Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 620)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdová lahůdka jak po stránce režijní, tak herecké. Tolik výborných hereckých výkonů, že nevím který mám vyzdvihnout nejvýš, to se nestává často. Coenové v nejlepší formě. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jsem lebowskiovec. Proto pro mě možná nejlepší Coenovic film. Skvělé gagy a perfektní dvojka Dude - Walter dělají z tohohle filmu komedii dostatečně osobitou i dostatečně... bezchybnou. Bláznivá chandlerovská variace, která zraje. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kdo by po téhle geniálně ujeté komedii bratrů Coenů ještě pochyboval o tom, že jsou těmi nejoriginálnějšímíi tvůrci současnosti? Ukousnuté ucho letící vzduchem, bowling jako životní styl, němečtí nihilisté a jeden takový Dude, který prochází svým povalečským životem a nestačí se divit, co se kolem něj děje. No není ten Coenovic bizarní svět úžasný? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové v relativně normálním filmu předvedli geniální režii ještě geniálnějších herců. Bridges u mě tímhle kouskem vylétl mezi nejoblíbenější herce, Buscemi tak "neučinil" jen proto, že už mezi nimi dávno byl:) Tenhle film se musí nejenom vidět, ale hlavně pořádně slyšet. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neo-noir podle Coenů. Voice-over nepatří protagonistovi, ale anonymnímu cizinci ve westernovém ohozu (čím je zesílen mýtotvorný charakter ironického vyprávění). Hlavní hrdina není soukromý detektiv ani pojišťovací agent, nýbrž archetypální devadesátkový "slacker" (s některými rysy květinového dítěte), který kromě hraní bowlingu, poslouchání zvuků velryb a popíjení Bílého Rusa nic nedělá a vyniká pouze v zevlování. Spouštěčem veškerého dění není vražda ani soška Maltézského sokola, ale prostě pochcaný tepich. Až na jeden infarkt nikdy nejde o život, ale nanejvýš o ufiknutý malíček nebo intimní seznámení s fretkou. Femme fatale s odzbrojující otevřeností přiznává, že má ráda sex a s okolním světem komunikuje vaginou (resp. vaginálním uměním). Konec vyznívá tak nějak do prázdna, jako kdyby se vlastně nic nestalo, což je pocit vystihující nejen postavu Dudea, ale vlastně celý film. Pro někoho iritující vyprázdněnost, pro mě hláškami napěchovaná ukázka nesmírně zábavného nenaplňování dokonale osvojených žánrových konvencí. 85% Zajímavé komentáře: Marius, StarsFan, Pacco, ABCD Marta, Bobek15, Bilky ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

TREEHORN SE K SEXUÁLNÍM OBJEKTŮM CHOVÁ JAKO K ŽENÁM. Srandovní a "cool", ale, nemůžu si pomoct, měl jsem pocit, že sleduju další coenovskou variaci na (řečeno spolu se šťavnatým slovníkem snímku) "co se má posrat, se posere a když se něco posere, tak se posere všechno." ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úžasný, úžasný, úžasný! To, že bratři Coenové vytváří zamilováníhodné postavy, vím už dlouho, ale v tomhle filmu se teda fakt překonali. Big Lebowski by se měl pouštět českým filmařům aby viděli, že existuje i jiný typ pohodové komedie, než je ta stará známá "o obyčejných lidech". Jo a kdybych se měl rozhodnout, jestli se přidám k Dudeovcům, nebo Fargovcům, volil bych první možnost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Není Lebowski jako Lebowski to se v tomhle případě potvrdilo zcela jednoznačně. Když Vám američan asijského původu pochčije tepich tak je třeba věci napravit i když jste nejlínější člověk nasvětě , to je jasné.Tomuhle dílku nechybí nic neskutečně vtipné hlášky, vynikající kamera, přímo mistrovské herecké výkony všech zcela absurdních postaviček. No nic seru na komentář jdu hrát bowling. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Poprve jsem viděl v roce 1998, ale až tak od roku 2002, když jsem začal hrát bowling, mě film plně oslovil...viděl jsem cca 30× a vždy si vše znovu užiji, každá scéna i postava má co do sebe. White Russian (1/6 kahlua, 2/6 vodka, 3/6 milk), alternativou je pak Black Russian (1/6 kahlua, 2/6 vodka, 3/6 cola).www.biglebowski.cz ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Absurdita plošná, aplikovaná přímo a pouze na samotného Dude Lebowského, kterému se pod rukama sere všechno jako na běžícím páse, a nikoliv ta jednotlivě zkratkovitá pro všechny postavičky, kterými jinak Coenovic zahlcují své filmy, mě protentokráte drží s jásavými výkřiky docela při zemi. Ne snad že by Jeff Bridges nebyl cool, že bych neměl chuť si zahrát bowling či ochutnat Bílého Rusáka, ale protentokráte jsem se nebavil tak, jak jsem čekal, byť je to celé natočené naprosto ukázkově, jak jenom bráchové umí. A to je možná ten problém… můj problém. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších coenovských pecek (lepší je asi jen Fargo). Zápletka vystavěná kolem pomočeného koberce je opravdu skvělá. Herecké obsazení je výborné (hrají zde i mí oblíbenci Buscemi a Stormare) a hlášky typu "Říkejte mi Dude" vešly skoro do historie. O tom, že bowling je nejlepší sport všech dob, už po tomhle filmu snad nepochybuje nikdo, a pokud by snad pochyboval, tak John Goodman vezme bouchačku a s její pomocí dotyčného "obrátí na pravou víru" - viz přešlap. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem od toho filmu čekal daleko víc. Ale to bratři Coenovi umí. Film, od kterého nic nečekám mě překvapí a u kterého mám vysoké mínění, tak ten mě nebaví. Nechci teda tvrdit, že mě Dude nebavil, ale čekal jsem to krapet vostřejší, než Dudovo chování. Asi jsem už v dnešní době vostřílenej a sleduju novou elitu arogantních kryplů v popředí s Gregory Housem, že mě nějakej Lebowski nemůže ani vytočit. Stejně jsem se ale bavil. Těch keců tam furt bylo dost na to, aby ten film měl důvod zkultovnět. U mě teda ne, ale i tak to bylo dobrý. Ten chlap je prostě Big. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $17,498,804Tržby Celosvetovo $46,189,568║ dobré postavy, len chýba tam lepšia tendencia zábavnosti /videl v kine: 75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film s jednou z nejkrásnějších, nejsmutnějších a nejnenápadnějších postav v dějinách – Donnym Steva Buscemiho. Vedle hlučné dvojice Walter-Jeff se nebohý uťápnutý Donny takřka nedostane ke slovu (shut the fuck up, Donny!), přesto je tichým důkazem geniality bratří Coenů jako tvůrců postav. Osobně hlasuju proto pietní přejmenování filmu z "Big Lebowski" na "Quiet Donny", protože mě ten pokorný obličej Steva Buscemiho dojímá až k slzám. Nádherná komedie, krásně vystavěná a s humorem, který si nespletete. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybí, ale na poprvé nedokážu říct přesně co a pochybuji o dalším shlédnutí, i když ... Povinnost pro milovníky bowlingu. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tradicne dokonaly film od Coenu tentokrat zvyrazneny neskutecne vtipnym scenarem a nezapomenutelnym Johnem Turturrem v roli bowlingoveho Jezise. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"To jsou nacisti?" "Ne, to jsou nihilisti, nemusíš se bát!" Aneb co se stane, když vám číňan pochčije tepich, váš kamarád byl ve Vietnamu, místo urny používáte pikslu na kafe a Philip Seymour Hoffman předvádí živého pana Smitherse a božsky roztahuje nozdry. A ačkoliv jsem již 14 let těžkým abstinentem, tak Bílého medvěda musím prostě ochutnat. Mimochodem, můj rekord v boulingu je 40... "Zasraně malý. Vim. Kurva no a co?" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce stylových filmů, které americká kinematografie má, tahle svérázná variace na chandlerovky. Bratři Coenové vlastně točí pokaždé stylově a už je to tak nějak jejich trade mark, ale Big Lebowski je ještě o trošku výš nad jejich obvyklou niveletou. Coenové nepracují s věcmi v prvním plánu, ale jsou fascinováni detailem a psaním mezi řádky, a to jak vizuálně (estetika bowlingové herny), kompozicí i skladbou záběrů, mizanscénou, všemi výrazovými prostředky (časté zpomalené záběry, kamerové jízdy), uměleckými prvky (surrealistická intermezza), tak i scenáristicky a sémanticky, jejich postavy jsou po filmu rozdroleny ve velkém množství a každá tu má své nezastupitelné místo - od hlavního hrdiny, který má tu smůlu, že je jmenovcem bohatého milionáře a kamarádem psychopatického válečného veterána, přes celé panoptikum drobných postaviček a bizarních charakterů - Jesus, se kterým nikdo ,,nevyjebe" (naprosto odzbrojující John Turturro), ušláplý třetí vzadu (skromně nenápadný Steve Buscemi), dokonale chladně (i)racionální feministka - extravagantní umělkyně (Julianne Moore), partička podivných Němců ze skupiny Autobahn (Peter Stormare, Torsten Voges a Flea), zlatokopka Bunny, pornobaron etc. etc. Zcela zvláštní (a vymykající se panoptiku) je pak postava barového kovboje, mluvícího o osudu a ztotožňujícího se s vypravěčem celého snímku, který má postmoderní rozměr vševědoucího narátora. A vševědoucí vypravěč pak vnáší do struktury snímku další postmoderní prvek hry a vlastně i manipulace s divákem. To už se ale dostáváme k samé podstatě snímku bratrů Coenů - úvaha nad osudem a osudovostí života, v němž pouhá shoda příjmení vede k fatální zápletce hodné detektivky, se kterou (a zvláště tou Hard-boiled fiction, jako např. z pera Raymonda Chandlera) má mnohé co do činění, neboť film může být místy vnímán i jako parodie téhož, možná postmoderní variace a poklona filmu noir, možná satira životního stylu Los Angeles a možná bůhvíco... Našli bychom prostě mnoho významových rovin a mnoho důvodů, proč se na film Big Lebowski dívat stále a stále znovu. A hlavní důvod je nabíledni - Je to dokonalé audiovizuální dílo! ,,Nobody fucks with Jesus!" ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama