Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

Glowski 

všechny recenze uživatele

První film bratrů Coenových, a hned jde o ukázku toho, jak to vypadá, když jsou v nejlepší formě. Navíc je zde ještě silně potlačen černý humor a nadsázka, atributy pro ně později tolik typické, díky čemuž lépe vyniká postava soukromého detektiva coby ztělesnění čirého zla. Ďábel, maskující se žoviálním humorem a šíleným smíchem, vstupuje do života milostného trojúhelníku hlavních postav, nechává jednu z nich využívat svých služeb a brzy spouští vlnu brutálního násilí. Tato krutost není ve filmu ani zdaleka zbytečná, staví se do kontrastu k relativně pomalému vyprávěcímu tempu, které však nepřestává diváka bavit, ať už díky vynalézavým formálním prvkům (pohyblivá kamera kopírující povrch terénu, souložící pár, který vidíme jen díky reflektorům automobilů projíždějících kolem motelu...) nebo pozoruhodným detailům (úvodní titulky stírají společně s kapkami deště stěrače auta, později zase stropní větrák stírá při střihu záběr...). Závěr celého filmu a zejména poslední věta jsou pak naprosto nezapomenutelné. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí prvotina Coenů je pro mě jedním z nejlepších filmů této dvojice. Závěr filmu jsem "zhltnul" bez dechu, úplně bez dechu! Herecké obsazení bez chyby , scénář vysoce nadprůměrný, kamera nápaditá. Co si jen víc přát ? Snad jen více takových filmů jaký je tento !Dvorní herečka bratří Coenů Franceska McDormand nesklamala i když vlastně ona nikdy nesklame , o to víc také nechápu , že její neskutečné komplexnosti si všimají jen Coeni! ()

Kačus 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Fargo...a navíc Frances McDormand vypadá konečně jednou sympaticky! (a Carter Burwell musí být genius) ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Chvilku to trvalo než jsem se k téhle "coenovce" dostal, ale konečně jsem viděl jejich slavnou prvotinu! Je to noir švihlé černým humorem s výbornou hudbou, některé melodie se uloží hodně hluboko. Velmi dobře napsaný scénář, hutná atmosféra, spolehliví herci (kromě Getze) a vtípky u nichž z koutků úsměvů lezou rampouchy. Kluci ještě neměli svůj vyprávěcí rytmus, tak se občas kouknete na hodinky, občas bude některá scéna moc dlouhá. Ale v jádru dostanete poctivý film z amerického jihu o tom, že zabíjet nejen není správné, ale hlavně to většinou nic neřeší... 70% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové patří k mým nejoblíbenějším filmařům, nicméně v tomto snímku se mi zdá, že se teprve "zastřelují". Chybí mu totiž pro ně typická nadsázka, kterou mám v jejich filmech tak rád. Nějaké napětí tu je, ale celkově mě to nijak zvlášť do gauče nezarazilo. Krom toho mi vadilo občas stupidní jednání postav (zejména v případě, kdy Ray Abby prostě neřekne a neřekne, co se stalo, i když ta je evidentně vyděšená a překvapená). A závěrečná scéna není špatná, ale už sem viděl spoustu lepších her na kočku a myš. (HDrip, orig.) ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Jestliže POMO nedýchal posledních deset minut, já jsem měl respirátor už někdy od poloviny filmu !! Brilantní propletenec, klasičtí Coenové a bravurní herci..............moje hodnocení = 10 z 10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Blood Simple je luxusní debut bratrů Coenů, který lze ovšem zároveň i vnímat jako takové malé cvičení před jejich stěžejním dílem, Fargem, ve kterém je pak znát většina prvků, které již zde tak fungovali a následně i uchvátili celý filmový svět. Originální scénář, úžasné dialogy, napětí, atmosféra, nepředvídatelnost a hlavně osobitý filmový styl, který je skutečně rozpoznatelný, svojský a značně odlišující od ostatních tvůrců. Zápletka je přitom vážně jednoduchá, Coeni ale z mála dokázali vytřískat opravdu našláplou jízdu, kde si nikdo nemůže být jistý ničím, zároveň mě baví i to pojmutí stylem „co se posrat může, to se taky posere“, tvůrci se s ničím a nikým příliš nemazlí, zároveň se v mnoha scénách nebojí zajít až do absurdních situací, které ovšem vždy působí přesně tak, jak Coenovci chtějí, nikdy ale nevhodně, či nevkusně, hodně mě zde bavil i jejich smysl pro fakt černý humor a samozřejmě nemohu opomenout ani nenahraditelný casting, kde se všichni herci prakticky jen triumfují, kdo z nich podá nezapomenutelnější výkon, kdy pro mě osobně vyhrál M. Emmet Walsh, z jehož neustálého pocení jsem se potil i já sám 8D. Blood Simple je zkrátka filmová klasika, která určitě neosloví všechny, já se nicméně u ní bavil vážně na výbornou, prostě skvělý film. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Prvotina bratří Coenů, kteří dali a pořád filmu dávají pořádnou dávku originality a kvalitky. Tohle je hodně pozvolne příběh, ve kterým se toho až zas tak nestane. Je to spíš takový malý předpeklí k Fargu, což je pro mě absolutní vrchol jejich tvorby. Musím se přiznat, že mi poměrně leze na nervy McDormand, která mě štavala i ve Fargu, ale to je takovej můj malej problém. O tomhle filmu už toho moc nevím, a to sem to viděl cca před týdnem. Za tejden už nebudu vědět nic :o) ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Piáno zní do ticha, spirála se roztáčí, atmosféra utěšeně houstne a v závěru krystalizuje. Slovo geniální je poslední dobou nadužívané, ale není vyhnutí. Božský debut. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...tento film se mi prostě nějak nelíbil, nemůžu si pomoct. Z hlediska filmařiny je to asi na 5 ale čistě subjektivně: líbilo - nelíbilo... za 3 ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Půjdu trochu proti proudu, ale u tohoto filmu jsem se strašně nudila. Bez ohledu na akčnější konec, mi film přišel trochu zbytečný. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám milostný trojúhelník. Bratři Coenové ve svém prvním snímku ukázali, že mají opravdu vyjímečný cit na filmy a Blood Simple se stal jedním z nejlepších filmů co sem od Coenů mě možnost zatím vidět. Opravdu klobouk dolů. Vynikající atmosféra, napětí co by se dalo krájet a vynikající scénář. To je přesně to co od filmu očekávám. ()

kikakrystof 

všechny recenze uživatele

Na mě film asi celkově nezapůsobil tolik jako na ostatní. Ale určitě se tu shodnu s hodně uživateli, že konec byl opravdu perfektní. Dokonce jsem přemýšlel, že za ten konec bych tu 4 hvězdu dát mohl, ale asi spíše zůstane u těch 3 hvězdiček, když mě to celkově moc nenadchlo :) ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Skutocna prepracovanost, detail takmer na kazdy zaber, paradna gradacia. Spolu s Big Lebowskim to najlepsie od Coenovcov. 8/10 ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Výjmečný debut bratří Coenů. Výborně vystupňovaný triler. Zahráno velmi dobře, charaktery prostě Coeni ve svých trilerech umi, stejne jako herecké obsazení. Jinak nemám k filmu žádnou přippomínku, je to prostě vynikající film, který jako debut předznamenal další skvělé počiny dua Coenovců. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama