Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 622)

burg 

všechny recenze uživatele

Big Lebowski je ta nejulítlejší černá komedie, co jsem za dlouhou dobu viděl. A vlastně jedna z mála AMERICKÝCH komedií, na které se dá vůbec koukat. Nemečtí nihilisté, Ježíš a jeden pochcanej tepich.. ()

rudeboj 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak a musím hodnotit plným počtem hvězdiček. Nejvtipnější coenovský film a jeden z nejvtipnějších a nejzábavnějších filmů vůbec si totiž nic menšího nezaslouží. Potom co beznadějný flákač Dude vkráčí na scénu v županu a odporných sandálech se rozjíždí nekončící kolotoč absurdních situací a nezapomenutelných scén, které se dají vidět pořád dokola a pokaždé Vás dostanou do kolen. A stačí k tomu bowling, litry bílýho medvěda, nihilisti, pornomagnát, únos, jeden pochcanej tepich a dvěstěosmdesátkrát zopakované slovo fuck, ale především nejsympatičtější loser v podání Jeffa Bridgese. Tenhle film prostě neztrácí dech ani na vteřinu a na konci Vás vyplivne pevně rozhodnuté ho co nejdříve vidět znovu. Big Lebowski je absolutní úlet, který ale kupodivu dobře funguje ne jenom jako ptákovina plná legendárních gagů, ale i jako klasická coenovská zápletka, kdy se každá z postav myslí, že má ostatní na háku dokud z omylu většinou tvrdě nevystřízliví. Výčet postav nemůže být úplný, ale zmínku si zaslouží určitě i John Goodman jako nesnesitelný a cholerický válečný veterán Walter, zakřiknutý kamarád Steve Buscemi, povětrná zlatokopka Tara Reid, John"nikdo nevojebe Ježíše" Torturro, "vaginální" Julianne Moore nebo vysmátý sluha Philip Seymour Hoffman. Vyzdvihnout si ještě zaslouží náramně povedený český dabing. ENJOY... ()

Filtthy 

všechny recenze uživatele

Pro mě Coenovic největší klenot.Výborná režie,výborné výkony,vynikající hlášky!! CO TO JE?-TY ASI NEHRAJEŠ GOLF CO? ()

c3dluben 

všechny recenze uživatele

Můj vůbec nejoblíbenější film. Vtipnej film plnej sympatickejch skvělě zahranejch postaviček a s vcelku detektivní zápletkou. Film se mi tak zalíbil, ale až po několikátym shlídnutí...a jsou tam skvělý songy ()

Mcanzee 

všechny recenze uživatele

Mal som tu česť pred niekoľkými dňami si pozrieť tento film. Očakávania som nemal žiadne, ale musím povedať, že tak podarenú komédiu o flegmatickom hráčovi bowlingu som ešte nevidel. J. Bridges by si zaslúžil Oscara v tomto snímku. Nobody f*cks with da Jesus:D ()

SVotM 

všechny recenze uživatele

Jeffa Bridgese mám ráda, Coen Brothers vcelku také, podobnému humoru se též nebráním. Ale Dude mi prostě nesedl. Co víc, nudil natolik, že byl pro mě na jeden zátah neshlédnutelný. Přitom Lebowski / Bridges byli sympaťáci, Goodman i Buscemi zahráli své „hňupy“ taktéž na výbornou, snad to byl ústřední příběh, co mě odradilo. Takže pro mě jediná schůdná varianta – Coenové natočí „dvojku“ se stejně obsazenými hlavními postavami, ale s naprosto jinou, několikanásobně promakanější story. ()

TheWalker 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se na tento film podívám, ucítím zvláštní nostalgiii. A nikdy se tomu nedivím, jelikož jsem ho viděl asi dvacetkrát a pokaždé se mi díky této nostalgii líbil ještě víc. Tak úžasná absurdní zápletka a skvěle udělané postavy snoubící se s originálním humorem pobaví každého a není divu proč má tak dobré hodnocení. ()

Recoba 

všechny recenze uživatele

ak slová ako cieľavedomí kariera ambície image ... používate len sarkasticki, radi sa bavíte a zbitočne sa s touto pokrivenou spoločnosťou neseriete, neváhajte a pozrite si tento film. Určite Vás posunie vo Vašom mámvpičizme ďalej. ()

schdrak 

všechny recenze uživatele

Taka sracka ktora sa chce hrat na nejaku kultovu komediu, mne sa to vobec nepacilo a nenapada ma ani jedna originalna scena alebo nieco prekvapive. Pred vysypanim popola z urny som si vravel este si ju vysyp do ksichtu a absolutne klise .. a tak bolo. Nic nove , nic originalne,jednohubka akych je vela a o moc lepsich. Chlapci neviem ak tomuto date 5* a este sa tu odbavujete ake to bolo napinave a zabavne a prima tak ste na to cumeli zhuleny alebo ste uplne kockate hlavy a vas zivot stoji uplne za hovno. ()

Trepak 

všechny recenze uživatele

Nesedia mi povaľači a teda ani Dude mi sadnúť nemohol. Zasmiatí bolo ako oáz na púšti. Nemastné - neslané. A ani bowling veľmi nemusím. ()

karloskiller 

všechny recenze uživatele

Je to komedie na správném místě. Režiséři i herci podali dobrý výkon a proto se OCENIL:::- Zlátý Medvěd-:: :( výběr ). Proto jsem hodnotil 5*. ()

Mansinthe 

všechny recenze uživatele

Predom sa ospravedlnujem za hrube vyjadrovacie prostriedky,ale inak sa proste neda. Ten Lebowski ma tak strasne v pici,ze to ani mozne neni :Di ()

Vaclav007 

všechny recenze uživatele

Tenhle film neomrzí, hlášky, co jdou použít v každé situaci. Vynikající herecké obsazení a atmosféra. Bezpochyby jeden z nejlepších filmů. ()

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama