Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 621)

Eliott 

všechny recenze uživatele

No což, film je to vskutku dobrý a diváka hned pohltí. Ještě v půlce, možná dokonce to 2 třetin jsem byl přesvědčený, že dám určitě 5 hvězd. John Goodman ve své roli fantastický (asi jeho nejlepší role vůbec) a ,,Dude" se ve své roli také neztratil. Moc se mi líbilo kolik lidí je v celém případu, který začíná zcela absurdně zapleteno, ale trochu mne zklamal konec. Závěr filmu tak nějak vyšuměl a skončil dosti neurčitě. 90% ale s mírným zklamáním na konci uděluji jen 4 hvězdy ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"Hluboká temnota zahalila Djůda. Temnější než černá buvolí prdel v prérijní noci bez hvězd. Neměla dna." Tuhle hlášku jsem si musela pustit dvakrát. To byl jeden z mnoha momentů, který mi slušně poškádlil bránici. Ze začátku chci zmínit hlavně konec. Nejenže jsem se u scény na útesu doslova! smíchy poskládala pod konferenční stolek, ale sotva jsem se vyškrábala na židli, chytla ztracený dech a zaostřila přes uslzené oči s rozmazanou řasenkou, tak tu byla další vlna emocí, tentokrát dojemných. Všechno v jedné scéně na útesu. V jedné chvíli jsem si opakovala hlášku z Poledňákovic komedie "Má někdo za kamaráda takového ptáka? Má, a zrovna já", která se sem bezvýhradně hodila, ale vzápětí byste toho hromotluka Waltera ihned objali. Člověk by neřek, že celkem nevinná patálie s tepichem, rozpoutá takový kolotoč zvratů a komplikací. Jullianne mě rovněž dostala. Její hanbatá scéna s teatrálním projevem malby svého obrazu, mě leknutím normálně fakt nadzvedla! Geniální, zde je vše prostě geniální. Od námětu, přes herecké osobnosti a jejich role, hlášky, scénář a režisérské vedení až po hudbu. Není pokračování? Ne. No, ... to je možná dobře. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní pecka, která se zpočátku tváří úplně nevině a z přibývajícími minutami se mění ve složitý příběh se spoustou zvratů. Obsazení je kapitolou samo pro sebe, protože kdokoliv se ve filmu objeví ze sebe vydává to nejlepší. Můj největší favorit je bezpochyby John Goodman v roli Dudova kamaráda Waltera (přešlap a finální bitka rulezz :-). ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Když se k pochcanému koberci přimíchá banda techno-nácků, veterán z Vietnamu, producent porna, unesená štětule a "umělkyně"... tak věřte nebo ne, je to prdel jak cyp. A jen tak mimochodem, kdo z nás by neznal typana jako je právě Lebowski? Já myslím, že každý máme v okolí takového menšího nebo většího Lebowskeho...a ruku na srdce, vždycky je s ním prdel jak cyp! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

DUDE! Pravý filmový fanoušek nejde za mainstreamem. Hledá ve světě filmu klenoty. Filmy s přesahem, které mají co říct i po letech. Osobně doufám, že nikdy nebudu zatvrzelý odpůrce jakéhokoliv blockbusteru a občas přecijen dokážu vypnout mozek a užít si i to. Zároveň si však chci užívat filmy jako Big Lebowski. Stále jsem zatím do této fáze nedospěl, nicméně kvalitní dílko ještě poznám a tato bláznivá jím bezpochyby je. Nenuceně a líně, ale je :) PS : Nečekal bych, že Dude bude ten rozumnější, ale když vidím vyšinutého Johna Googmana, který je zkrátka a jednoudše boží, už se nedivim ničemu. A přitom chtěl jenom ten zasranej koberec :P 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Big Lebowski je vlastně takové americké Slunce Seno. Ukazuje parádně tamější nízkou sociální vrstvu nemakačenků,flákačů, buranů a lidí s dementními názory, kteří jsou deformování nějakou špatnou životní situací/událostí, např. válkou ve Vietnamu. Zásadní rozdíl je v zapeklitějším scénáři, lépe napsaných postavách a ve faktu, že Coeni dělají tuhle veselohru záměrně parodickou. Troška to bohužel myslel vždycky vážně. Solidní sociální kritika, ale kult mne minul. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Někdy tě posere pták a někdy...no...ty posereš jeho." Geniálně uhozené panoptikum nezapomenutelných postaviček a lavina omračujících hlášek. Nemá chybu! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad toho, jak může herec udělat film... Teď nemluvím jen o Bridgesovi (jehož Duda by prostě NEMOHL hrát nikdo jiný), ale stejnou měrou i Goodmanovi (nápodobně), Buscemim a všech ostatních malých, velkých hercech (Moorová, Hoffman, Turturro, Stormare a spol.). Coeni prostě našli pro svůj rozkošný scénář bandu šílených individualit, jaká se jen tak nevidí. Mimoto je fajn vědět, že se po světě pohybuje aspoň jeden větší flákač, než jste vy, tím tuplem, že je to takový... takový... prostě Dude, no! Rozhodně jedna z nejatmosferičtějších komedií, jaké jsem viděl a nejlepší film Coenů, Fargo promine. A nevím jak vy, ale od zhlédnutí mám poněkud jiný vztah k bowlingu a když se dostanu k nějakému baru, je první drink, po kterém se ohlížím, White Russian. 100% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Žít jako Dude, to by byla nádhera aneb znáte recept na svobodu? "Big Lebowski" je naprosto skvělý film především svojí schopností nenásilně pobavit a naladit člověka na neskutečně pohodovou frekvenci - dá vám nasát atmosféru klidného života a při pohledu na Dudea, Waltera, Donnyho, osazenstvo kuželkárny a další postavy a postavičky vám bude krásně na duši!!! Je to tak - "Big Lebowski" je jeden z těch filmů, které lze bez nadsázky nazvat lékem a já ho budu vřele předepisovat...P.S.: Recept na Bílého medvěda a.k.a. White Russian najdete ve zdejší diskuzi. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pri prvom pozreti asi pred desiatimi rokmi som mal s tymto filmom trosku problem, ale nastastie som sa konecne dockal reprizy a vobec som to neolutoval. Coenovci si tak dali zalezat na scenari a dialogoch, ze opät podobne, ako aj pri filme PO PRECTENI SPALTE (2008) s G. Clooneym som sa nasmial takmer narovnako a vidiet tolko znamych hviezd v jednom filme, to sa casto nevidi. Znechuteny Jeff Bridges, ktoreho omylom dost brutalne prepadli, pretoze si ho gangstri poplietli s inym Lebowskim a v najnevhodnejsich chvilkach flegmaticky John Goodman ma vzdy dostali do smiechu vtedy, ked nic nevyslo tak, ako si to naplanovali. A chudak Steve Buscemi, toho radsej ani nebudem komentovat. Taktiez ma prekvapila uloha Julianne Moore, ktoru som si v takejto ulohe ani nevedel predstavit. Proste skvela cierna komedia, ktoru si kedykolvek rad znovu zopakujem, aj ked ku koncu uz trosku stracal film na humornom tempe. _______ Jeff Bridges - (Jeffrey Lebowski - Dude) +++ John Goodman - (Walter Sobchak) +++ Julianne Moore - (Maude Lebowski) +++ Steve Buscemi - (Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos) +++ David Huddleston - (Jeffrey Lebowski - The Big Lebowski) +++ Philip Seymour Hoffman - (Brandt) +++ Tara Reid - (Bunny Lebowski) +++ Peter Stormare - (Nihilista, Uli Kunkel / Karl Hungus) +++ John Turturro - (Jesus Quintana) +++ David Thewlis - (Knox Harrington) +++ Sam Elliott - (Cudzinec) +++ Ben Gazzara - (Jackie Treehorn) +++ Produkcia: Ethan a Joel Coenovci, Eric Fellner +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válí kuželky, nadává, popíjí, poflakuje se a jakmile si ho spletou s milionářem, začne se mu hroutit život. Odstartuje to pomočeným kobercem. Tahle absurdní komedie nám představuje onoho jednoho flákače a řadu cholerických, úchylných, vyděšených, prostě nějak jetých postav, které do tohohle brilantně odvyprávěného, zlověstně cynického příběhu dokonale sedí. Joel režíruje, Ethan produkuje, společně pak bratři Coenové píší scénáře. Vše dělají s nemalým elánem a radostí, vyžívají se v černém humoru, v sarkasmu a divákům nechávají prostor pro vlastní fantazii. A takřka pokaždé ze svých herců vymačkají maximum, stejně jako ze svých stálých spolupracovníků (patří mezi ně třeba NIKDY Oscarem neoceněný kameraman Roger Deakins). Právě herci tentokrát opravdu dominují: od ďábelsky přesného Jeffa Bridgese po elastického teplouše Johna Turturra. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jak praví jedno přísloví: Někdy tě posere pták a někdy posereš ty jeho! Tak dlouho jsem kolem věčného povaleče Lebowskiho jen tak zlehka našlapoval, až jsem si ho po druhé (a pak další a další) projekci oblíbil natolik, že ho rázem řadím nejen do nejužší špičky tvorby bratří Coenů, ale i mezi své nejoblíbenější filmy. Strašně svěží a pozitivní snímek, kde lítají vzduchem nejen parádní hlášky, ale i ukousnuté uši. Skvělí jsou především Bridges s Goodmanem, ale i vedlejší postavy mají své přesně vyměřené místo a prostor. Líbí se mi i vizuální stránka filmu a chytlavý soundtrack (Bob Dylan). No prostě, poctivá komediální krimi perla, která v některých pasážích dokonce překonává legendu jménem Pulp Fiction. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bratia Joel a Ethan Coenovci majú na svojom konto viacero snímkov, ktoré určite stoja za pozretie. Páči sa mi ich prístup k filmárčine. Ešte sa nestalo, že by som sa pri sledovaní filmu z ich dieľne nudil. Točia skvelé veci. No keby som si mal vybrať jedno dielo, ktoré považujem za vrchol ich tvorby, tak by to bol zrejme "Big Lebowski". Zábavná komédia o pohodovom flákačovi Dudovi z Los Angeles. Jeff Bridges je v titulnej úlohe absolutne perfektný a John Goodman mu výborne sekunduje. Premyslený scenár, nápaditá kamera, parádny soundtrack, špičková réžia... päťhviedičkový film. ***** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Úroveň zábavy pro dospělé značně upadla. To díky videu. Teď když musíme konkurovat amatérům, nemůžeme si dovolit nic víc, jako je třeba příběh nebo kvalitu a city."                                                                                                             Film o týpkovi, kterému bych se v běžném životě vyhnula obloukem. :o) Pro mě velmi rozporuplný film. Má pěknou výtvarnou stránku, muzika šlape, co šlape, je skvělá, některé absurditky jsou roztomilé, situace úsměvné. Snové pasáže jsou vyšperkované, drobné detaily vymazlené. Jenže mi to neštymuje jako celek. Bruranský humor nemusím, jsou pasáže, které mě vyloženě baví, ale bohužel jsou prostřídané scénami, které jsou mi protivné. A vlastně mě to štve, protože Coeny mám ráda. A bowling taky. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle že je ten tolik vychvalovaný film s názvem Big Lebowski? Tohle se všem tak líbilo? Buď jsem divný, nebo nechápu ten podivný humor bratrů Coenových. Každopádně narovinu říkám, že u tohohle filmu jsem si nejednou zívnul nudou, nejednou jsem zkontroval čas, který zbývá do konce, a nejednou jsem si řekl, co je to sakra za blbost a proč s tím strácím svůj čas. Tak dlouho jsem to zhlédnutí oddaloval a říkal si, že přicházím o mnoho, abych nakonec zjistil, že jsem v podstatě o nic moc nepřišel. A to ten film začínal tak sympaticky. O to větší blbost se z toho ale s postupem času vyklubala. Zkrátka asi očekávání na základě zdejšího hodnocení a nadšení byla až moc velká. Ale na druhou stranu musím pozitivně zhodnotit fakt, že jsem tuhle blbost celkem bez újmy dokázal dokoukat do konce a že mě i chvílemi zajímalo, jak to nakonec všechno dopadne. Ale fuckování hlavních hrdinů mě po chvíli přestalo bavit stejně jako mnohé další peprné výrazy. A Dude mi přišel prostě jen jako vychlastané pako, které buď inteligentní nikdy nebylo, nebo inteligenci ztratilo v průběhu času. Mnohé "humorné" scénky jsem nepochopil vůbec a film mi celkově v mnoha chvílích přišel trapný. Přesto jsem to dokoukal a sem tam se mi něco i líbilo, takže nakonec hodnotím relativně příznivými třemi hvězdami, ale velmi vážně jsem uvažoval i o dvou hvězdách a není vyloučeno, že k nim někdy v budoucnu sáhnu... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kuželky, nihilisti, pochcaný tébich, polomrtvý scenárista, vaginální umělkyně, smradlavé spodky, kapela Autobahn, rukojmí a samozřejmě nechápavý Dude. Z těchhle ingrediencí dát do kupy něco tak dokonalého se může zrodit jen v hlavě génia, respektive dvou géniů, brášků Coenových. A já se s Dudem vždycky prvotřídně bavím a usrkávám přitom ze sklenky namíchaného bílého rusa, abych ten dojem z filmu vychutnal s dalším rozměrem .. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě míjel... o to intenzivněji na mě zapůsobil... asi tak silou hurikánu. Dvojka Dude - Walter nemá konkurenci. S Ježíšem nikdo nevyjebe - to je bez debat, ale Jeff "Dude" Lebowski je jen jeden. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jo, jo Dude je vyhulenej pohodář, ale jenom do tý chvíle než se mu ti parchanti dovolí pochcat jeho koberec... Bridgesova one man show kde mi sice něco málo k úplný dokonalosti chybělo, ale i tak Dude Lebowski zůstává jednoznačně jeho nejlepší postavou. Takže za mě to vychází na 85% ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Uplna pohoda.Krasne nevtieravo nas tvorcovia filmu zatiahnu do zivota "easy mana" Duda.Vobec nejde o dej filmu mne sa najviac pacila atmosfera.Po zhliadnuti tohto urcite kultoveho filmu povazujem Duda za svojho kamossa ;-) ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama