Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 622)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bratia Joel a Ethan Coenovci majú na svojom konto viacero snímkov, ktoré určite stoja za pozretie. Páči sa mi ich prístup k filmárčine. Ešte sa nestalo, že by som sa pri sledovaní filmu z ich dieľne nudil. Točia skvelé veci. No keby som si mal vybrať jedno dielo, ktoré považujem za vrchol ich tvorby, tak by to bol zrejme "Big Lebowski". Zábavná komédia o pohodovom flákačovi Dudovi z Los Angeles. Jeff Bridges je v titulnej úlohe absolutne perfektný a John Goodman mu výborne sekunduje. Premyslený scenár, nápaditá kamera, parádny soundtrack, špičková réžia... päťhviedičkový film. ***** ()

Fr 

všechny recenze uživatele

daleko na západě žil jeden chlapík. jmenoval se Jeff Lebowski. tak ho aspoň pojmenovali jeho milující rodiče. sám to jméno nikdy moc nepoužíval. sám si říkal ,,Dude“. bylo toho víc, co na Dudeovi nedávalo smysl. byl to lenoch, možná největší v celým L.A. a když už se k němu konečně někdo vloupal, odnesl to jeho cennej koberec. pak tihle ,,kobercoví chcáči“ unesou jistou manželku a Dude s pomocí válečnýho veterána Waltra všechno poserou...... . jsou to fakt kraviny. Dude mi je od začátku svým optimistickým pohledem sympatickej - tzn. výtečný J.Bridges. vlastně nesleze z obrazu a vůbec se sním nenudím. celkově je to ucházející historka, ve které se hrdinové ocitají chvíli dole, chvíli nahoře. a já místama řval smíchy. asi to nebude pro každýho, protože k smíchu jsou hlavně situace ve stylu ,,nic nepotěší víc, jak neštěstí druhýho“. pokuď jste stejnýho ražení – do toho! P.S. ,,někdy tě posere pták a někdy posereš ty jeho! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Pretože občas sa objaví chlap - nechcem povedať, že hrdina, pretože kto je hrdina? -, ale niekedy sa proste objaví chlap (a ja tu hovorím o Dudeovi), ktorý proste presne patrí na nejaké miesto a v nejakú dobu a to je práve Dude z Los Angeles, a aj keď je taký chlap flákač, a Dude bol – možno najväčší v losangelskom okrese, čo ho zrejme radí pomerne vysoko v celosvetovom rebríčku -, niekedy je ten chlap... ten chlap... dočerta, stratil som niť.“ Úplne šialená žánrová zmeska, v ktorej okrem fyzických gagov, kedy postava A hodí postave B do hlavy popolník, naplno excelujú bravúrne dialógy a jedinečné a nenapodobiteľné „chcípacké/bukowské“ postavy (Steve Buscemi ako magor, ktorého nikto nepočúva alebo John Turturro ako „Ježiš, ktorého nikto neojebe, hajzli“). Výborný scenár len občas stráca dej (tradične nudná až fádna Julianne Mooreová), ale inak neodolateľná bomba. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

"Prosím vás, měl jsem v tom autě pásky Creedence, tak kdyby se náhodou našly..." "Jasně. Děláme na tom na tři směny." Koncert geniálních hlášek a sympatických výkonů sympatických herců v nejvíce hřejivém Coenovic filmu, který naplno ocení zejména chytřejší rockeři, vnímavější čtenáři Bukowského, starší hipíci se smyslem pro humor, různí undergroundi a vůbec podobná cháska. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Když se k pochcanému koberci přimíchá banda techno-nácků, veterán z Vietnamu, producent porna, unesená štětule a "umělkyně"... tak věřte nebo ne, je to prdel jak cyp. A jen tak mimochodem, kdo z nás by neznal typana jako je právě Lebowski? Já myslím, že každý máme v okolí takového menšího nebo většího Lebowskeho...a ruku na srdce, vždycky je s ním prdel jak cyp! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Hoci Donny (Steve Buscemi) nosí niekoľko vlastných tričiek, ani na jednom nemá vyšité svoje meno. (ZinedineCR7)
  • Ve scéně, kdy jde Ježíš (John Turturro) říct svým sousedům, že je pedofil, má rozkrok vycpaný pytlem se zobem pro ptáky. (Janik.Jurica)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. ledna 1998 na filmovém festivalu Sundance. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama