Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

bocy 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia, pri ktorej sa miestami budete chytať za brucho...ešte keby Dude tak pomaly nerozprával bolo by to úplne skvelé...ale aj tak to je dobré :-) ()

whoof 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to snad 20krát, ale nikdy mě tenhle filmek neomrzel a určitě se na něj zase časem kouknu, protože ukažte mi jediný podobný film, ve kterém je vyšší koncentrace slova fuck a přitom si dokáže zachovat své kouzlo a je svým způsobem milý.Líbí se mi pečlivé vykreslení jednotlivých postav, které jsou tak rozdílné a přitom možná právě to je spojuje. Líbí se mi vtipné dialogy, které se vám zažerou někde hluboko do paměti a budete na ně vzpomínat. Pamatuju se, že s bráchou jsme dokázali zabít třeba půl hodiny času jen tím, že jsme vytahovali některé z hlášek a řehtali se u toho jak pitomci:). Líbí se mi to, že ze zápletky pomočení koberce se rozjede naprosto strhující dobrodružství do kterého byste si přáli patřit. "El Duderino" už asi navždy zustane mým největším filmovým hrdinou. "Drž už konečně hubu Donny!" 100% ()

machatanor 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je naprostý pohodář, který netrpí žádnou oblíbenou civilizační chorobou a nehodlá se do ničeho nutit. V klidu proplouvá svým životem bez adrenalinu, bez stresu, bez práce a nehledá žádný vyšší ani nižší smysl své existence. Když se nechtěně zaplete do dramatického sledu událostí kolem únosu manželky svého milionářského jmenovce, musí začít konečně "jednat". Ale ani tato epizoda nakonec nemůže změnit jeho ryzí charakter a životní filozofii. Sice z toho vyjde chudší o kamaráda (jenž se stejně nikdy nedostal ke slovu), ale zase po sobě zanechá naději, že skutečný člověk nevyhyne. Skvělý film, který diváka nikam netlačí, nic po něm nevyžaduje ani ho nechce omráčit či usadit. Přesto má podle mně geniální myšlenku nad kterou není nutné spekulovat. Zkrátka příběh opravdového člověka. ()

ghostwo 

všechny recenze uživatele

Prostě klasika, geniální. Začali jsme kvůli tomu filmu hrát bowling, jenom abychom tam mohli používat ty hlášky. To nás sice přestalo brzy bavit, ale bowling hrajeme stále a docela na úrovni, bez přešlapů a podle pravidel, protože tahle hra má pravidla, není to přeci Vietnam ( kromě Šábesu, to neotevřu ani troubu a rozhodně nehraju žádnej bowling ). Nikdo mě nepřesvědčí, že Bridges není opravdu takový povaleč, skvělí výkon. Goodmanovo cholerické výlevy taktéž skvělé. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu se nezdráhám použít označení KULTOVNÍ. Jeff Bridges ve své nejlepší roli povaleče a jako vždy skvělý Steve Buscemi, který se nikdy nedostal ke slovu. John Turturro, ve fialovym oblečku olizující bowlingovou kouli. A spousty skvělých postav, v dokonalých scénách. Úmyslně jsem vynechal Johna Goodmana, protože tomuhle chlápkovi jsem nikdy nepřišel na chuť. Ale k postavě cholerickýho veterána z Vietnamu , se docela hodil. Vynikajících scén je docela dost. Dostala mě např. ta, kde si ve Walkmanu přehrává zvuky schazovaných kuželek a pak....... :-) Nebo ta s popelem, atd.,atd.-je toho opravdu dost a nemá smysl je vypisovat, lepší je se na ně podívat ;-) ,,Nechci abyste se tu poflakoval a obtěžoval usedlíky, Lebowski... Nelíbí se mi tohle jméno. A nelíbí se mi váš ksicht. Nelíbí se mi vaše chování. A nelíbíte se mi, vy... Troubo! Vyjádřil jsem se jasně? Promiňte, neposlouchal jsem vás." ()

M@xo 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je proste super, plno zábavno-superných scén pri ktorých sa proste nedá nesmiať :D...Vynikajúca réžia!!! ()

Eckhart 

všechny recenze uživatele

THIS IS WHAT HAPPENS WHEN YOU FUCK A STRANGER IN THE ASS! Přiznám se, že jsem uvažoval, jestli mám dát 5*, když je tenhle film sice skvostně obsazený, brilantně ohláškovaný, nabitý úžasnými nápady... ale v podstatě o ničem. Jenomže některé věci zkrátka nevysvětlíš. Cože, Donny? SHUT THE FUCK UP! ()

adooo 

všechny recenze uživatele

Toľko hlodov a tak inteligentný humor, radí tento film medzi moju najobľunejšiu komédiu....najlepší film bratov Coenovcov...Jeff ako Dude a jeho maximálne salamistický prístup, Walter ako židovský odpadlík a geniálny Buscemi vytvorili výnimočné dielko....bowling rulezzz! :)) ()

Vytla 

všechny recenze uživatele

To byla taková kokotina... a takové kokotiny já moc rád. A je to od Coenů, což je pro mě další plus. ( Jo a jestli se vám příběh líbil, nebo vás zaujal, tak doporučuji přečíst si knihu Obchodník se smrtí od Hugha Laurieho... je to v lecčems podobný) ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

Jako se "Dude" pohyboval na hranici reality a drogových flashbacků, tak i já jsem po celý film tápal, zda-li je BL vtipnej film nebo thriller. Výchází mi jedno, vtipnej thriller. Z prvního pohledu to není ničím vyjímečný příběh, z druhého "Dude" v županu a jeho ulítlej kámoš Walter, v klidu aspirují na pozice blízkých příbuzných Earla (Jmenuji se Earl). Jsem rozpolcen. Připouštím, že mi spousta vtipů a hlášek utekla, a proto si dám za čas repete (a to už je dobrým znamením,ne?). Můj verdikt? 65% Zatím. ()

Dejv23 

všechny recenze uživatele

Big Lebowski má prostě všechno. Promyšlenej příběh, perfektní herecký výkony, nezampomenutelný hlášky a v neposlední řadě soundtrack, kterej dotváří jedinečnou atmosféru. Určitě moje nejoblíbenější komedie. ()

branchillon 

všechny recenze uživatele

Někdo mu pochcal teppich a to je teda velkej problém... Celkem vtipné, ale nejspíš jako žena v rané dvacítce nepatřím mezi diváky, kterým je film určen, takže mě to neuchvátilo a film nepovažuji za kultovní. Film plyne klidně a pomalu, sem tam se nečekaně stane něco drsnějšího, sem tam někdo umře... prostě typický film Coenů. Postavy jsou zábavné, sympatické a neobyčejné. Pro mě ale nic úžasného. ()

IzzyH 

všechny recenze uživatele

Tohle byla fakt naprosto geniální podívaná!! Tolik extrémně ujetejch postav jsem v jednom filmu jsem jaktěživ neviděl.. Určitě jedna z nejzvláštněji natočených komedií vůbec... ()

HORHAC 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie se spoustou nezapomenutelných postav v čele s Johnem Goodmanem, který má vždy úžasný plán. ()

Jerome89 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí jsem měl co dělat, abych vůbec dokoukal. Ale rozhodl jsem se dát Dudeovi ještě jednu šanci a teprve na podruhé jsem si ho vychutnal. Výborná komedie, skvělý soundtrack, nezapomenutlené scény a Jeff Bridges v kultovní roli. Počítám že při dalším zkouknutí půjde moje hodnocení ještě o hvězdičku nahoru :) ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama