Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 622)

JFL 

všechny recenze uživatele

Not all superheroes wear capes - some wear bathrobes. Až vyrostu, chtěl bych být jako Dude. Do té doby budu nasávat jeho moudrost a White Russian během pravidelného opakování svatého textu dudeismu, každoročně na Silvestra v Aeru. ——— Jinak je teda "Big Lebowski" nejen grandiózní zábava, která se díky geniálnímu castingu zdejší nehorázné galerky sympaticky švihlých figurek nikdy neomrzí. Ale také je to nejpoťouchlejší i nejdůmyslnější neo-noir, jaký kdy bratři Coenové vytvořili. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Pretože občas sa objaví chlap - nechcem povedať, že hrdina, pretože kto je hrdina? -, ale niekedy sa proste objaví chlap (a ja tu hovorím o Dudeovi), ktorý proste presne patrí na nejaké miesto a v nejakú dobu a to je práve Dude z Los Angeles, a aj keď je taký chlap flákač, a Dude bol – možno najväčší v losangelskom okrese, čo ho zrejme radí pomerne vysoko v celosvetovom rebríčku -, niekedy je ten chlap... ten chlap... dočerta, stratil som niť.“ Úplne šialená žánrová zmeska, v ktorej okrem fyzických gagov, kedy postava A hodí postave B do hlavy popolník, naplno excelujú bravúrne dialógy a jedinečné a nenapodobiteľné „chcípacké/bukowské“ postavy (Steve Buscemi ako magor, ktorého nikto nepočúva alebo John Turturro ako „Ježiš, ktorého nikto neojebe, hajzli“). Výborný scenár len občas stráca dej (tradične nudná až fádna Julianne Mooreová), ale inak neodolateľná bomba. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že v tomto filmu o něco jde. Nějaká ta zápletka tam asi je. Je to ale důležité? Kdyby "Dude" jen dřepěl na bowlingu a kecal a fuckoval s Walterem klidně by to stačilo. Občas by tito týpkové někam zajeli, aby bylo o čem fuckovat a bylo by. Tím, že v tomto flegmatickém filmu skutečně o něco "fuck" velkýho jde, je nakonec jen dobře. S účastí takových hereckých velikánů to rázem pasuji na můj nejoblíbenější film. To sice není žádné měřítko, ale "fuck" musíte mi věřit. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úžasný, úžasný, úžasný! To, že bratři Coenové vytváří zamilováníhodné postavy, vím už dlouho, ale v tomhle filmu se teda fakt překonali. Big Lebowski by se měl pouštět českým filmařům aby viděli, že existuje i jiný typ pohodové komedie, než je ta stará známá "o obyčejných lidech". Jo a kdybych se měl rozhodnout, jestli se přidám k Dudeovcům, nebo Fargovcům, volil bych první možnost. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"To jsou nacisti?" "Ne, to jsou nihilisti, nemusíš se bát!" Aneb co se stane, když vám číňan pochčije tepich, váš kamarád byl ve Vietnamu, místo urny používáte pikslu na kafe a Philip Seymour Hoffman předvádí živého pana Smitherse a božsky roztahuje nozdry. A ačkoliv jsem již 14 let těžkým abstinentem, tak Bílého medvěda musím prostě ochutnat. Mimochodem, můj rekord v boulingu je 40... "Zasraně malý. Vim. Kurva no a co?" ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Během představení tanečně-pantomimické scény Dudeova domácího (Jack Kehler) zní skladba „Obrázky z výstavy“ ruského skladatele M. P. Mussorgského, konkrétně část „Gnom“. (Idée_fixe)
  • Pre Coenovcov bol inšpiráciou ich kamarát Peter Exline. Často používal frázu "It really tied the room together" a tiež našiel domácu úlohu vo svojom ukradnutom aute. Inšpiráciou bola aj snímka Hlboký spánok (1946). Coenovci chceli vytvoriť film, ktorý bude objasňovať tajomstvo a komplexný dej, ktorý sa ukáže ako nepodstatný. (ZinedineCR7)
  • Ve scéně, kdy jde Ježíš (John Turturro) říct svým sousedům, že je pedofil, má rozkrok vycpaný pytlem se zobem pro ptáky. (Janik.Jurica)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama