Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když jsem podle Lebowského a Farga posuzoval Coeny, měl jsem je zásadně míň rád, než když jsem teď viděl i jejich lepší filmy. Na Lebowského se tedy už tolik nezlobím a prostě si ho užívám coby příjemnou komedii. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

"Prosím vás, měl jsem v tom autě pásky Creedence, tak kdyby se náhodou našly..." "Jasně. Děláme na tom na tři směny." Koncert geniálních hlášek a sympatických výkonů sympatických herců v nejvíce hřejivém Coenovic filmu, který naplno ocení zejména chytřejší rockeři, vnímavější čtenáři Bukowského, starší hipíci se smyslem pro humor, různí undergroundi a vůbec podobná cháska. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Jeden "pochcaný" koberec a Lebowski je rázem vytrhnut ze svého zevlování... "Dudem" ale zůstává i s hlavou v míse. Výborně. // Steve Buscemi mě dojal. // Coeni prostě umí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pomilování hodná úchylárna nesoucí Coenský otisk, aneb Co se vám všechno může stát, když vám vymáchaj hlavu v hajzlu a pochčijou váš tepych. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, ale nebudu zapírat, že jsem čekal víc, protože jsem slyšel už snad milionkrát samé superlativy…Coenovci točí s pevnou rukou a kamera je bez chyby, hodně hlášek, dobrý humor, sympatičtí herci, trapné a směšné scény, působivý soundtrack, ani pro kouzelné slovíčko „fuck“ se nejde daleko, hlavní osazenstvo je skvělé ;-) hlavně věčně okřikovaný Buscemi ;-) čekal jsem víc i tak hodně dobrá zábava – 8/10* ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Hluboká temnota zahalila Dudea... Temnější než černá buvolí prdel v prérijní noci bez hvězd. Veľmi štýlový film s množstvom skvelých hercov a perfektných hlášok. Úlet, ktorý si vždy pozriem s veľkou radosťou.............85% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem zase viděl toho nejlínějšího člověka na zemi a musim říct, že za těch několik let se vůbec nezměnil, zůstal přesně takový jakýho jsem si ho pamatoval, prostě takovej Dude. Ani se mi nechce věřit, že by Jeff Bridges takový doopravdy nebyl, protože ta lenost z něj úplně sálala nebo musí být fakt úžasnej herec. Joel Coen zase natočil nezapomenutelnou komedii, zápletka je tak naprosto stupidní až je vlastne dokonalá, sled události, které navazující na ní snad už ani nemusim komentovat. Spousta nezapomenutelných scének a hlášek, zápletka se ještě víc zamotává a když už se neví co, tak se prostě jde na bowling, ten pro mě asi nadoživotí zůstane spojenej s timhle filmem. Jak už jsem psal Jeff Bridges zahrál asi svojí životní roli, ale John Goodman jako bývalí voják z Vietnamu je taky skvělý a třeba i takovej Steve Buscemi, který tam má jen takovou menší roli, jako ostatně skoro všude, zahrál výborně. Je to takovej kultovní film se všim všudy ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé uviděl Duda, hned jsem si ho oblíbil. Když jsem ho poprvé slyšel promluvit, tak jsem si ho zamiloval. Takhle originální a přesto uvěřitelná postava se jen tak nevidí, ale není v tom sám, v tomhle filmu jsou skvělé úplně všechny postavy, ať už zmíním Walta, Donnyho nebo Jesuse. Komedie plná bláznivých situací a povedených hlášek. Kam se hrabou ostatní, protože tady platí, co slovo, to perla. Jo a můžete si být jistí, že po tomto filmu budete brát svůj tepich jako člena rodiny. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Daleko na západě žil chlapík, vo kterým vám chci vyprávět. Chlapík jménem Jeff Lebowski. Teda, s tím ho milující rodiče vypustili do života. Ale jemu se to jméno moc nezdálo. Lebowski si nechal říkat " Dude " . . . Tam odkud jsem, by si nikdo tak říkat nenechal, může to totiž znamenat i vůl... Dude dělal spoustu věcí, který podle mě neměli smysl. Například to, kde žil. Na druhou stranu mi ta díra díky němu připadala zajímavá - městu Los Angeles někdy říkají "Město andělů", mě to teda tak nepřišlo . . . Jo, žije tam pár dobrejch lidí... Jistě, neviděl jsem Londýn, nebyl jsem ve Francii, ani jsem neviděl Tádž Mahal při měsíčku, ale něco vám povim. Viděl jsem Los Angeles a chystám se vybalit, co jsem tam zažil... No něco takhle vodvázanýho nikde jinde k vidění není... a navíc v angličtině . . . Takže můžu umřít s úsměvem na tváři a bez pocitu křivdy, že na mně Pán hodil bobek . . . " Výborný scénář a ještě lepší Jeff Bridges. Hluboká temnota zahalila Dudea . . . Temnější než černá buvolí prdel v prérijní noci bez hvězd. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) No, já jsem se popadala za břicho. Celou dobu. Ale po takovém to vystřízlivění se ptám, co ten film vlastně říká. What's the moral of the story. Dodnes nevím a možná ani nikdy nebudu vědět. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že v tomto filmu o něco jde. Nějaká ta zápletka tam asi je. Je to ale důležité? Kdyby "Dude" jen dřepěl na bowlingu a kecal a fuckoval s Walterem klidně by to stačilo. Občas by tito týpkové někam zajeli, aby bylo o čem fuckovat a bylo by. Tím, že v tomto flegmatickém filmu skutečně o něco "fuck" velkýho jde, je nakonec jen dobře. S účastí takových hereckých velikánů to rázem pasuji na můj nejoblíbenější film. To sice není žádné měřítko, ale "fuck" musíte mi věřit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Je tam několik kvalitních hlášek a vtipných situací, ale asi jsem čekal podstatně větší nálož humoru (vzhledem k pověsti a kultu, který se kolem tohoto filmu za ta léta vytvořil), resp. ne vše, co ti dva vypustili z úst, mi nutně přišlo tak moc zábavné. Kriminální rovina je fajn, Dude je sympaťák, Walter už trochu menší, naopak mě velmi potěšili ve vedlejších rolích Donny a hlavně Maude. Bratrům Coenům se raději normálně vyhýbám, ale Big Lebowski se mi od nich zatím líbil nejvíce, vidím to na slabší 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Umaštěný flákač Dude, vznětlivý sionista s vietnamským traumatem Walt („Napiš si přešlap!“) a Donnie, co by měl nejspíš držet hubu. Trojka amatérských hráčů bowlingu, které urinou potřísněný tepich vyvede z reality všedních dnů. Tohle bratří Coenové umí na jedničku, jen škoda omezeného prostoru pro prznitele školaček a mistra leštění bowlingových koulí Jesuse Quintanu.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasika. Množství nezapomenutelných hlášek, Jeff Bridges ve své životní roli, John Goodman taktéž. Peter Stormare opět předvádí nejvýraznější herecký výkon na scéně... Lepší krimikomedie se hledá těžko. Co k tomu ještě říct... Shut the fuck up, Donny. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem od Coenových zhlédla, byl Bratříčku, kde jsi, který mě nijak neupoutal, a od té chvíle jsem vůči jejich tvorbě zaujala jistý nezájem, ač je to jen kvůli jednomu snímku, v poměru k celé jejich tvorbě jistě nefér. K Big Lebowskemu jsem tak přistupovala skepticky a rozhodla se tedy podívat alespoň kvůli Jeffu Bridgesovi. Big Lebowski je především "Kurev*ky sprostý film, v němž se neustále kurev*ky, ale opravdu kurev*ky za*raně nadává":) Kromě Jeffa rozhodně také vévodí postava Johna Goodmana. Drsný maník:) I přes svérázný Coenovský rukopis mám však pocit, že všechny ty vulgarismy, hádky a hysterické výlevy tvoří podstatnou část děje a docela zásadně tím přebíjejí samotný děj. Který vlastně sám o sobě není nijak vysoce obsažný či propracovaný. Mám i dojem, že ona "vulgarismická stránka" a hlášky jsou vlastně tím nejpodstatnějším, čím Lebowski disponuje. Spolu s obsazením. "The Coens Brothers" mají rozhodně svůj styl, který nemusí lahodit každému. "Tak kde jsou ty prachy?" - "Asi v tom hajzlu, ještě se tam podívám." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto je ozaj cool dielko. Parádne som sa pobavil, naozaj. Film môže byť postavený aj na úplne primitívnom príbehu a je to cez to pecka, k čomu nesporne dopomohla perfektne zohraná dvojka Bridges-Goodman, kde má Goodman jednoznačne navrch a zahral to ozaj dobre. Trošku mi vadili tie strelené fantasy scény. P.S.:Ochutnajte White Russian, je to fakt delikatesa! 80%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších hodnocení a komentářů jsem očekával trochu více, ale zábavy se mi až tak moc nedostávalo. Ani můj oblíbenec Jeff Bridges nepřidal tu třetí hvězdičku. Nudný blábol. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím víc jsem závislá na tomhle filmu. Přiznávám se, že když jsem ho poprvé asi v deseti letech viděla, byl na mě trochu tvrdý a moc se mi nelíbil. Mezitím jsem ale nezávisle začala bowling "tak trochu hrát" a náplní mého běžného týdne se stalo alespoň nějaké to volné odpoledne strávené s bowlingovou koulí v ruce (mimochodem, můj dosavadní rekord je 226). A pak jsem najednou znovu po letech znovu narazila na Big Lebowskiho a jednoduše jsem se do něj zamilovala :-) Bowling je tu zobrazenej jako životní styl a hlavní postavou je chlapík, jehož největším posláním je dostat náhradu za koberec, kterej mu zničili (ošlivě řečeno pochcali) gangsteři... tak tvrdý, hnusný, odporný a přitom tak krásný. A Jeff Bridges je v roli největšího flákače, jakýho si umíte představit, prostě bezkonkurenční. Dodatek 5. září 2007 Tuhle jsem na Thassosu poslouchala místní rádio a zaslechnu nějakou hrozně příjemnou kytarovou písničku... říkám si, že to sakra odněkud znám a po příjezdu domů si podle slov, který jsem odchytila, zjistím na internetu, že je to Just Dropped In od Kennyho Rogerse, fanoušky tohoto filmu také známé díky jedné snové scéně. Touto nesmyslnou vsuvkou chci tedy ještě dodatečně pochválit i výborný soundtrack složený ze písní hippie generace nebo třeba taky Boba Dylana. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama