklama