Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

Lima 

všechny recenze uživatele

Cimino se čtyři roky zotavoval z komerční katastrofy a diváckého nepřijetí ambiciózni ´Nebeské brány´, aby pak opět přišel s tím, za co ho mám tak rád – za kus poctivé filmařiny, s „ciminovsky“ precizní výpravou, kde Čínská čtvrť se stovkami komparzistů pulzuje životem stejně uvěřitelně, jako je zde zobrazené explicitní násilí pouličních gangů, kde se rozstřílenými těly a jednou uříznutou hlavou nešetří. Mickey Rourke coby prošedivělý nekompromisní komisař Stanley White je perfektní a kašlu na dobové kritiky, které právě této postavě vyčítaly otevřený neskrývaný rasismus, způsobený traumatem z vojenské služby ve válce ve Vietnamu a následně tak neprávem podsouvaly Ciminovi nesnášenlivost k menšinám v americké společnosti. Možná i proto film tak nějak prošuměl bez větší divácké odezvy v kinech, Cimino zahořkl a k naší divácké smůle je tak ´Rok Draka´ jeho poslední velký film. (- sledována blu-ray projekce). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem tenhle biják viděl v kinech, tenkrát bych mu moc hvězdiček nedal, jenže uplynulo hodně vody a hollywoodská kinematografie se výrazně posunula směrem k digitálu a k plnění různých tabulek korektnosti no a když v týhle době přijde do mého obýváku, duch starých dobrých časů, kdy chlap se chová jako chlap se všema jeho plusama a minusama a hraje ho v té době ještě charismatický fešák Mickey Rourke, kdy se ještě nebrali ohledy kdo, co a komu ve filmu říká, tak už to samo o sobě je paráda parádová. Jenže tady se přidá i famozní Michael Cimino, atmosféra, dusnost, špína, nefalšované násilí, skvěle napsaná postava Stanleyho Whita, který je do svýho případu zakouslý tak na pevno, že nevnímá nic ani na levo, ani na pravo a jde si za svým doslova přes mrtvoly. Obrazová i hudební složka jednozačně top. Tahle poctivá stará filmařská škola uzrála jak to nejlahodnější víno po kterým se cítím jak pekelně spokojenej diváckej parchant ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $24miliónovTržby USA $18,707,466Tržby Celosvetovo $20,700,000║ Po krátkej dobe sa ku mne dostáva film, kde opäť boduje Mickey Rourke, ten dá sa povedať drží film nad vodou a robí z neho aspoň pozerateľný priemer, príbeh je ako na hojdačke lepšie momentky sa striedajú z horšími(vatovými), rovnako tak vyzerá akcia, napätie,... proste Michael Cimino to na režisérskej stoličke moc nezvláda. Téma dobrá ale v konečnom výsledku vyšumela bez nejakej intenzity do prázdna. /60%/ __(No a Mickey Rourke keby mal väčšie šťastie na režisérov/ výber filmov v tých 80.rokoch mohol byť teraz už ináč uznávanou legendou/ ešte že dostal šancu vo filmoch ako SIN CITY či Wrestler) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne kvalitativní úspěch, ale dobrý film. Osobně v tom vidím trochu něco jiného, než jenom pohled do Čínské čtvrti podle dua Cimino-Stone, ale také zapojení režisérovy povahy do hlavní postavy (viz.Heaven's Gate...). Mickey Rourke si svého drsného, ale čistého poldu slušně užívá, i když do výkonu ala Angel Heart mu kus stále chybí. Problém je také v tom, že Rok draka je přesně takový, jak podle obsahu zněl. Žádné překvapení, ani žádná přidaná hodnota. Přes tu kontroverzi tématu (triády) bych čekal trochu krvavější film, který není pouhým soubojem jednoho policajta se systémem ovládaném penězi ... Ovšem, o čem jiném je Hollywood, že maestro Cimino...:) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zkouknout něco takového v dnešní době je nesmírně osvěžující. Umanutej policajt Mickey Rourke chce zbavit čínskou čtvrť zločinu a to bez kompromisů. Během toho všechny strašně sere, všichni jsou mu u prdele, včetně vlastní ženy. Ta chce dítě a on na ní kašle a místo toho hobluje mladou reportérku. O nadřízených nemluvě, ty tam posílá do prdele téměř v každé scéně a přitom jsou ňák kámoši. Všechny prostě "vytáčí do červenýho" a je u toho hroznej frajer. Jeho protipól je uhlazenej čínskej elegán, kterej chce vyšachovat všechny starce a vládnout. Má to koule, akci, hloubku, intimitu a režijní um. Finální berserk zúčtování na mostě je super. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych poněkud podhodnocený film a pro mě velmi příjemné překvapení. U spousty filmů mám poblém s logikou odvíjejícího se děje, s motivací postav a žánrovým balastem, který by v tomto případě znamenal bláznivé akční orgie a nadměrnou brutalitu. Ne, že by se ve filmu nevyskytovala akce, prudké přestřelky, rvačky a vůbec násilí nejrůznějšího druhu, ale je dávkované přesně tak, jak myslím, že by mělo v daném prostředí a v dané situaci fungovat. Mickey Rourke se do role zarputilého nekompromisního policisty typově dokonale hodí a jeho postava je podobná Genu Hackmanovi ve Francouzské spojce. Všechny postavy jednají více méně tak, jak jim přikazují okolnosti a jejich cíle a jak bych se asi v jejich situaci choval já. Vzhledem k zasazení do čínské čtvrti je to i poněkud exotická podívaná, ale určitě ne samoúčelná. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„A great man is one who in manhood still keeps the heart of a child.“ Rourke v podobné roli jako v Parkerově Angel Heart. Šovinistický, rasistický sobec, kolem kterého umírají lidé, jen ubylo kostelů, větráků a muřích noh a z horoucích pekel se zlo přesunulo na zemský povrch směrem na východ.. Cimino tradičně vláčný, místy patřičně brutální a se zaujetím v etnických obřadech a slavnostech. Poctivá osmdesátková krimi a vůbec první role bouchačky Desert Eagle na filmovém plátně. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mickey Rourke opät v drsnej ulohe policajta, ktory chce vsetko vyriesit na vlastnu päst. Opät mozno az prilis drsny na zenske pohlavie, tak ako som si ho zapamätal uz vo filme 9 A 1/2 TYDNE (1986), pretoze prave kvoli jeho povahe mal problemy so svojou manzelkou a vobec sukromnym zivotom, ale aj s inymi zenami, samozrejme myslim vo filme, nie v reali. Reziser Cimino to opät trosku, podobne ako aj v drame LOVEC JELENU (1978) natiahol a do tuheho prislo az niekedy v druhej polovici filmu, co filmu aj dost skodi, avsak na jedno pozretie sa to da. Pre milovnikov mafianskych filmov tentokrat v Cinskej stvrti to moze byt zaujimavy film, aj ked ako som uz spominal, reziser obcas odbieha k nude. Na scenari pracoval aj Oliver Stone... 22.01.2010 _____ Mickey Rourke - (Kapitán Stanley White) +++ John Lone - (Joey Tai) +++ Ariane - (Tracy Tzu) +++ Leonard Termo - (Angelo Rizzo) +++ Raymond J. Barry - (Louis Bukowski) +++ Caroline Kava - (Connie White) +++ Eddie Jones - (William McKenna) +++ Joey Chin - (Ronnie Chang) +++ Produkcia: Dino De Laurentis +++ Hudba: David Mansfield +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Cynický polda ve světě s vlastními zákony. Michael Cimino pět let po umělecké smrti přeci jenom přišel s novou látkou. Poté, co byly jeho projekty po komerční katastrofě v podobě Nebeské brány zrušeny nebo on nahrazen jinými tvůrci, vzniknul thriller, kterak veterán z války ve Vietnamu s hlubokou nenávistí vůči Asiatům vyšetřuje vraždu a narůstající napětí právě v newyorské Čínské čtvrti. Od začátku jsem měl problém s několika postavami, o sympatiích se dá hovořit jen velmi vlažně, s vyhraněným egoistou v čele. Jeho vyšetřovací metody jsou problematické, jeho chování (i v soukromí) otravné. Neříkám ovšem, že by byl Mickey Rourke špatný. Ale jeho postava zlomeného poldy mi vadila. Potěší atmosféra Čínské čtvrti, která dýchá životem i místními pravidly, která udávají rodinné klany a triády, potěší několik velmi solidně natočených přestřelek a násilných scén. Naopak řada dialogů je výrazně delších, než bych si představoval, řada scén je nudných a nevýrazných. Celkově žádné překvapení, nic navíc. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Trochu rozvláčne ale parádne natočené. Na niektoré zábery a scény som čumel s otvorenými ústami. Škoda, že Rourke aj Cimino si tak strašne domrvili kariéru ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Perfekcionista a megaloman prvej triedy Michael Cimino sa po katastrofálnom neúspechu epickej westernovej Nebeskej brány znamenajúceho zánik tzv. Nového Hollywoodu nedal odradiť a o päť rokov neskôr prišiel opäť so snímkou, kde svojej remeselnej povesti nezostal nič dlžný. Pocitovo veľké, luxusne vyzerajúce dielo s do detailov prešpikovaným, vycibreným vizuálom, avšak s klasickým rutinným "americkým" príbehom o idealistickom nepredajnom policajtovi, ktorý má tiež svoje chyby, s cieľom položiť na kolená celý zločinecký syndikát. Chinatown (hoci nie skutočný, len vybudovaný v Severnej Karolíne) tu totálne žije, takisto aj jeho živly, triády. V Ciminových filmoch je vždy vidieť jeho minulosť – vyštudovanie umeleckej školy ako maliar a architekt, nie tej filmovej. Viac než na všetko ostatné dbá na pozorné snímanie sveta a jeho zovňajškov. Interiéry a exteriéry hrajú svoju vlastnú ligu, ulice Čínskej štvrte detto. Výškový apartmán dotieravej novinárky Tracy s výhľadom na Manhattan je pre mňa jedným z najkrajších, aké som vo filme videl a aj kvôli nemu sa budem k snímke opakovane vracať. Film zrejme pre diváka nemôže urobiť viac než stať sa jeho referenčným bodom. A tým odteraz tento Ciminov počin pre mňa rozhodne bude. Možno nie je mnohovrstevnatou kriminálnou ságou à la Krstný otec, Kasíno či Mafiáni, ak sa ma však niekto niekedy opýta na film o čínskom organizovanom zločine v Amerike a o fúzii týchto dvoch svetov na filmovom plátne, nespomeniem Snakehead, Vojnu gangov a ani Mužov na zabitie. Až na veky vekov bude odpoveď len jednaRok draka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chýb by sa v scenári našlo pomerne dosť; Stanley sa zaoberá hneď dvoma ženami, pričom jedna by stačila. Nevieme potom, čo si máme o ňom myslieť, pričom ako playboy nepôsobí. Podobne je to aj s hlavným antagonistom. Niekedy sa chová ako najväčší hajzel na svete, inokedy prejavuje ľútosť a máme dojem, akoby Cimino chcel, aby sme ho považovali za sympaťáka. Režisér občas nevie, kedy prestrihnúť na ďalšiu scénu a do dvoch hodín by sa tento dej určite zmestil. Ale je tu tá osemdesiatková krimi atmosféra, ktorú máme my pamätníci tak nesmierne radi a Rok draka si budeme niektorí dávať ako kombo spoločne s Čiernym dažďom po večeroch, kedy budeme mať tú správnu náladu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá ale velice povedená krmiminálka s drsným Mickey Rourkem, který bojuje proti neúprosné čínské mafii ovládající Čínskou čtvrť v New Yorku. Drsná atmosféra, slušná akce a výborný Rourke. Výsledný dojem kazí jen mírně přestřelená stopáž. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mickey Rourke ako policajt, ktorý chodí do kancelárie šéfa svojho šéfa bez toho, aby si zložil z hlavy klobúk, do vane svojej milenky v kabáte a neskôr sa k nej bez opýtania nasťahuje, dokonca v jej luxusnom byte aj vyšetruje. Rozhodol sa rozložiť triádu a s ňou aj celú čínsku štvrť, pričom ho nič nezastaví. Smutné je, že človek ako on si nemôže dovoliť mať blízkych, na ktorých mu záleží, pretože zlo si obete vyberá tak, aby boli čo najbolestivejšie. V drsnom thrilleri o vyháňaní draka sa o tom neraz presvedčíme. ()

Reklama

Reklama