Reklama

Reklama

Harold a Maude

  • USA Harold and Maude (více)
Trailer

Obsahy(1)

Život, láska a smrt v kultovním americkém filmu... Americký scenárista a režisér Colin Higgins (1941–1988) absolvoval filmovou fakultu Kalifornské univerzity (UCLA) scénářem, který nazval Harold a Maude. Dílo mladého autora zakoupila společnost Paramount, která ovšem nevyhověla Higginsově požadavku snímek také režírovat a angažovala přece jen o něco zkušenějšího Hala Ashbyho, jenž byl renomovaným střihačem (Oscar za V žáru noci) a měl už také za sebou první režijní zkušenost (Pan domácí, 1970). Křehký příběh zasmušilého mladíka Harolda (Bud Cort), který tráví většinu času na cizích pohřbech, a života plné osmdesátnice Maude (Ruth Gordonová) byl na hony vzdálen běžné hollywoodské představě o diváckém filmu, což se samozřejmě projevilo v jeho nedostatečném marketingu, když byl před Vánoci 1971 uveden do kin. Film divácky propadl a příliš vlídně se k němu nezachovala ani odborná kritika, která ho většinou nepochopila. Např. recenzent známého týdeníku Variety ho označil za nevkusnou komedii a svůj článek zahájil slovy: „Harold a Maude má v sobě rozvernost hořícího sirotčince.“ Žánrově těžko zařaditelný snímek, který osciluje mezi černou komedií, sociální satirou a milostným příběhem, si své diváky našel až s časovým odstupem díky jevištní dramatizaci (která se hrála i u nás) a uvedení v televizi. Režisér Hal Ashby (1929–1988), jehož počtem nepříliš rozsáhlé dílo (dvanáct filmů pro kina a jeden pro televizi) obsahuje takové klenoty jako Poslední eskorta (1973), Šampón (1975), Cesta ke slávě (1976), Návrat domů (1978) nebo Byl jsem při tom (1979), do titulních rolí obsadil Buda Corta (představitel titulního hrdiny z Altmanova Brewstera McClouda) a Ruth Gordonovou (laureátka Oscara za vedlejší roli sousedky v Polanského hororu Rosemary má děťátko), kteří podávají životní herecké výkony. Film, který vznikal pod zřetelným vlivem bouřlivých dobových událostí (vietnamská válka, masakr na univerzitě Kent State), v sobě obsahuje značný odpor vůči autoritám, zejména těm v uniformě (postavy strýčka–vojáka či policisty na motorce), a stejně jako např. Bezstarostná jízda je především příběhem o svobodě. Atmosféru snímku působivě dokreslují písně Cata Stevense. (Česká televize)

(více)

Recenze (379)

EvilMari 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který rozhodně stojí za to vidět. Pro pobavení i zamyšlení. Nějakou dobu jsem se nemohla smířit s tím, že Budu Cortovi bylo při natáčení 23 let, vypadá tak o 10 mladší... ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Černá až absurdní komedie ( Harolde, to byla poslední dívka! ) s nevnucujícím se poselstvím, že život máme jen jeden a na nás hodně záleží, jak s ním naložíme. Něco se dá ovlivnit, něco se musí přijmout. Krásně natočené, perfektně zahrané a pohodová muzika k tomu - film podle mých představ! ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, jen nějak nemám, co k tomu napsat. Snad jen citace: "Hezky komunikuješ s lidmi." "Aby ne, jsme stejný živočišný druh." ()

Mike.mk1 

všechny recenze uživatele

Báječný film, Haroldovy pokusy o sebevraždu (nebo spíš imitace?) jsou opravdovou lahůdkou, k tomu ještě reakce jeho matky a o zábavu je postaráno. Trochu jiný pohled na život a na smrt. Černá komedie jako řemen. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Harold a Maude vám dajú chuť do života. A tento bláznivý klenot nadôvažok podfarbuje výborný Cat Stevens. ()

gootchy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si kdysi dávno nahrál na video na základě četby filmového článku o "nevšedním milostném vzplanutí na pokraji smrti" a můžu směle prohlásit, že je to více než pravda. Sice naše staré video umí už jenom černobílý záznam, ale v případě tohohle skvostu to není vůbec na obtíž, ba naopak, lépe vyniknou emoce. Obě ústřední postavy jsou vskutku kouzelné, Harold objíždí funusy a Maude je boží se svým "půjčováním" aut. A když už jsme u aut, ten Haroldův sportovní pohřebáček bych bral taky. V tý době nebyl takový vztah vůbec myslitelný a reakce vedlejších postav jsou správně staromódní a uprdlé. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Vtipný až za hrob :-) Bezstarostný Harold zkouší co všechno jeho matka vydrží a zároveň ho ze zvyku začne bavit smrt. Setká se se stařenkou plnou energie, která se rozhodla omezit délku života a proto může dělat ztřeštěné kousky. Občas se objeví část příbuzenstva a i kněz pohoršený nad svazkem Harolda a Maude. Mým snem sice takovéto přátelství není, ale obecně nechápu jak kněz může něco takového kritizovat a zasvěceně komentovat :-) Abych si rýpl, je nesmyslné sázet strom uprostřed lesa, kde bude mít stín a zhyne... ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film, po všech směrech. Já si to naprosto užil, smál jsem se opravdu moc a na konci taky. Protože tohle byl šťastný konec :) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitívne pôsobiace dielo s netradičnou dvojicou mladíka hľadajúceho nemateriálne hodnoty a jeho babičkovský protipól plný elánu do života. Cat Stevens tomu celému dodal potrebný hudobný náboj. Tie samovražedné Haroldove scény ma až tak neoslovili s výnimkou tretieho rande, kde si odsekol ruku na dvakrát :) ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Jeden je mladý a snad kvůli snaze zaumout matku skoro každý den demonstrativně páchá sebevraždu. Druhá je stará, ale plná života, a každý den prožívá na plné pecky. Ti dva se potkají několikrát na pohřbu cizích lidí a navzdory odlišnému pohledu na svět se dají dohromady. Díky ní Harold začne žít. A přestože Maude odejde, dokáže Haroldovi předat něco ze svého elánu a životní energie. Neskutečně pozitivně naladěný snímek nadupaný hudbou sedmdesátých let a bezvadnou kamerou. Ruth Gordon naprosto převyšuje všechny kolem sebe a vždy si ukradne záběr pro sebe. ()

šarka 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych být jako Maude ... dokázat si užívat každého okamžiku, těšit z každé maličkosti, neustále zkoušet něco nového a třeba i přenést trochu svého nadšení ze života na nějakého Harolda. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Krásný soundtrack, který oslňuje jako nový Haroldův Jaguár. Nevšední černý humor, netradiční dvojice hlavních postav. Jinakost v podobě "užít si život na maximum a přitom porušovat veškerá pravidla" mě však neoslovila. Asi jsem zarytej konzervativec :)) Jo a láska funguje v každém věku, to uznávám, ale není věkový rozdíl padesáti let už příliš? ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Cat Stevens! Film má bezvadný rozjezd a dobré tempo udržuje skoro až do konce, který je možná až příliš zbrklý. Jenže to nicnemění na tom, že Harold a Maude je komedie do nepohody par excellence. Dobrák, srpen 2012. ()

ploshulix 

všechny recenze uživatele

Maude mi přijde jako Holly Golightly za 50 let. Obdivuju herečku, jak ju mohla tak dobře zahrát, úplně z ní čiší ta její vitálnost. A asi jsem poprvé v životě viděl starou paní s někým okatě flirtovat. :D A moc se mi líbí její způsob řízení. Harold je dobře ujetej. A k tomu pěkně oblečenej. :D Líbí se mi i to, jak je to natočené, je z toho opravdu poznat, že je to kvalitní film. A děj je všechno, jen ne to pořád stejné klišé... Moc pěkný film. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Je úžasné s jaký nadhledem tento 46 let starý snímek dokáže vyprávět o životě, respektive jednom neobyčejném mladíkovi, Haroldovi, a ještě neobyčejnější dámě bez hranic, Maude. Jsem přesvědčen, že Harold and Maude musí figurovat hodně vysoko v topce Wese Andersona, protože se svým mírně bizarním humorem a nespoutaností dokonale vyhýbá zaměnitelnosti s jakýmkoliv jiným filmem a naopak jedinečně vystihuje časově nepolapitelnou ironii našich osudů, kde se mnohdy prolíná krásno s tragédií. Krásný prožitek s jakkoliv unhappy endingem. 100% ()

Llinwen 

všechny recenze uživatele

"Licence, lady?" - "I don't have one. I don't believe in them." Nádherný nadčasový snímek o smrti a hlavně o životě. Skvělá ústřední dvojice nakopává zadek předsudkům. A k tomu krásný soundtrack :) "Go and love some more." ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

U takých filmov, akým je Harold a Maude, alfou a omegou je vybrať dostatočne kvalitných hercov a dať im priestor (a čo najviac „freedom“), aby sa mohli predviesť v plnej sile. A to sa podarilo. R. Gordona jednoducho zamilujete na prvý pohľad a jej absolútnej prirodzenej (a nevinnej) hre nemôžete odolať. Scény s policajtom sú nezabudnuteľné. B. Cort zase geniálne imituje stav „death“. Keď hľadáte trošku atypický film, tak ste na správnom mieste. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama