Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 621)

tom88 

všechny recenze uživatele

Aj napriek rozčarovaným ohlasom fanúšikov a kritiky mi tento film neprišiel až taký geniálny, ale môžem povedať že to je určite dobrý kvalitný film. Sú tu skvelé postavy a zachytenie charakterov je perfektné. Navyše herci zahrali určite nadpomery. Obsadenie je hviezdne a skvelé. Také hovada po kope som už dlho nevidel. Len škoda príliš nevýraznej úlohe pre Julianne Moore. Potešil ma aj nepríliš obľúbený John Torturro a jeho Ježíš. Myslím, že Big Lebowski patrí medzi filmy s najčastejším používaním vulgarizmov v dialógoch, ale tento krát ma to celkom potešilo a bavilo. Dej je celkovo dobrý, no chvíľami pomalý a mierne zmetený, ale myslím že nudiť nebude nikoho. Je to určite veľká sranda a pri pohľade na toľké mená v hereckej zostave sa určite každý pobaví a každý si nájde to svoje. 80% ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem podle zdejších hodnocení čekal malinko něco jiného, něž čeho jsem se nakonec dočkal. Prostě to na mě zapůsobilo jako vyloženě průměrný (chvílemi dokonce neslaný, nemastný) film, který je sem tam okořeněný nějakou vtipnější pasáží. Původní zápletka vyšumí naprosto do ztracena a celkový dojem filmu nevytrhnou ani výborně zahrané hlavní postavy. ()

Rockwood 

všechny recenze uživatele

Parádní film. Něco takového jsem už dlouho hledal. Dobrý příběh, nápady, scénky, zpracování a herci. Prostě paráda :-) ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Záměna jmen, únos, vydírání, bowling, němečtí nihilisté, vaginální umělkyně.. to všechno na vás čeká v kultovní komedii bratří Coenových o pobudovi, který se umí nachomýtnout na ta nejhorší místa v nejhorší chvíli - ale vždy si zachovává klid a hlavně vtip. 90% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

I like your style, Dude. Pro mě zatím vrchol coenovic tvorby. Z těch filmů, kterejm jsem tady dal plné hodnocení, si tento zaslouží být někde na špici. Nejen, že tam je plno skvělejch hlášek, ale ujetost děje a hlavně Dude jako osoba, kterou bych se chtěl v životě stát (tzv. můj vzor), to je už moc na to, abych nedal nejlepší hodnocení. Je toho moc, je toho fakt moc, aby se to dalo sdělit někomu, kdo to neviděl, a proto by to každej měl vidět... Pochválit musím i českej dabing, kterej se málokdy povede tak, že si to užiju víc v češtině, než v originále. Co říct na závěr? Asi jen: Shut the fuck up, Donny. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Všichni jsou tu nihilisti. Ale Lebowskému pochcali jeho tepich, který do toho pokoje fakt seděl. A Lebowski jde v drogovým oparem lehce zamlžené urbanistické bajce do boje. Hlavně nic neřešit, maximálně si dát Bílého medvěda. Geniálně zmáknutá černočerná komedie bratří Coenových se skvelým Jeffem Bridgesem, který exceluje v životní roli. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát vosum, ale radši píšu nulu. Hippíci už dneska jen hrajou bowling s hispáncema z ♫ Hotelu California, vábně vláčnejma v bocích. Hra o čintamani a kufřík peněz. No, pár hvězdiček přidám, ale celý čtyři by za film s hlavní předností v nadhledu dvou postav a přihrávači Buscemim byly přece jen moc. Furt ale lepší než s Eagles v taxíku, s plnou hubou německýho ucha, ve vaně se zakousnutou kunou, nebo na koženkový sedačce s vlkem až na záda. Moc hezké intermezzo po ráně pěstí i to šachovnicové. Hlášky, ani žánrové výpůjčky, odkazy a vybočení mě ale neomráčily. Snaha o vyprávění, invenci a kontakt s divákem, 3-4* ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně originální námět, neskutečně vtipný scény, neskutečnej film :)Ještě že už můžu pít legálně Bílýho medvěda :) ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, ze i totálně ulítlá komedie s krimi zápletkou se dá udělat kvalitně a se ctí. Šíleně zábavné! ()

bk81 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek od mých oblíbených bratří Coenů s perfektními herci....vždy se pořádně pobavím. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo... Ale kdesi som počul, že láska vo všeobecnosti dôvody skôr nenávidí. Tak do tohto nejdem rýpať a toto milovať aj naďalej. :-) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Židovské anekdoty mám sice ve velké oblibě, nicméně kultovně kultovní počin bratrů Kohnů hodnotím jako nejlépe zahraný kýbl mírně trapné a těžce nevtipné nudy, kterým jsem se kdy měl to pochybné potěšení dvě hodiny otravovat. Po půl hodině jsem se začal dívat, kdy to skončí. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Tolik vynikajicich scenek a a neskutecnych hlasek se jen tak nekde nevidi. Dude je v podani Jeffa Bridgese absolutne vynikajici a jeho partak Walter v podani Johna Goodmana taktez. Rozhodne kultovni komedie, ktera se uz nikdy nevymaze z filmove klenotnice. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Před chvílí jsem si uvědomil, že jsem se hodně dlouho u žádného filmu skutečně nahlas nezasmál... U Big Lebowski ale ano. A to byl moment, který mě přesvědčil, že si tu pátou hvězdičku zaslouží. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama