Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Recenze (247)

Radyo 

všechny recenze uživatele

A opět jedna "oddychovka" od Coenů. U těchto dvou povedených bratrů ma divák jedinou jistotu - u jejich filmů nemůže jen bezmyšlenkovitě zírat na to, co se před ním odehrává. A Barton Fink to jen potvrzuje. Johnové Turturro a Goodman by si zasloužili za ztvárnění svých rolí prémie. Jde určitě o velmi dobrý film, ale od Coenů znám i lepší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coeni jsou pojem, který v životě nedokážu pochopit. Jejich filmy jsou ve všech ohledech divný. To se jim prostě upřít nedá. Ale když to vezmu z mýho pohledu, nikdy nevím, co od jejich filmu budu moct čekat a pokaždé mě překvapí něčím jiným. Tenhle film, kterej je taky jedním z prvních, co vůbec natočili mě tak v ničem vůbec nepřekvapil. Ze začátku mi představí dvě, dost divný postavy a postupem času zjišťuju že něco není v pořádku. Během tohodle zjištění mě film přestává bavit a už si ho představuju v těch slabších z jejich kotlíku nabídky. Jenže tu se vyloupne naprosto brutální závěr a já jsem okamžitě na sedle. Už jsem se bál, že tenhle film u mě zapadne, ale nakonec se to nestalo, protože...no uvidíte to sami. Rozhodně to za shlédnutí stojí a když přežijete tu délku, tak se Vám film odvděčí. Bratři Coeni mi tak ve výsledku nabídli jeden z nejlepších filmů, co jsem od nich viděl. A to jsem si po půlce ani nemyslel, že bych to někdy řekl. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Tak nějak mne ten plakát, kde má Fink stín komára na čele roky nelákal. Tušil jsem nějakou podivnost. Lynč. Odolávat nešlo věčně, ale předtucha se naplnila. Atmosféra nejasnosti a tvůrčí proces ve spárech Hollywoodu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Ztělesnění paranoie a tvůrčí vyprázdněnosti v Kafkovsky snové atmosféře letního losangelského hotelu. Neprávem pozapomenutí Coeni, přesto jedni z nejlepších. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Stěžovat si na hlučného souseda v hotelu se nevyplácí... Hodinu a půl dlouhá expozice k strhujícímu finále, při níž se skvěle maskují indicie a bratři umně odvádějí pozornost od skutečné podstaty příběhu, který má ovšem tak coenovsky bizarní rysy... Tahle kafkovsko-camusovská variace na noir detektivku vykazuje i přes své mimikry všechny poznávací znaky onoho typického coenovského tvůrčího rukopisu - retro stylizace, panoptikum bizarních postaviček (jejichž party opět rozehrává ustálený ansámbl coenovských dvorních herců), synkretický mix vlivů a témat, podvratná scenáristická motivace bratrského dua, odkrývání buranské tváře Ameriky a amerického snu (dokonalá postava majitele hollywoodského studia), všudypřítomný černý humor, skrytý ovšem tak nějak do druhého plánu... K tomu bratři navíc přikládají zasazením příběhu do klasického Hollywoodu ve 40. letech zajímavou reflexi filmu v kontrapunktu k divadelní scéně postižením klasického stereotypu (z Broadwaye do Hollywoodu), přičemž těžko říci, kdo vlastně vychází z tohoto srovnání se vztyčenou hlavou. Stejně jako reflexe fenoménu války - stereotyp kladné vítězné mocnosti bojující proti nacismu je poněkud podvratně podkopáván antisemitskými náladami části obyvatel a fraškovitou scénou přerodu bohatého majitele filmového studia v amerického jestřába. Zajímavá reflexe krize elit. O podvratnosti záhadného obsahu neotevřeného balíčku asi netřeba ani hovořit... :-) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Hollywood 40. let jako místo, které vás pohltí a nepustí. Hollywood 40. let jako peklo na zemi, kde není nikdo normální. Málo filmů má takhle podmanivou tajemnou atmosféru. A stejně jako ostatní nesmím zapomenout na tu zpropadenou krabici...musí se vidět. -- Nominace za výpravu je zcela na místě. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl fakt natesenej, posledni film od Coenu, co mi zbejval skouknout a Coeni me ani tentokrat nezklamali. Hlavni tema filmu, ze spisovatel ma blok a nemuze vymyslet pribeh, sice neni nic originalniho, ale zpusobem vypraveni Coenu a ty veci okolo z toho opet, jak uz je u nich zvykem, delaj vysoce originalni filmecek. Prvni pulka filmu je sice takova vlaznejsi, ale pak se to slusne rozjede a dojde i na sceny, ktery do komedii dvakrat nepatri, vcetne brutalniho zaveru s uchvatnym Goodmanem. Samotnej Turturro vypada jak silenej uchyl, ale je v roli naprosto perfektni. A jeste musim zminit Shalhouba, to byl taky spravnej magor. Akorat me nastval konec, ze jsem se to nedozvedel. Nebudu rikat co, kdo videl, pochopi. Sice to neni na cistejch 5*, i kdyz me film nezklamal, ale Coeni maj zkratka lepsi filmy. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Coenovská psychárna ve stylu Davida Lynche. Ovšem Lynchovy psychárny mne dostávají. Tahleta tajemná krabička mi byla úplně volná. I tak ale krok kupředu od předchozích "bratrovských" filmů, nemalou zásluhu na to má John Torturro. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když nadějný umělec cestuje z jednoho města do druhého, ale zapomene si do kufru přibalit své múzy? Tápání Bartona Finka, věčné posedávání za psacím strojem vedle podezřele se odlupující tapety a snaha inspirovat se od zkušenějšího (z kterého se vyklube akorát zkušenější alkoholik) je postihnuta velmi slušně. Zejména v začátcích film nasazuje vysokou laťku v podobě dobrých dialogů a lehce komické, ale i lehce úzkostné atmosféry. V druhé polovině však začíná zajímavost trochu upadat, ale to by tady nesměl být šílený a záhadný John Goodman, jehož postava přidává filmu jakoby další rozměr. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Coeny jsem měl dlouho za přeceňované, ale poslední dva filmy, co jsem od nich viděl, mě přesvědčují, že přeceňované je leda to nejprovařenější. Ty u nás míň frekventované kousky jsou očividně klasa a už se těším na další. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Co to bylo za nesmysl? Kdybych si tu nepřečet obsah, tak bych ani pořádně nevěděl, o čem to vůbec bylo. Když Coeni psali scénář, tak snad museli bejt totálně sjetý. Holt asi nemam pro "divný" filmy pochopení, když tak koukám na komentáře a hodnocení ostatních. Pro mě to byl jednoznačně nejblbější film od Coenů a věřim, že nic horšího snad už nenatočej. Hvězdičku si zaslouží akorát John Goodman s brokárnou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmů o ďáblu, tenhle je můj oblíbený. A jakožto samozvaná scenáristka a básnířka bych ráda přikývla že ano, přesně takhle, přesně takhle to vypadá. Včetně obrázku na zdi, včetně krabice, včetně plamenů. ()

choze 

všechny recenze uživatele

SHINNING: COEN´S EDITION. Rozlehlý liduprázdný hotel a v jednom z jeho pokojů se horkem i strachem z uzávěrky potí ambiciózní scenárista nad béčkovým scénářem, zápolíce s tvůrčím blokem, pochybami o sobě, izolovaností i směšností a děsivosti továrny na sny. Krásně vyplesknutý i zapálený John Turturro, znepokojivá atmosféra a celkově pěkná filmařina od detailu symbolicky velkých bot po scénu požáru hotelové chodby. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost autorského bytí.. Naprosto dokonalý koktejl na první pohled nesourodých žánrů (noir, buddy movie, künstlerroman) i témat (kultura zábavního průmyslu, fašismus, Broadway vs. Hollywood, otroctví) a pokud o Coen Bros. občas tvrdívám, že jsou továrna na absurdno a černý humor, pak Barton Fink je její ústřední ředitelství. Apropo, víte, co bylo v té krabici? Lepidlo na tapety.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Coenovci si medzi svojimi veľdielami dávajú pohov práve takýmito jednohubkami, na ktoré si divák musí nájsť tú správnu chvíľu. A aj tento to potvrdzuje. Potvrdil to ľahkosťou spracovanie ťažkej žánrovej kombinácie, hereckými prednosťami, ktoré ženú film dopredu aj napriek ťažkému nákladu vo forme príbehu, ktorý im Coeni naložili. Výnimočnosť charakterov postáv a skvelých dialógov mi predsa len naznačili, že by som nemal klesnúť na tri hviezdičky. Ale škoda, že film trošku neskomerčnili, trošku svižnejší dej, viac napätia a bol by z toho trhák. 75%. ()

Reklama

Reklama