Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

L.Hellhor 

všechny recenze uživatele

Ihned po zhlédnutí tohoto filmu jsem se celkem zarazil. "Proč se tohle sakra líbí tolika lidem?" ptal jsem se. Vlastně bych to považoval za celkem průměrnou komedii, kde se člověk ani tak moc nesměje, ale spíš se jen usmívá. Možná jsem jen tehdy neměl tu pravou náladu (na komedie je lepší se dívat s přáteli a pivem, a ne sám a střízlivý). Časem jsem si to ale nechal rozležet v hlavě. Teď to považuju za zesměšnění filmů, kde hlavní hrdina je "hustokrutopřísnej" týpek, kterej všechny vypráská jen pohledem. A já jsem člověk, co miluje zesměšňování klišé. Někdy se na to podívám znovu s tou pravou náladou a třeba hodnocení ještě stoupne. ()

joudas 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem je to u mě složité. Když jsem ho viděl poprvé, odbyl jsem ho dvěma nebo třema hvězdama s tím, že nechápu, co na něm ostatní vidí. Jenže s každým dalším shlédnutím se mi líbil víc a víc a teď patří Big Lebowski mezi mé nejoblíbenější filmy. Únos, nihilisti, pacifisti, fašisti, bílý rus (už to vážně musím někdy ochutnat), Jesus, Vietnam, Bob Dylan, bowling a uprostřed toho všeho pohodář Dude (nebo také Duder, his Dudeness či El Duderino), který chce jenom náhradu za svůj pochcaný koberec. Tohle všechno dohromady nějakým zvláštním způsobem skvělě funguje… Jo a samozřejmě vynikající herci, soundtrack, scénař a tak. Prostě kdo neviděl, jakoby nežil. ()

Flagg 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie o Dudovi, o jednom pochcaném koberci a bandě nihilistických Němců. Kultovní záležitost, která mi až do uplynulého víkendu unikala. Moc příjemný film :o) ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Tohle měla být komedie? Čekal jsem, že se u toho zasměju více než dvakrát, což se nestalo. Co tím autoři chtěli říci, to netuším - a ani po tom pátrat nebudu, protože promarnit další dvě hodiny opětovným sledováním téhle nudy nehodlám. ()

Boomstick 

všechny recenze uživatele

Máloktorý film srší takou dementnou genialitou (oxymoron) ako Big Lebowski.Človek by neveril že film, ktorého hlavný konflikt je očúraný koberec,by mohol fungovať ale čo čert nechcel! Čo je vlastne Lebowski?Komédia?Detektívka?Film noir?Big Lebowski je všetko toto dohromady a úspešne!Pri každom zhliadnutí sa klaniam pred týmto filmom na moj vlastný koberec ktorý "ties the room together" :-) ()

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdový skvost pro filmové fajnšmekry, je to parádní černá komedie plná "syrového humoru", který je dávkován průběžně po celou stopáž, a filmu nechybí nic aby byl právem označen za vyjímečný. Jeff Bridges a John Goodman sehrály dvojku k pohledání, která vás nenechá vydechnout, a vy se rozhodně nebudete nudit. Skvěle zahráno, brilantně natočeno. 100%, jo a drž už konečně hubu, Donny! :-|) ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Komediální detektivka/kriminálka s půltuctem nanejvýš nesympatických postav nezní jako recept na dobrý film, bratrům Coenovým se však z této kombinace podařilo vytěžit prvotřídní neprvoplánovou komedii s velmi specifickým humorem, ne nepodobným jejich jinému filmu - Fargu. Jeff Bridges je vynikající, John Goodman jakbysmet. 90 % ()

Vrata88 

všechny recenze uživatele

Aneb co všechno může způsobit špinavý koberec. Tenhle film je po každé stránce vypilovaný téměř k dokonalosti, ať už jde o hudbu, scénář nebo herecké obsazení. ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Panečku, takováhle sranda je víc než jen sranda. Něco takového jen tak rozdýchat nejde. --- Jen abych takhle jednou v Los Angeles nedopadl i já. Genetickej základ mě k tomu totiž bohužel uzpůsobuje. ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Coenovi mají skutečně specifický styl, který rozhodně nemusí sednout každému. Ani já sám si nejsem jist, zda je mi to po chuti více či méně, ale nic to nemění na tom, že u Lebowskiho jsem se bavil královsky. Velkou zásluhu na tom má ústřední trio Bridges, Goodman, Buscemi, kdy hlavně Bridges a Goodman solí jednu hlášku za druhou. Je to sice občas trochu zvláštní humor, ale Coenové to podávají tak, že se vám (nebo aspoň většině) prostě musí líbit! K tomu parádní soundtrack, zabroušení do westernu, trochu společenské satiry a i ten film-noir tam občas vykoukne. Pro mě určitě jedna z těch lepších komedií! The Big Lebowski má zkrátka charisma! ()

Eragon93 

všechny recenze uživatele

Hmm, když je pochcanej tepich, to už je špatný i pro líného člověka jako je Dude. Dobře hrající Jeff Bridges, ale hlavně John Goodman, ten mě dostal.. :D Steve Buscemi opět v malé roli, ale zaryje se do paměti..jak to jenom ten chlap dělá. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Nejznámější povaleč Lebowski, největší vágus ve městě a jeho strastiplná pouť za pomstou koberce. Výborná tragikomedie s nejlepším Jeffem Bridgesem v pro něj velmi neobvyklé roli. Sposta výborných nápadů, spousta výborných a jedinečných postav, které i když mají pouze minimalní prostor v této kultovní záležitosti, jsou i přesto nezapomenutelné. Jedni z nejlepších Coenů, kterým vděčím za bílýho rusa. Fakt dobrý pití. Let's bowl Dude. ()

killpunker 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší Coeni. Očekávánní byla vysoká, ale většinu filmu jsem se nudil a čekal, kdy už to začne. Kdyby to všichni tak nechválili, nebyl bych asi tak zklamaný. Ale škoda, že neumřelo víc lidí, scéna s urnou byla boží... ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Film som pozrel včera, hodnotenie som si nechal na dnes. Snáď sa niečo zmení. Nezmenilo.... film má u mňa veľmi slabé 4 hviezdičky. Štýl bratov Coenovcov nesadol, film zachádzal často do absurdity (aj keď Dudove sny stáli za to) a hlavná zápletka nezohrala ku koncu v podstate žiadnu rolu. Pár podarených scénok to malo, ale neviem.... mňa ešte veľmi nechytila nejaká americká "kultová" komédia. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Dude Lebowski to je sakra nářez. Vůbec mi nevadí, že jsem se k tomuto snímku dostal až teď, protože jsem alespoň já objevil něco dobrého a hezkého po tolika letech! Postavy byly geniální a u Waltera jsem vždycky věděl, že se budu smát... Fakticky skvělý film ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Vážne parádna komédia ktorú parádne doplňuje Jeff Bridges bes ktorého by to nebolo ono. Kurva parádna komédia od bratov Coenovich ktorý do toho dali všetko a teraz to aj tak vyzerá a tak to aj ma byť. Je to jedna s kultových komédii medzi ktoré patrí aj Podfu(c)k, Vlk z wall street.... Bez tohto filmu by asi komédie neboli ono. Vdaka bratom Coenovím svet uvidel niečo tak kultové ako Big Lebowski. Nikdy neprestanem ľutovať to že som to videl. Lebo tento film vám dodá odvahu aj náladu. Dúfam že sa bratom Coenovím nikdy neprestane dariť a že ich filmy budú tak perfektné a šialené ako tento. A áno päť hviezd som musel dať lebo ak nie tak by to bol hriech. Keby bolo na mne tak je tento film najlepšia komédia na svete možno aj vo vesmíre. A nikdy neprestanem ľutovať že som to videl,vážne stalo zato si tento film pozrieť on vás totiž naplní humorom a podobne. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

První hvězda je za neskutečně absurdního Waltera, druhá je za Duda a jeho lenost a poslední je za jejich kombinaci. Víc jsem ve filmu bohužel neviděl než dvojku válečný veterán + flegmatik, kteří svůj žal zahánějí hraním bowlingu. Příběh je docela roztrhaný a lehce se v něm ztrácí. Poslední scéna s urnou je ale velmi úsměvná. :-) ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama