Reklama

Reklama

Thunderbolt a Lightfoot

  • USA Thunderbolt and Lightfoot
Trailer 1

VOD (1)

Neobvyklé akční krimi o bankovních lupičích, kteří chtějí získat zpět kdysi ukořistěné peníze.
Režisérský debut Michaela Cimina v sobě spojuje charakterovou studii i road movie. Snímek sleduje zločineckou dráhu čtveřice asociálů. Bývalý zloděj Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) se seznámí, když Thunderbolt naskočí na útěku před gangsterem do Lightfootova ukradeného auta. Spolu se vydávají na bizarní výpravu za Thuderboltovým lupem z dřívější akce, aby je o něj nepřipravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligencí nepříliš oplývající Goody (Geoffrey Lewis), všichni ale na místo dorazí pozdě. Jednotřídní školní budova, kde byl lup ukryt, jako by se propadla do země. Všichni se tedy dají na spořádaný život a najdou si práci, přitom však plánují, že vyloupí stejné místo, které Thunderbolt a Red „udělali“ už dříve. Přestože se plán nezdaří, Thunderbolt a Lightfoot zjistí, že něco jim přece jen vyšlo, tedy alespoň si to myslí... Eastwoodův „pohodový“ Thunderbolt představoval odklon od jeho dřívější polohy drsných policistů či pistolníků. Na tuto hereckou proměnu reagovali velmi příznivě také diváci, a snímek tak zaznamenal poměrně slušný kasovní úspěch. Bridges získal svou druhou nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší výkon ve vedlejší roli, avšak Cimino následný projekt s Eastwoodem odmítl, načež dosáhl svého uměleckého vrcholu snímky Lovec jelenů (1978) a Nebeská brána (1980). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $25,000,000Tržby Celosvetovo $25,500,000║ Jeff Bridges túto zlátaninu pozdvihuje a zachraňuje lebo druhá polovica sa stáva strašnou nezmyslenou absurditou, Cimino len potvrdzuje že vie maximálne tak uspať príbehom /40%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Michael Cimino už svým prvním filmem ukázal, co v něm vězí. Pro ne příliš zkušeného Jeffa Bridgese to byla jedna z prvních výrazných příležitostí, kterou také dokázal využít. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi na tom relativní nepředvídatelnost děje a takový ty epizodky s divnejma lidma. Magor, co mu výfuk vede do auta a má kufr plnej králíků, který začne střílet. Nebo třeba holka na motorce, co bouchá Jeffu Bridgesovi do auta kladivem. Jeff Bridges je tam fakt mladej, ale hraje to výborně. Clint Eastwood se dokonce usměje a to asi dvakrát, ale mě nejvíc bavil nasranej George Kennedy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film se defakto sklada ze dvou casti. V prvni se potka Eastwood s Bridgesem, vicemene se jen tak poflakujou, obcas ukradnou auto, sbali zensky nebo utikaj pred nasranym bejvalym partakem. Je to sice trochu o nicem, ale hlavni dvojka skvele funguje, Eastwood hraje takovyho drsnaka a Bridges zase hlaskujiciho posuka a skvele se doplnujou. Pak ale najednou v druhy pulce film prestane bejt skoro uplne komedie (pobavi akorat prace hlavnich hrdinu, aby si vydelali prachy na potrebny veci na loupez) a mame tu vicemene klasickej pribeh o vyloupeni banky, od pripravy, pres provedeni, az po utek. Pricemz konec je docela smutnej. Takze je to celkove takovy nevyvazeny, nejdriv samy hlasky, pak drama. Ale film je paradne natocenej, docela sviznej, sem tam je naka skvela akcicka nebo ultimatni hlaska ("Go fuck a duck.") a hlavne paradni obsazeni, krome hlavni dvojky hlavne nasranej Kennedy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jsi ho chtěl zabít? - Protože jsme byli přátelé." Souhlasím s tím, že přátelé by se neměli okrádat a to ani o peníze poctivě uloupené. Nicméně mne trošku zaráží, proč Red okamžitě začal s kanonádou a ani se Thunderbolta nezeptal, kdepak se lup nachází. Asi to tak mělo být a tak přejděme přímo k mimořádně delikátní loupeži za pomoci kanónu. Rány z děla by si uprostřed noci všiml pouze někdo s jedinečně seřízenými sluchovody. Nepíše se mi to snadno, ale tohle celé byla trošku hovadina, kterou držel alespoň na úrovni průměru snad jen Lightfootův úsměv, Thunderboltův hák a zejména Redova psychopatická podstata jeho bytí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina ve stylu road movie je spíš zmatek a neodehrává se tam nic moc zajímavýho. Navíc jsem nepochopil různý pro děj naprosto zbytečný vsuvky (např. když si stopli toho magora, co měl plnej kufr králíků). Pak se to naštěstí zlomí a následuje poměrně dobrá druhá polovina o vyloupení trezoru. Jinak Eastwooda s Bridgesem podle mě zastínil George Kennedy. A ještě tady zmínim českej dabing na kanálu MGM. Neřikám, že za každou cenu musí Eastwooda dabovat Županič, ale hlas Radka Hoppeho byl teda úplně mimo. Celkovej dojem z filmu - slabý 3 hvězdy. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie/dobrodružné krimi s výbornou dvojkou Jeff Bridges a Clint Eastwood. Bez nich by ten film nebyl ani z půlky tak dobrej... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova odpověď na klasické roadmovie. Standartní příběh o přátelství drží pohromadě nepředvídatelnost čehokoliv co se na obrazovce děje. Scénář mistrně klame tělem a nabídne přesný opak toho co se od něj čeká. Dále pak výborně pojaté hlavní postavy - Preacher man Clint v podstatě klasický, ale mladý Jeff Bridges v překvapivě veselé a optimistické roli je pravým opakem jeho obvyklých sarkastických hláškařů. Silné finále. Často jsem vzpomněl na podobně laděného Strašáka s Pacinem a Hackmanem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jde o jeden z nejopomíjenějších Clintových snímků. Přitom jej natočil se scenáristou a režisérem Michaelem Ciminem, který stojí za oceňovaným Lovcem jelenů. Tenhle kousek v sobě mísí hned několik žánrů – od komedie, přes krimi po road movie, především je ale mile ulítlý, cynický a uvolněný. Eastwood odklánějící se od svých dřívějších typických rolí představuje bankovního zloděje, který pátrá po posledním lupu. Shodou okolností se spojí s bezstarostným Jeffem Bridgesem, který se jen bezcílně toulá. Spolu potkávají několik bizarních postav a situací, především pak i kumpány Clinta z poslední fušky. Nakonec se společně rozhodnou pro zopakování loupeže, ovšem tentokrát se do trezoru dostanou svérázným způsobem. Výsledek má několik milých momentů, příjemnou atmosféru a zejména skvělé herce (pro tehdy šestadvacetiletého Bridgese šlo již o druhou hereckou nominaci na Oscara). 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Režisér kultovního snímku Lovec jelenů - Michael Cimino, stvořil ještě před svým válečným opusem pohodovou akční komedii s výbornými hereckými výkony. Thunderbolt - Clint Eastwood, odvádí svůj klasický standard, ale v tomto filmu je i velice vtipný a ukazuje i svůj komediální talent, který byl často u něho přehlížen. Lightfoot - mladý Jeff Bridges, je vynikající. Hláškující drzý týpek, který se s Clintem skvěle doplňuje. Oba dva utíkají před zákonem a ještě před bandou nebezpečných lidí, kteří usilují o jejich zdraví a bezpečnost. Nakonec se však spolu spojí a vymyslí chytrý plán, jak přijít k bohatství. Film je plný výborných hlášek a příjemného humoru, hlavně slovní přestřelky jsou jednou z ozdob snímku. No prostě - film, na který se tak dobře kouká, příjemná podívaná plná honiček, ran pěstí a ukradených aut. Čtveřice Eastwood, Bridges, Kennedy a Lewis, vás spolehlivě pobaví. První polovina je akční komedie, druhá pak kriminálka s docela smutným a nečekaným závěrem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jeden z těch slabších příspěvků do filmografie pana C. E. Nebýt Eastwooda a Bridgese, zbyly by z Thunderbolta a Lightfoota jen nádherné záběry krajiny v Montaně a dvě poloviny filmu (road movie + lupičská akce), které se k sobě ani moc nehodí. Nemůžu říct, že bych byl vyloženě zklamaný, ale... Nějak to nebylo ono. Odehrávat se celý snímek v duchu druhé hodiny, vrněl bych blahem, protože právě v ní se událo nejvíce věcí, na které budu vzpomínat (loupež, kanón, honička, dobrman "To už se tady jednou stalo" a to nádherné finále). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Clintovi to, ve své době, vzhledem k ne zrovna preciznímu stylu natáčení, samozřejmě nevonělo, ale faktem zůstává, že Thunderbolt a Lightfoot jsou jeden z nejlepších filmů mistra Clinta 70. let. Skvělý Jeff Bridges, samozřejmě Clinta zastiňuje, což je další fakt, se kterým se Clint těžko smiřoval a dlouhou dobu se na plátně vedle nikoho neobjevil. S blížícím se závěrem, tahle kriminálka, nečekaně vezme za srdce. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobré.. Eastwood klasický, ironický, drsný. Jeho parťákem opět skvělý herec Bridges, který má jiskru a temperament tehdejšího zvládnutého mládí.!!! Opravdu potěšující akce a to dělo... :-)) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný film, jedna z mála rolí kde je Clint Eastwood na druhej strane zákona. Skvele rozohraná partia bankového lupiča. Ani neviem, čo na tento film viac napísať. Konečne aspoň jeden film, kde zo seba Eastwood nerobí ktovieakého machra. Ale čo si tak vybavujem je, že ma doslova hneval český dabing. Je to staršia a priemerná krimi komédia so skvelým hereckým obsadením. Jedna z prvých väčších filmových rolí Jeffa Bridgesa a musím povedať, že jeho pridrzlý ľahkomyseľný mladík ma veľmi pobavil. Clint Eastwood a George Kennedy, to sú proste herecké legendy, ktoré jednoducho nesklamú. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Další velice dobrá kriminálka s Clintem, ke které sedí i označení Komedie v popisu filmu. Clint, Jeff a hlavně George Kennedy chrlí opravdu velké množství povedených hlášek - viz.chlapeček u zmrzlinářského auta.:)) Kvalitní podívaná na vlahý letní večer. P.S. Clinta jako kazatele si přece nemůžete nechat ujít:)) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bohužel z dnešního pohledu značně omšelý film má místy sympatickou poetiku, po celý čas příjemnou country hudbu a dobré herecké výkony. Ciminova režie je nevýrazná, k Lovci jelenů musel teprve vyspět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa z toho stane heist movie až ku koncu, pretože skutočne ma začal film baviť až pri plánovaní lúpeže a nabral na obrátkach počas nej, aby dokonca ponúkol aj výborný dovetok a chytré vyriešenie celej situácie. Minimálne prvá polovica mi pripadala mierne rozpačitá, hlavní hrdinovia divní, ich skutky ťažko ospravedlniteľné. Niekde vzadu cítiť Ciminovu snahu reagovať na konvenčnejšie 70´s a návrat ku klasickému životnému štýlu, kde je najdôležitejší rodinný život a hromadenie majetku, čoho príkladom zrejme budú dva tragikomicky pôsobiace manželské páry a párik zlodejíčkov je odkazom na anarchistický spôsob života minulého desaťročia, kedy bol najdôležitejší pocit slobody a voľnosti. Ale možno tu išlo čisto iba o zábavu. Tou nakoniec Thunderbolt a Lightfoot je celkom slušnou a našťastie vďaka dobrej gradácii aj kvalitatívne rastie. 70% ()

Související novinky

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Reklama

Reklama