Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

vrook 

všechny recenze uživatele

Jeffrey Lebowski, takový sympatický maník v sandálech a oblečení né nepodobném pyžamu, profesionální flákač a hráč bowlingu, kterému jeho volné životní tempo začne nabírat na rychlosti. Jeho přátelé Walter a Donny, a jeho schopnosti řešit situace takovým zvláštním způsobem, dávají filmu punc jedinečnosti a neokoukatelnosti. Velmi živá a uvolněná podívaná se mi naskytla, když jsem si tento film vybral jako společníka na klidný dvě a půl hodinky od půlnoci do nějakejch půl třetí. Rozhodně jsem nadměrně spokojen jak s příběhem tak s hereckými výkony, které jsou brilantní. Walter Sobchak: Serem na to, Dude. Jdeme na bowling... ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Snad nejtypičtější Coenovská trhlá komedie, dnes již kultovní. Herecké výkony naprosto perfektní, stejně jako scénář a jistá režie a oceňuju, že se celý film nerozpadá jen do jednotlivých skečů, jako některé následné Coenovic komedie. ()

melisos 

všechny recenze uživatele

Klenot mezi americkými černými komediemi . Perfektní výkony Bridgese a Goodmana . Příběh o vágusovi Dudovi a jeho kámoších z bowlingu zamotaný do absurdního příběhu , který vyvolá blbý koberec je naprosto ulítlý , ale nicméně z něj vytěžili maximum . Nejlepší scény jsou bezesporu vysypávání popela nebo scéna golfové hole a sporťáku . Dost odpočinková záležitost napráskaná humorem . Jedna z mojich nejoblíbenějších komedií vůbec . ()

White-Man 

všechny recenze uživatele

Nuda trvající skoro dvě hodiny. Od komedie očekávám, že se zasměji, ale vícekrát než jen jednou! Žádný z herců/hereček mi nebyl sympatický a příběh celkově se strašně vlekl a chyběl mu pořádný spád. Na tomto snímku jsem krásně viděl, že každý má jiný filmový vkus a ne každému se libí to co ostatním. ()

Odino 

všechny recenze uživatele

Najprv som myslel, že dám len 4, ale Dude je jedna z najlepších postáv vôbec! Stelesnená dokonalosť. Pod 5 sa nedá z mojej strany ísť... ()

Immort4lek 

všechny recenze uživatele

Po půl hodině koukání jsem se díval jak dlouhou stopáž má tato nesnesitelná nuda. Film o ničem.Prej komedie,ale já se tam zasmál možná jednou a to bylo z té nudy asi. Zklamání... ()

brtko 

všechny recenze uživatele

Skvelá réžia, skvelý Jeff Bridges v hlavnej úlohe, skvelý John Goodman v úlohe vedľajšej, skvelý soundtrack, skvelý humor. Podľa mojho názoru je Big Lebowski najlepšia americká komédia z prostredia súčasnosti. Škoda len, že sa dnešné americké komédie uchyľujú skôr smerom k odpadu pre stupidných a nadržaných puberťákov. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mne dostal až na podruhé. Nevím proč, ale první shlédnutí mi připadalo nijaké, lehce chaotické... Nejspíš nebyla nálada. Ale po druhém shlédnutí jsem prohlédl a zařadil se do velmi dlouhého zástupů fanoušků tohoto filmu. Za sebe musím říct, že je to nejpohodovější film, který jsem viděl. Právě slovo pohoda z tohoto Coenovic díla, nebo spíše z postavy Dudea, přímo srší. Spojení Johna Goodmana a Jeffa Bridgese je skvělé, charaktery postav se výborně doplňují a situace, ve kterých někdy figurují, jsou naprosto odzbrojující. Jen škoda, že nemám rád bowling, to bych dal hvězdiček šest... ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo. Scénář - jenom "WOW", herecký výkony - "WOWOWOW", hudba - to už musím řvát! Opravdu jeden z nejlepších filmů tohoto žánru. Lehce se stal kultem a naprostým právem. Dude je dokonalým dudem a a a .... nemám slov! Má být v žebříčku nejlepších filmů, a to v první 50. ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

Coenovci jsou společně s Tarantinem nejpřeceňovanějším režiséry v celém Hollywoodu!!Nepovedená parodie na noir filmy a thrillery .Jako vždy nulový děj s otřesným příběhem!! Jediné pozitivum byl super výkon Johna Goodmana ()

hippiesak 

všechny recenze uživatele

nechci se dotknout žen a slečen, ale tyto křehké stvoření z mého okolí tento film prostě nechápou... a je to škoda, tento film patří mezi mých TOP 100 spolu s hláškou "Kdo mi pochcal tepich" :)) Skvělej Jeff Bridges, v českém dabingu skvělé hlášky :) ()

capka 

všechny recenze uživatele

Postavy bezchybné, ale na mě to bylo přiliš utahané, což korunoval prolog a epilog, bez kterých bych se opravdu obešla, protože mi nepřipadaly vtipné ani nosné. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Jedno obrovské negatívne prekvapenie a sklamanie pre mňa. Buscemi hláškuje o život, Goodman je drsný a hustý, ale...Týmto sa to končí. Tie dúhové výjavy ala náhľad do hlavy sfetovaného človeka to úplne dorazili ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Zmysel filmu mi unikol uz pocas pozerania, tolko zbytocnych kecov, ktore ma prestali po case bavit, nezaujimava zapletka a hlavne vela nudy, castokrat som sa proste zamyslel a ani som si neuvedomil ze film nevnimam. Zo dvakrat som sa zasmial, raz poriadne, druhykrat to pozerat asi nebudem. ()

Slam7 

všechny recenze uživatele

Nečíst žádný recenze, neptat se nikoho o čem to je...jenom si to pustit a krásně si vychutnávat jak vás film naplňuje pohodou a bezstarostností!!! A na konci bejt nejšťastnější člověk na světě, protože jste zrovna viděli opravdovej majstrštyk ve filmovym průmyslu! A co potom? Dát si to ještě jednou:) ()

Sennhie 

všechny recenze uživatele

Co věta, to hláška, to legendární hláška. Už to bude nějaký ten pátek, co jsem snímek viděl poprvé, ale na ten den se jen tak nezapomíná. Tehdy jsem znal sotva jednoho herce a to ani jménem, ale teď zpětně když to vezmu, tak se tu sešla pořádná sebranka, šílená ve všech směrech. Já jen doporučuji snímek vidět nejprve o samotě, protože budete vyvozovat takové zvuky, o kterých jste ani neměli tušení, že existují. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama