Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Výborná, premyslená komédia so skvelou hudbou, dokonale vtipnými scénkami a tak absurdným dejom, že správny prívlastok pre ňu je najskôr „blbosť“. Ale zato blbosť nesmierne vynikajúca. Hereckými výkonmi sa aj menej známi herci vyrovnali tým slávnym, takže s celkom pokojným svedomím sa dá hovoriť o tom, že dobre to zahrali všetci. Tento film treba vidieť. Ale bohužiaľ nie s českým dabingom, ten je podľa mňa veľmi ospalý a nevýrazný. Slovenský dabing sa mi naopak veľmi páčil, ale – ako vždy – najlepšie riešenie asi bude pozrieť si film v pôvodnom znení. ()

ElBadelin 

všechny recenze uživatele

Absolutní perla ve světě filmu. Tolik postaviček co jsem si zde zamiloval, by nedal dohromady ani celý zbytek mého top10. Lepší filmová(nebo seriálová) postava než Walter je snad jen Rimmer z Red Dwarf. Tleskám a klaním se, bez tohohle bijáku by byl můž život strašně chudej. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Kdyby Coeni nenatočili Fargo, byl by Big Lebowski pravděpodobně jejich nejlepším filmem. Naštěstí je to jen kdyby :-) ()

JanKukulín 

všechny recenze uživatele

jestli se fanoušci bratří Coenů dělí na Dudeovce a Fargovce, tak bych si horko těžko vybíral mezi těmito dvěma stranami, ovšem spíš bych se přiklonil na dudeovu stranu...Lebowski je prostě borec ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Ještě že nemam doma kobereček.To bych se musel zvednout?A do sprcháče mi fretku hodí taky těžko,takže sem v absolutním ouklendu!! ()

*Colorado 

všechny recenze uživatele

Určitě něco spešl, ale jak to bývá u filmů s hodně pozitivním ohlasem, málokdy bývají naplněna všechna očekávání. Jde sice o bizarní úlet doplněný o spoustu skvělých hlášek a výborných herců (respektive jde především o jejich výborný výkon zde), ale na pět hvězdiček to není. Rozhodně bych neřekl, že jde o nejlepší film Coenů, to ne, ale za podívání rozhodně stojí. ()

Pr4d3d 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka kolen jednoho pomočeného koberce a jeden líný Dude, dělají z tohodle filmu parádní podívanou. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě nejlepší Coenovka. Dokonce můžu prohlásit, že je pro mě Big Lebowski ta nejlepší komedie ze všech! Obsazení je naprosto skvělé, Jeff Bridges se pro tuhle roli narodil, i ostatní herci podaly výborné výkony. Tento film jsem osobně videl už více než 20x a pokaždé mě překvapí nějaká jiná část tohoto geniálního díla... BTW. Serem na to Dude, jdem na bowling... ()

hitcher 

všechny recenze uživatele

Pro mně nejlepší Coeni (spolu s Fargo)! Specifický coenovic humor, skvělá režie a spousta výborných hlášek. Srdcovka, kterou bych mohl vidět tisíckrát a stejně by se mi nikdy neokoukala!! A Bridgesův Dude nemá chybu!!! Je to prostě bůh... ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má všechno - dokonalého Bridgese, jabadaba obrovitého Goodmana, věčně vykuleného Buscemiho (který dokazuje, že malých rolí vážně není), plešatého Lupina, nádhernou zrzku, taky je tu sex, tráva, alkohol, prachy, kuny ... všechno! ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Hodně mi to připomínalo atmosféru Pulp Fiction. Vtipné hlášky na každém rohu, bizardně napsané postavy, bowling jako životní styl a celková atmosféra je super. Cohenová jsou zde ve formě, kdy kašlou na zažité režijní postupy a jedou si svoje. Herecké obsazení a výkony taky neuvěřitelné. Tady tomu snad nic nejde ani vytknout a naprosto chápu, že se ze snímku stala kultovní zaležitost. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

"Řval jsem smíchy. Místy." Niečo také zaznie na konci filmu a vcelku to vystihuje aj moju reakciu naň, hoci sloveso tejto vety by som asi nahradil niečím implikujúcim o čosi menšiu mieru smiechu. Nebyť však jedného rozmláteného auta či vety "Ich bin Karl a jsem expert" na začiatku istého fiktívneho porna, bolo by to s tým mojím bavením sa ešte horšie. Miestami sa mi dokonca stávalo, že som sa začínal nudiť (spoľahlivo v tomto smere pôsobili bowlingové scény), a vyslovene otravné boli dve hudobno-tanečné vložky ako vystrihnuté z nejakej celovečernej disneyovky. - Napriek už zmienenému záverečnému prejavu fúzatého chlapíka v modrej košeli a s kovbojským klobúkom o tom, že ľudí ako Lebowski je tu medzi nami treba etc., sa mi nedarí za touto nie najvydarenejšou komédiou vidieť čosi viac. Moje podozrenie, že Coenovci sú vášnivými čitateľmi a bezmála vykrádačmi detektívok sa stupňuje, nadšenie z ich tvorby ale veľký Lebowski a jeho stonásobné "fuck!" (a variácie) skôr schladili. - Vysloveným podvodom na divákoch je to, že sa nedozvedia, ako sa nemecká partička "nihilistov" dozvedela o domnelom únose alebo ako napokon uspokojil či neuspokojil svoju túžbu získať peniaze kedysi zapožičané pani Bunny Lebowskej istý ctihodný občan, ktorého si nesmierne váži aj okresný šerif. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Tak už můžu mezi lidi - viděl jsem Big Lebowského. Ačkoliv té ostudě, že jako fanoušek bratří Coenů jsem se k němu dostal až teď, stejně neuniknu. Tak co k tomu... Jeffa Bridgese za odměnu posouvám do herecké Top 10 (stejně už tam měl našlápnuto), Coenové v té režisérské dávno jsou. Dost možná je to nejbláznivější film v jejich filmografii a ani maximální možná očekávání z mé strany (díky kultovní pověsti filmu) mi nezabránila abych si ho maximálně užil. Fargo u mě sice pořád vede, ale on je to taky mnohem černější šálek kávy. Big Lebowski je čirá, nespoutaná zábava (což nijak vevylučuje přítomnost mnoha životních mouder), kvanta nápadů, absurdit a poťouchlostí. A taky herecký koncert pro Bridgese, Goodmana, Buscemiho (ultimátní kreace!), Mooreovou, Hoffmana a další včetně čertíka Fley. Mažu svůj největší rest, těším se na další domácí projekci a při nejbližší příležitosti chvátám na bowling. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Když tak koukám na tu sebranku herců, co v tomhle filmu hraje, napadá mne, že pro hodně z nich jsou to jejich nejlepší, ne-li osudové role. Myslím samozřejmě Ježíše (Turturro), nihilistu (Stormare), Donnieho (Buscemi), a možná i Thewlise, Mooreovou, a nakonec i Johna Goodmana. Jsou prostě výborně vybraní. Tenhle film je díky naprosté originalitě, a právě těmto hercům/postavám, naprosto jedinečný. Ale něco mi tam stejně ještě chybí. Nebo možná přebývá, nevím. Je to pestrá přehlídka nejpodivnějších týpků, ale je těžké v tom potom ještě najít nějaký smysl. Možná je to zkrátka pro chytřejší. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Klasika klasik, ve které se ruku v ruce naprosto harmonicky prochází líná a totálně flegmatická povaha Duda Lebowskiho se smrští neblahých událostí, které osud sesílá na jeho věčně nalitou a zhulenou hlavu, vyhnaných ad absurdum na pokraj psychického zhroucení, to celé v prostředí bowlingových drah. Jeff Bridges, v této poloze bezkonkurenční, je jedním z hlavních faktorů, proč je Big Lebowski tak lahodně "dívatelným" filmem pro každého bez rozdílu rasy či pohlaví. SPOILER: Mimochodem u scény, kdy Walter vysype Donnieho popel Dudeovi do ksichtu, jsem smíchy skoro umřel! ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem se Jeff Mosty mi vryl do podvědomí. Coeni neméně. Hlášek až až. Absurdní, chytře udělané a velmi vtipné. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama