Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor, malý Indián ze Salmonské rezervace v Idaho, se dozvídá o náhlé smrti svého otce alkoholika, který před lety opustil svou rodinu. Je vyzván, aby vyzvedl urnu s popelem zemřelého. Zcela bez finančních prostředků přistupuje na nabídku svého poněkud zvláštního přítele z dětství, sirotka Thomase. Ten přislíbil uhradit náklady na cestu do Phenixu, pokud jej Victor na oplátku vezme s sebou. Ztřeštěný, věčně užvaněný a vtipkující Thomas tvoří spolu s rozvážným a stoicky založeným Victorem dvojici více než nesourodou. Přesto se vydávají na cestu, kde poznají jeden druhého, sami sebe a život mimo rezervaci. Na konci cesty poznají svou budoucnost a odhalí záhadu své minulosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

junxi91 

všechny recenze uživatele

Indiáni a vše co k nim patří - alkoholismus, mlácení žen, zapalování domů a karavanů, neúcta k bělochům, vyprávění nesmyslných historek a rádoby válečnická povaha. Victor Joseph a Thomas Builds-the-Fire žijí v indiánské rezervaci v Plummeru, stát Idaho. Thomas je brýlatý podivín, který vypráví smyšlené příběhy a všichni se mu smějí, zatímco Victor je naštvaný a nepříjemný mladý muž, který hraje basketball. Ti dva se znají díky Victorovému otci Arnoldovi, obřím tlusťochovi, po kterém jedou hezké ženské. Film začíná tragédií, při které hoří dům, patřící Thomasově rodině. Při požáru se Arnoldovi povedlo zachránit Thomase jako kojence, zatímco jeho rodiče v domě uhořeli. To bylo v roce 1976 a děj se odehrává ve dvou liniích - v roce 1982 a 1997. Thomas považuje Arnolda za hrdinu, zatímco Victor na něj má jiný názor. Arnold je totiž ožrala, násilník a opustil svého vlastního syna, a hlavně mlátil jeho matku. Thomas a Victor jsou tedy sousedé a známí a jejich přátelství je celkem zvláštní - baví se spolu, ale moc si nerozumějí. Jednoho dne přijde zpráva, že Arnold zemřel ve Phoenixu v Arizoně, kde žil v karavanu poté, co opustil Victora a jeho matku Arlene. Victor má vyzvednout jeho popel, a Thomas mu nabídne, že zaplatí výdaje za cestu. Cestu absolvují dálkovým autobusem a stihnou při tom urazit pěknou bělošku a nechat se vystrašit dvěma burany. Oba hoši hledají svou identitu a i když jsou oba indiáni, tak jsou mezi nimi velké rozdíly. Victor je více stoický a má výraz válečníka, a Thomas je zase tradiční a romantický, protože už dvěstěkrát viděl Tanec s vlky. Jejich dichotomie je patrná v celém filmu a vede k tomu, že Victor je podrážděný z Thomase a Thomas je naopak fascinován Victorem. Kamarádi dorazí do Phoenixu a zde musí čelit svým rozporuplným pocitům ohledně otce a vlastní identity. Otec měl mladou a hezkou přítelkyni (nechápu, vždyť to byl vyžraný ožrala) Suzy Song, která jej brala jako otcovskou postavu. Ale hlavní je skandální odhalení, že Arnold odpálil ohňostroj, který způsobil požár, jenž zapálil Thomasův dům. No a nakonec si všichni tak nějak vzájemně začnou rozumět a pochopí toho druhého. Občas jsem se zasmál, občas jsem se nudil a občas jsem se nestačil divit, jaká jsou ti indiáni paka.  ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Příběh cesty sympatických a dobře zahraných postav k sobě samým a k řešení osobních otázek, které se někdy vůbec nedají zodpovědět. Mělo to vtip a mělo to i váhu. Dostat každého tenhle snímek vyloženě nemusí, mystika je možná ukryta trochu hlouběji, než by někdo od indiánského režiséra čekal, přesto je v tomhle filmu mnoho silných momentů. ()

Reklama

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Dva indiánští mladíci z Idaha se vydávají do Phoenixu pro popel otce jednoho z nich. Viktor se snaží držet kamennou tvář indiánského bojovníka a jeho společník je spíše zženštilí pošuk s neustálými patetickými historkami, který se stará o babičku. Viktorův otec zachrání „pošuka“ jako miminko vyhozené z patra hořícího domu. Viktor otci nemůže odpustit, že od nich odjel, když mu bylo jedenáct. Ve Phoenixu se dozvídá od tátovi kamarádky, že odjel kvůli tomu, že tehdy ten dům, kde uhořeli lidé, v opilosti nechtěně zapálil. Společníci se vracejí tátovou dodávkou do rezervace a Viktor tátovi odpouští a sype jeho popel do řeky. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Cesta dvou mladých indiánů pro popel zesnulého otce jednoho a hrdiny druhého z nich. Road-movie na trase Idaho – Arizona se silným příběhem o lidských slabostech, vině, trestu, výčitkách, odpuštění. Neokoukaní herci, zajímavé lokace. Po celou dobu jsem se ale nemohl zbavit dojmu, že jsou všichni obyvatelé rezervace znázorněni jako naprostí retardi, někteří do téhle polohy vyloženě přehrávali. Vím, že to má být hořká komedie a že ji točil indián, nicméně tenhle jednostranný pohled mi nesedl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Indiáni pro mě nejsou zrovna kulturou, kterou bych vysloveně vyhledával. Když ale na ně občas narazím ve filmech, rád se na ně podívám. Zajímavé ale je, že ve výsledku s těmi filmy zůstanu tak nějak na průměru. Ani nepřekvapí, ani nepotěší. Prostě ukážou to, co ukazuje snad každej film o indiánech. Utlačovaný národ bílou většinou, která se ve svém světě utápí v chlastu, jak zvíře v ohradě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečný Thomasův (Evan Adams) monolog "How do we forgive our fathers?" pochází z básně “Forgiving Our Fathers” od Dicka Lourieho z knihky "Ghost Radio". Báseň je dohledatelná i na internetu. (marmota-b)
  • Příběh je založen na knížce "Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven" od Shermana Alexieho, který napsal i scénář. (marmota-b)
  • Rezervace, kde žijí Victor (Adam Beach) a Thomas (Evan Adams), je rezervace Coeur d'Alene v Idahu. Vodopády na konci filmu jsou Spokane Falls ve státě Washington. (marmota-b)

Reklama

Reklama