Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 620)

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný film, který staví hlavně na dialozích a hereckých výkonech. Já se teda u některých hlášek fakt vyloženě bavil. Na druhou stranu jsem moc nechápal o co jde a přišlo mi to dějově tak nějak tarantinovsky zmatené. Hlavně druhá půlka je slabší úplně ve všem. Takže při té délce jsem se stačil i nudit. 4* ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Djúd je klasika. Djúd je klasik. A v kombinácii s Donniem, Walterom Sopchakom a Pičusom Quintanom sú nezameniteľnými postavičkami v Coenovej praštenej krimi komédii. Toto je čistá zhúlenina, ale pozor, lebo je veľmi inteligentná a ku tomu je tak parádne natočená, že to môžete len buďto milovať alebo neznášať. No a ja to milujem. V tomto filme je také množstvo legendárnych scén a dialógov, že z nich čerpám celý život. Djúd je v podstate debil. Je to povaľač a darmožráč a slušný pracujúci človek by ho mal od základov nenávidieť, lenže on je až taký debil, že ho divák miluje. Výborne vyskladaný scenár, zahraný dokonalými hercami vo všetkých rolách, sprevádzaný bowlingovými údermi do kuželiek. Ten zvuk ostáva v hlave ešte pol hodinu po filme. Ale je to klasika. Veď len si to vymenujte. Quintanov tanec, fredka vo vani, Walterova akcia s výkupným, Quintanov preslov k sobotnému zápasu, Donnieho pohreb, Djudov odev, scéna s cigaretou v aute, zavři hubu Donnie, rozdziganie auta pred domom, pribitie prahu, hrnček do čela od šerifa, všetky dialógy medzi Djudom a Walterom, atď, atď, atď. Mohol by som pokračovať ešte desne dlho. Takže späť k začiatku. Je to klasika s veľkým K. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

,,Niekedy vták oserie teba a niekedy... oserieš ty jeho." Coenovci už takýto vrchol nikdy nezažili, dokonca ani nie pri ich neskoršom kariérnom comebacku s Bardemom. Hlboký cynizmus, šialený nadhľad a predovšetkým láska k detailom (kamerové hrátky na bowlingu sú lahodné a s dobrým soundtrackom sú božské), perfektné hlášky, situácie a predovšetkým to najhlavnejšie - originálne postavy, ktoré udržujú celý toporný príbeh v celku. Bridges a Goodman vládnu. Za mňa 90%. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Coeni se nedají nemilovat. Oni mají tak specifický filmařský cit, kterým prezentují nefilmové vyprávění filmovými postupy na nejvyšší možné rovině. Nevyzpytatelnost na každém kroku je skrze herecky nabušené výkony prezentována v natolik zajímavém vizuálním kabátu, jemuž vévodí komplikovaný příběh, podaný ale v natolik jednoduchém hávu, že i tady musí člověk smeknout klobouk a zatleskat. Jediný problém s Coeny mám v tom momentu, že ačkoliv se vždy neskutečně rád nechám obklopit jejich světem, postavami a naprostým bouráním klišé, nikdy nejsem schopen si je úplně užít, ale jen nehorázně respektovat. EDIT PO PÁR HODINÁCH: Málem bych zapomněl, asi tu máme nejlepší soundtrack všech dob, jen tak mimochodem. ()

majk_n 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nekuřák tak jsem se tímhle filmem "prokouřil" se stejnou pohodou jako Bridgess. Turturova kreace bowlingového mága je úžasná ()

Frix 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi komedie co znam, humor Coen brothers mi sedne zcela presne. Chvilemi jsem se valel v krecich smichu po zemi a tekly mi slzy. Dude, this rocks! ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Šaráda postáv a réžijných nástrojov!!! Kto iný, ak nie COENovci by si trúfli takto búrať hranice medzi žánrami. A potom aj týpek ako ja, čo na kostýmové filmy pozerám cez prsty, moderne muzikály mi nič nevravia a za infantilnosti by som vraždil – tento guláš zbaštím aj 5x za rok a vždy sa kráľovsky bavím! Recept je totiž tajomstvom a dobrý šéfkuchár sa pozná podľa toho, že sa nebojí experimentovať a presne vie koľko ktorej ingrediencie pridať. Casting bol úplne dokonalý, veď viete si predstaviť väčšieho chudáčika ako je BUSCEMI? :) btw: Toto sú presne tie správne chody pre môjho obľúbenca JEFFa BRIDGESa: Fearless, Fisher King, Last American Hero, K-Pax, Lebowski... a nie jednohubky typu Zdesenie či Nadine! ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Dude nosí odrbané kraťasy, vytahané tričko a pantofle. Svůj volný čas, který se zcela překrývá s tím pracovním, tráví hraním bowlingu a popíjením sakra silného short drinku Bílý medvěd. Naprosto geniální černá komedie z kategorie "srdcovka", plná bizarních postav a absurdních situací (pořád třeba vidím rozprášení zpopelněného kamaráda proti větru na konci filmu), které startují pochcaným tepichem. Kultovní záležitost! ()

pasqviL 

všechny recenze uživatele

Kdyby se vyhlašovala komedie na kterou se můžete dívat stále dokola a stejně se vždy zasmějete tak Big Lebowski by u mně vyhrál. Nobody fuck the Jesus !!! ()

Plague. odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha co děláte? Vždyť celý film je o tom, že herci na sebe mluví nahlas a opakují slova "pochcal" a "tepich"! ()

Jimb021 

všechny recenze uživatele

Hrozně vtipný, výborně ujetý a geniální herecký výkony... Jinak někdy musím toho Bílýho medvěda taky zkusit ;) ()

Goodmen 

všechny recenze uživatele

Opravdový klenot od bratrů Coenů. A zřejmě asi i ten nejlepší co kdy natočili. Dude je fakt borec a ti ostatní nejsou o nic pozadu. "You're Lebowski. - No, I'm the Dude." ()

Pears1 

všechny recenze uživatele

Nejvíc nejlepší film.Jeff Bridges co by Jeff Dude se sem přesně hodí a John Goodman alias Walter Sobchak je opravdu vyjímečně vtipný.Rozhodně pokud chcete vidět dobrou komedii tak se na tenhle film koukněte.Dobrá píseň od Boba Dylana na začátku. ()

Toumyk 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Pokaždé když mám špatnou náladu tak mi ji Dude hned spraví. Film úplně o ničem, ale je to sranda až do aleluja. ()

Ygan 

všechny recenze uživatele

Jesus, Walter, Donny, 'shut the fuck up', scéna s popelem, scéna s přešlapem, halucinace s výbornou hudbou (taky vás ze záběru z bowlingové koule pokaždé rozbolí hlava?)... zbytek je samoúčelně zamotané nevtipné pátrání, ve kterém už i ten Dude působí otravně. Ale jedno se musí nechat - ty dobré scény, ty jsou opravdu famózní. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film od bratrů Coenových. K velkému krimi-dramatu se připojily i kousky komedie, které byly dosti neotřelé a do filmu se hodily. Jeff "Dude" Lebowski alias Jeff Bridges zahrál možná svoji životní roli. A i John Goodman byl zde famózní. Jinak abych napsal také něco negativního, tak asi to, že jsem od filmu očekával ještě víc, ani nevím v čem, ale prostě něco mi tam scházelo. Dávám lepší tři hvězdičky - 65%. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama