Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je spisovateľ, ale okrem toho že napísal iba jednu úspešnú divadelnú hru, s ktorou aj tak nebol úplne spokojný, nič iného nenapísal. Ale aj napriek tomu dostane lukratívnu ponuku napísať scenár pre Capital Pictures a tak odíde z New Yorku do Los Angeles, aby napísal príbeh o obyčajných ľuďoch a ich snoch a túžbach. Lenže od prvého okamžiku to nebude mať vôbec ľahké. Na svojej ceste odstrániť spisovateľský blok , potkáva správcu hotela - buscemiho - ktorý vždy robí všetko preto aby boli jeho zákazníci spokojný. Osudovú ženu Judy Davis, do ktorej sa Fink bláznivo zamiluje, suseda z vedľajšej izby Goodmana, ktorý je okrem iného aj vyslanec pekla a pekný zabiják. Coenovci natočili pre nich nezvyčajný film, ktorý je pozoruhodný práve tým, že strieda žánre. Lenže práve toto striedanie mohlo dopadnúť lepšie, pretože balanc medzi komédiou, hororom a drámou je nevyvážený a preto film pomaly skĺzavá do ťažkopádnosti a určitej strnulosti, ktorá niektoré zaujímavé momenty podkopáva. Lenže na druhú stranu si to scenár vynahradzuje na dobre napísaných postavách, s ktorých najviac vyniká fantastický Goodman a tentoraz pomalej réžií , ktorá rozpráva o jednoduchých veciach trocha zložito ale predsa len zaujímavo. Kameraman je tentoraz iný a je to na snímke vidieť, ako keby kamera len pozorovala a nič viac. čo trocha zamrzí, ale rozhodne sa jedná o zaujímavý film, ktorý je ku koncu krásne poetický a rozpráva o komerčnosti ako o zle, ktoré sa nedá zničiť a ktoré naopak ničí naozaj talentovaných ľudí. v tomto prípade je načrtnutie veľmi zábavné, čo je kontrastom k nepodarenému osudu Bartona Finka. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je dobrý film, i když mnohým zanechá v hlavě spoustu nezodpovězených otázek. Prvních zhruba hodinka je ale poměrně nudná a září v ní hlavně skvělý John Goodman. Pak se příběh překroutí a i když se následující situace mohou zdát moc nastavované, vše přihrává do ruky Torturrovi a jeho vyjádření člověka na dně. Pro mě slabé čtyři hvězdy. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coeni jsou pojem, který v životě nedokážu pochopit. Jejich filmy jsou ve všech ohledech divný. To se jim prostě upřít nedá. Ale když to vezmu z mýho pohledu, nikdy nevím, co od jejich filmu budu moct čekat a pokaždé mě překvapí něčím jiným. Tenhle film, kterej je taky jedním z prvních, co vůbec natočili mě tak v ničem vůbec nepřekvapil. Ze začátku mi představí dvě, dost divný postavy a postupem času zjišťuju že něco není v pořádku. Během tohodle zjištění mě film přestává bavit a už si ho představuju v těch slabších z jejich kotlíku nabídky. Jenže tu se vyloupne naprosto brutální závěr a já jsem okamžitě na sedle. Už jsem se bál, že tenhle film u mě zapadne, ale nakonec se to nestalo, protože...no uvidíte to sami. Rozhodně to za shlédnutí stojí a když přežijete tu délku, tak se Vám film odvděčí. Bratři Coeni mi tak ve výsledku nabídli jeden z nejlepších filmů, co jsem od nich viděl. A to jsem si po půlce ani nemyslel, že bych to někdy řekl. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Coenska variace Lynche a Cronenberga. Prislo me to jako mix Eraserheada a Naked Lunch. Honzove Mucednik i Dobry muz zahrali podivne magory velmi schopne. Atmosfera Eraserheadovskeho hotelu, jemuz tece sliz ze zdi byla vyborna. Pribeh zasekleho writera zoufale hledajiciho inspiraci byl rovnez povedeny. Rozhodne jeden z Coen's TOP 3. 8/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

A opět jedna "oddychovka" od Coenů. U těchto dvou povedených bratrů ma divák jedinou jistotu - u jejich filmů nemůže jen bezmyšlenkovitě zírat na to, co se před ním odehrává. A Barton Fink to jen potvrzuje. Johnové Turturro a Goodman by si zasloužili za ztvárnění svých rolí prémie. Jde určitě o velmi dobrý film, ale od Coenů znám i lepší. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Role Jacka Lipnicka byla nabídnuta Johnu Miliusovi, ale odmítl. Michael Lerner si nakonec za tuto roli vysloužil nominaci na Oscara. (MrCreosote)
  • V čase 34:30, kdy jde Barton Fink (John Turturro) za Billem Mayhewem (John Mahoney) na pokoj číslo 15, tak při odchodu jsou na ceduli pokojů čísla 37 až 49. (SniperG1)
  • Postava W.P. Mayhewa byla založena na spisovateli Williamu Faulknerovi, jehož první smlouva pro Hollywood bylo napsání filmu o zápasníkovi s Wallacem Beerym v hlavní roli. (MrCreosote)

Reklama

Reklama