Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lebowského "boj za nepochcaný tepich" mě neskutečně nadchl a bavil jsem se jako dlouho ne... Jenže poté jsem ho pár let neviděl, možná jsem si to až moc zidealizoval, ale když jsem se k tomu konečně opětovně dostal, tak mi to přišlo krom pár momentů vlastně docela průměrné. Herci jsou všichni do jednoho neskuteční, o tom žádná. Stále je zde více hlášek na metr filmového pásu než kdekoli jinde, ale nějak tomu chybí "duše". Ovšem třeba za nějaký čas až to znovu uvidím se opět přikloním k tomu, že je to stále zábava, které není rovno. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

daleko na západě žil jeden chlapík. jmenoval se Jeff Lebowski. tak ho aspoň pojmenovali jeho milující rodiče. sám to jméno nikdy moc nepoužíval. sám si říkal ,,Dude“. bylo toho víc, co na Dudeovi nedávalo smysl. byl to lenoch, možná největší v celým L.A. a když už se k němu konečně někdo vloupal, odnesl to jeho cennej koberec. pak tihle ,,kobercoví chcáči“ unesou jistou manželku a Dude s pomocí válečnýho veterána Waltra všechno poserou...... . jsou to fakt kraviny. Dude mi je od začátku svým optimistickým pohledem sympatickej - tzn. výtečný J.Bridges. vlastně nesleze z obrazu a vůbec se sním nenudím. celkově je to ucházející historka, ve které se hrdinové ocitají chvíli dole, chvíli nahoře. a já místama řval smíchy. asi to nebude pro každýho, protože k smíchu jsou hlavně situace ve stylu ,,nic nepotěší víc, jak neštěstí druhýho“. pokuď jste stejnýho ražení – do toho! P.S. ,,někdy tě posere pták a někdy posereš ty jeho! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell : 1. The Man In Me - Bob Dylan [3:08] ,2. Her Eyes Are A Blue Million Miles - Captain Beefheart [2:54] ,3. My Mood Swings - Elvis Costello [2:10] ,4. Ataypura - Yma Sumac [3:03] ,5. Traffic Boom - Pierro Piccioni [3:15] ,6. I Got It Bad And That Ain't Good - Nina Simone [4:07] ,7. Stamping Ground - Moondog [5:11] ,8. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) - Kenny Rogers/First Edition [3:20] ,9. Walking Song - Meredith Monk [2:55] ,10. Gluk Das Mir Verblieb (from Die Tote Stadt) [5:07] ,11. Lujon - Henry Mancini [2:38] ,12. Hotel California - Gipsy Kings [5:47] ,13. Technopop - Carter Burwell [3:21] ,14. Dead Flowers - Townes Van Zandt [4:47], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil spíše ze zvědavosti, ale naletěl jsem hezky. Nesympatická hlavní postava, žádná vtipná scéna, pomalé tempo, nezajímavé story, nudné dialogy. Víceméně vše je zde špatně. 2*, že jsem to dokoukal. Pointless, stupid, silly, worthless, waste-of-time, mind-sucking movie.30% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Herecky super, humorem fajn, celkově ale jeden velký otazník. Všichni jsou zarostlí, šišlaví a vůbec podivní a já si mezi tím vším nějak nedokážu užít příběh a občas ani hlášky. Od filmu s pověstí Coenovic majstrštyku bych zkrátka čekal víc než jen - jakkoli svižnou - úsměvnou bizarnost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Pretože občas sa objaví chlap - nechcem povedať, že hrdina, pretože kto je hrdina? -, ale niekedy sa proste objaví chlap (a ja tu hovorím o Dudeovi), ktorý proste presne patrí na nejaké miesto a v nejakú dobu a to je práve Dude z Los Angeles, a aj keď je taký chlap flákač, a Dude bol – možno najväčší v losangelskom okrese, čo ho zrejme radí pomerne vysoko v celosvetovom rebríčku -, niekedy je ten chlap... ten chlap... dočerta, stratil som niť.“ Úplne šialená žánrová zmeska, v ktorej okrem fyzických gagov, kedy postava A hodí postave B do hlavy popolník, naplno excelujú bravúrne dialógy a jedinečné a nenapodobiteľné „chcípacké/bukowské“ postavy (Steve Buscemi ako magor, ktorého nikto nepočúva alebo John Turturro ako „Ježiš, ktorého nikto neojebe, hajzli“). Výborný scenár len občas stráca dej (tradične nudná až fádna Julianne Mooreová), ale inak neodolateľná bomba. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Not all superheroes wear capes - some wear bathrobes. Až vyrostu, chtěl bych být jako Dude. Do té doby budu nasávat jeho moudrost a White Russian během pravidelného opakování svatého textu dudeismu, každoročně na Silvestra v Aeru. ——— Jinak je teda "Big Lebowski" nejen grandiózní zábava, která se díky geniálnímu castingu zdejší nehorázné galerky sympaticky švihlých figurek nikdy neomrzí. Ale také je to nejpoťouchlejší i nejdůmyslnější neo-noir, jaký kdy bratři Coenové vytvořili. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu od bratri Coenu. Sice se mezi me nejoblibenejsi filmy nedostane, protoze jine filmy od techto bratru mam jeste radsi, ale i tak je to dokonalej film. Zapletka, ktera tu je, je originalni a jak je u Coenu zvykem docela zamotana, ale jde tu o ni az v druhe rade. To nejdulezitejsi na tomto filmu jsou dialogy. Je jedno s kym Dude mluvi, ale vzdy to je bezchybny. A pokud se zrovna Dude bavi s Johnem Goodmanem je to naprosto genialni dokonalost. Nechapu jak tolik neuveritelnejch hlasek a vtipku mohli narvat do jednoho filmu. Tyto dve postavy jsou fakt nezapomenutelny. Pak tu mame druhorade postavy, ktere maj jen par vet, ale jsou nemene dokonale. Je to Steve Buscemi, John Turturro a Peter Stormare, ktery v momente kdy jsou na scene, strhnou pozornost na sebe. Proste jizda od zacatku do konce s nezapomenutelnym Jeffem Bridgesem, u ktery se mozna nebudete v jednom kuse smat, protoze nektere sceny jsou dost drsne, ale rozhodne se budete vyborne bavit a jen tak na to nezapomenete. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Čekal jsem až ve mně film trochu dozraje a ačkoliv jsem původně chtěl zůstat na těch 80% jdu přece jenom o něco výše. Ta out-of-dude's-mind happy melodie už mi zůstane v hlavě zaražená nadobro (konečně jsem pobral ten odkaz z HIMYM) a Dude... Dude je prostě Dude. Naprostej pohodář, Jeff Bridges je v téhle roli opravdu senzační. Shut the fuck up Donny! John Goodman jak jsem ho ještě nikdy neviděl, spousta skvělých vedlejších postav, zvláštní wtf atmosféra.. jinými slovy další důkaz toho, že Coenové možná nemusí sednout všem, já si je ale zvládám užívat na maximum. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Člověk se nikdy necítí líp, než v přítomnosti toho největšího z flákačů: Big Lebowskiho. To, jak ho Bridges zahrál je nazapomenutelné, stejně jako 80% všech scének z tohoto filmu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší Coenovci. Hláška za hláškou, pohodový Jeff, večne nasratý John Goodman, zakríknutý Buscemi, "vaginálna" umelkyňa Julianne Moore a hlavne "nikdo nevy..e s Ježišom" John Turturro. Film o tom, čo sa stane keď vám " pochčijou tepich" a Váš menovec je miliardár ktorému nemeckí nihilisti unesú manželku - pornohviezdu .... no nestačí to ? Tak potom ešte krásne pohodové trávové stavy za tej najpohodovejšej hudby akú si ani predstaviť neviete. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Bratry Coeny mám rád, dokonce Joela mám mezi 10 oblíbenými režiséry, viděl jsem od nich čtyři skvělé, vtipné a téměř dokonalé filmy. Ale Big Lebowski je jiný snímek, to nejsou moji Coeni. Je to divný a nevtipný film, místy trapný a celou dobu nudný. Ukažte mi, kde jsou ty údajně vtipné hlášky, alespoň jednu jedinou. Jistě, pořád tu máme špičkovou kameru, skvělé herce, ale přesto - tenhle film je pro mne jeden velký fuck... Sorry (a zdravím uživatele "lebowski"). Trailer je zde: http://www.csfd.cz/film/1604-big-lebowski-big-lebowski-the/videa/ ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

BIG LEBOWSKI se vlastně ohodnotil a ocenil sám se vší kritikou. Všechno do filmu pasuje a sebemenší maličkost je perfektní. Režie zraje jak víno (čím je film starší, tím lepší) a herectví Bridgese a Goodmana je "FUCK" vynikající a dialogy se blíží k Tarantinovi. V jednoduchosti je krása. Coenovci v nejlepší formě. *** Ps: vemte si, že ležíte spokojeně ve vaně najednou uvidíte chlápky co s baseballovou pálkou rozbíjí ve vašem bytě na co přijdou, potom si vezmu cestu rovnou k vám v né zrovna dobrém úmyslu, (kdy jeden z nich má kunu na vodítku), asi polovina lidí by začala křičet, panikařit a začnou nás napadat růžné otázky: Co se děje? Co chce v mém bytě? Chce mě zabít? Je toho opravdu hodně, ale BIG LEBOWSKI řekne chlápkům: "hezká kuna". Po téhle scéně jsem se válel smíchy po podlaze. Kultovka (poprávu). "Bílého medvěda prosím". ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Můj největší filmový rest, který jsem stále odkládal, až jsem si konečně našel čas a zhlédl tento kult. A je to kult se vším všudy, podivnými postavičkami, skvělými hláškami a nezapomenutelnými hereckými výkony. Jeff Bridges si svým Dudem postavil pomník, který jen tak něco nezbourá a stejně tak John Goodman, jehož postava mě z celého filmu dostala asi nejvíc. Velmi příjemně překvapila i Julianne Moore. Ne že bych tedy o jejím herectví někdy pochyboval, ale tady jsem jí to fakt sežral i s navijákem. Zábava ve stylu Tarantina, nebo vlastně bratří Coenů, teď už ano! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hovno. To k Vám sedí. To je odpověď na všechno. Máte to napsaný na čele." Jak souvisí pomočenej tepich s bílým medvědem, uřezaným zeleným prstíkem, špinavým prádlem v kufříku, bowlingem, chudým milionářem na vozíku a vaginálním uměním? To Vám vysvětlí Vyprávěč. Já jen mohu potvrdit, že to souvisí, což je znakem geniality autora nebo nějaký jeho duševní poruchy. Nevím. Nejsem doktor, takže nikomu neprohlížím ptáka po úderu do hlavy. Že to taky nedává smysl? To teda dává. Stačí se podívat. A kdo to nepochopí, tomu to "kliďas" Walter vysvětlí. Možná přitom skončí nějaká pistole v něčím konečníku, ale to se někdy stává. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Pomožte mi, nějak se do tohoto filmu nedokážu dostat. Totálně ulítám na tom, jak si bří Coenové hrají s kamerou, rochním se skvělou kompozicí, výbornou hudbou, žeru hlášky o nihilismu, miluji sekvence se Stevem Buscemim (alá Donny) a s Johnem Turturrem (alá Jesus Quintana), ale přesto je pro mně tento film nepřiměřeně dlouhý a táhlý. Shrnuto a podtrženo: Pro mně osobně slabší kousek od bří Coenů... ve srovnání s jinými filmy však stále silný nadprůměr. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemně ulítlá zábava, kterou sice neřadím k tomu úplně nejlepšímu od Coenů, ale při srovnání s jejich nejnovější komediální tvorbou je to pohodový nadprůměr. A kdo by si někdy nechtěl žit jako Dude? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento opus magnum bratří Coenů představuje perfektně namíchaný drink pestrých ingrediencí a neopakovatelné chuti. Spletitá kriminální historka naplněná zajímavými postavami s rozličnými motivacemi je jen základ tohoto brilantního nápoje, který vás hodí do pohody, jak nic jiného, aniž by na vás zanechal jedinou negativní stopu opilosti... Dude dozajista patří mezi ty nejpříjemnější filmové charaktery vůbec, k tomu Goodman s jeho nejlepším výkonem a - džízis - co teprv Torturrův Jesus? Scénář je naprosto geniální, nabitý pestrými, údernými dialogy a hromadou neuvěřitelně vtipných a absurdních momentů... K tomu vkusná hudební intermezza, drobný myšlenkový přesah a máme zde, dle mého názoru, jeden z nejlepších filmů všech dob. 10/10 ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama