Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 621)

jasanka 

všechny recenze uživatele

Za herecké výkony bych dala 5*, ty neměly chybu. Bohužel děj celkem o ničem. Ale musím co nejdříve vyzkoušet White Russian. ()

Erumocio odpad!

všechny recenze uživatele

Tady musím proti proudu. Film nadhodnocen a opravdu nechápu zdejší komentáře. Nuda a fakt jsem si přál, aby to už skončilo. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Kultovní film, který nabídl několik stejně kultovních postav v čele s ikonickým nemakačenkem Jeffreym "Dudem" Lebowskim. Coenovsky divoká a bizarními, stejně jako zábavnými postavami doslova přetékající story, je jako vždy základním stavebním kamenem a na ní už jen přirozeně navazují geniálně obsazení a performující herci, kteří dělají odlehčený příběh v mistrné Coenovic režii, nezapomenutelným. Big Leb je přesně ten typ filmu, z něhož dokážete hláškovat i na své smrtelné posteli po šedesáti letech od jeho prvního shlédnutí (což bude možná můj případ :-) a všichni se budou smát s Vámi. Protože, kdo viděl a slyšel tuhle Jesusovu hlášku, tak přesně ví, o čem mluvím :-D: "Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I'll take it away from you, stick it up your ass and pull the fucking trigger 'til it goes "click.". Jo a od tý doby piju Wajt Rašna aka Bílýho Rusáka. 100% ()

Mr. Sandman 

všechny recenze uživatele

Nejvic me na tom dostava ta podobnost normalnimu zivotu.To mnozstvi rovin,ktery musi clovek resit a potom to uvedomeni,ze to vlastne neni tak hrozny a jede se dal. Dude byl bedňák, co víc je třeba říct. Pohodovějšího chlápka neznám. Nejlepší, jak vždycky vysvětluje, že situace je zamotaná a má mnoho fazet :-) Jeho styl je ten nejležérnější. ()

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Esence USA 90. let. Tento film zařazuji hned vedle Gaunerů a Pulp Fiction, protože tohle je prostě další vtipná balada z města andělů, do kterého bych se jednou rád podíval. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

"Nechci aby jste se tu poflakoval a obtěžoval usedlíky Lebowski.Nelíbí se mi tohle jméno a nelíbí se mi váš ksicht,nelíbí se mi vaše chování a nelíbíte se mi vy,troubo.Vyjádřil jsem se jasně?"................................. "Promiňte, neposlouchal jsem vás." ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Já se prostě zařekla, že u některých filmů budu radši držet hubu a krok. Po čemž spoustu chlapů, kteří si denně hrají s koulema, touží. Mlčím. Já bych z toho napsala několika hodinový elaborát. Něco tak sexuálně provokativního by se krásně rozebíralo...hmmm, jsem připravena ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si když jsem tenhle film viděl poprvé a říkal si "hmm, nebylo to špatný, ale v podstatě se tam ani nic moc nestalo...", ale až s časem dokážu ocenit nespornou kvalitu tohohle snímku o "obyčejné" etapce ze života jednoho "obyčejného" duda:) Není tam jediného hluchého místa, každá postava je unikát a zábavná svým vlastním specifickým způsobem, děj je nepředvídatelný a plný twistů a zákrutů a je to prostě parádní film, u kterého se člověk může uvolnit (zejména po náročném dni v práci) a užívat si tu parádní jízdu s El Dudisimem a jeho parťákem Walterem:) ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

The Dude Lebowski je snad jeden z nejlínějších filmů vůbec. A ke svému překvapení to na mě nějak záhadně fungovalo, i když podobnou tvorbu většinou nestrpím. Tady to ale zachraňují parádní postavy a hlavně John Goodman, který si krade film pro sebe. Lepší 3* ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Byla to ucházející historka, řval jsem u toho smíchy..... Teda místama. Mrzelo mě, že Donny umřel. A to si tam, chudák, ani moc nezahrál. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Big Lebowski je film, ktery mne prinutil se naucit vyslovovat jmeno STEVE BUSCEMI :-). To, ze jsou Coenove machri snad vedi vsichni, ale takovyhle mix vseho, co mame na filmu radi , je preci jenom ojedinely. ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Senzační komedie s úžasnými postavami (souhlasím s marigoldem, Buscemi je opravdu smutná postava) a charaktery, s mnoha kultovnímy hláškami a ukázkou správného životního stylu ve formě bowlingu. Bridges se hlavní úlohy zhostil na jedničku s hvězdičkou i přesto, že pro něj je to celkem netypická role(nedokázal jsem si to představit:-). No jo, prostě bowling není Vietnam. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Po Fargu další Coenovka, kde se unáší něčí stará. Tentokrát je všechno rozevlátější, ulítlejší a hlavně srandovnější - kdy jste naposledy viděli tolik tak ujetých postaviček vedle sebe. Militantní žid, ušlápnutý prcek, Dude(nejde popsat, musí se vidět) a banda německých nihilistických vyděračů - to je ta pravá ingredience tohohle famózního koktejlu (okoření ho 281x zopakované slovo fuck a 144x slovo man). A prolétávající ukousnuté uši také nevidíte každý den, že? ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Je to klasika, je to kult, je to Coen. Skvělí výběr herců, kteří se k sobě hodí, perfektně se doplňují. Existenční komedie o přežívání s krimi zápletkou. Nezapomenutelné scény - bowlingový turnaj. To se musí vidět! ()

Lobotomas 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne za pet. Dost dobra black komedie o pochcanym koberci a bowlingu. Best hlaska:"To nejsou nacisti.. to jsou nihilisti" ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Nedávno mi kámoš naznačil, že tenhle můj favorizovaný film nemusí - sakra, komu se tenhle film může nelíbit? Dude? :o) ()

linkpache 

všechny recenze uživatele

Film s dějem dalo by se říct o ničem, ale vyzdvižený skvělými hereckými výkony především Jeffa Bridgese ( jedna z jeho nejpovedenějších rolí spolu se Svět podle Prota ). ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Hustejma kúl hláškama hýřící film, jenž mě ale chvílemi vysloveně nudil a kromě toho nemám rád Julianne Moore. Scéna rozhazování popela je ovšem nezapomenutelná. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama