Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

mdouglas 

všechny recenze uživatele

Na prvotinu hodně slušný kousek. Pro mě dobré herecké výkony, místy docela hustá atmosféra a kvalitní příběh. 84% ()

Kroup4 

všechny recenze uživatele

Režijní debut mích oblíbených bratrů byl víc než slušný.Je to skvělá ukázka toho jak točí a budou točit Coeni své filmy.Styl výpravy a závěrečné rozzuzlení.Poslední půl hodina je prostě našlapaná.Skvělej filmek. ()

Mistr.Proupr 

všechny recenze uživatele

Zbytečná krutost je pro mě docela zklamáním. Hustou atmosféru zabíjí nudné dialogy, hluchá místa alespoň zachraňuje skvělá hudba. Coeni už natočili lepší filmy. ()

Klokani_koul 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej film. Asi to nejsou nejlepší coeni (většina jejich filmů jsou neskutečný pecky), ale i tak to mám z jejich filmografie nejradší. Neskutečně drsnej a intezivní zážitek, s dokonalou kamerou a vizuálem. Krása. Jedno z nejlepších filmových finále. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Celkem drsný příběh o majiteli baru Martym, jeho manželce Abby, která mu zahejbá s charismatickým barmanem Rayem, a o jednom vtipném a vypaseném soukromém detektivovi neboli nájemném zabijákovi Visserovi. Marty je nasraný a tak si najme Vissera, aby zabil Abby a Raye. Vše se ovšem odehraje trochu jinak a celkem nelogicky. Detektiv nezabije, pouze zfalšuje fotky a místo toho přizabije Martyho, kterého objeví Ray a snaží se to celé dokonat. Naprosto odporná scéna s vláčením polomrtvého Martyho a jeho pohřbení zaživa mi dost narušily mou duševní pohodu. Následně se ovšem detektiv nezdává a počíhá si na nebohý nevěrnický páreček. Posledních 10 minut bylo dost napínavých. Film je celkem krutý, možná až zbytečně a jednání hlavních postav není úplně zřetelně odůvodnitelné, spíše než o rozum jde o emoce vzteku a touhu po pomstě. ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Jasně největší Coenovic majstrštyk, po kterém už nikdy nemuseli nic točit a stejně by zůstali svým způsobem nesmrtelní. Vyvážený mix manželského dramatu a thrilleru, jaký dokážou skutečně napsat a natočit jen málokteří tvůrci, ze kterého sálá neobyčejná chladnokrevnost a brutalita. Mnoho režijních nápaditostí, hozených rukavic pro pozorné diváky a doopravdy nezapomenutelná závěrečná scéna, jejíž údernost v mém filmovém hledisku zatím nikdo nedokázal překonat. Zasloužených sto procent a jeden z největších zážitků, které mi kdy sledování filmu přineslo. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Jsou to slabší čtyři hvězdičky. Film chvílemi nudil, což se třeba o Fargu, nebo Tahle země není pro starý říct nedá. Ve filmu je podle mě mnoho motivů, které v dalších filmech Coeni znovu použili, ale mnohonásobně rozvinuli. I tak je ale na filmu znát jejich jedinečný rukopis a závěr Zbytečné krutosti je pecka, kdyby takový byl celý film, tak by to byl plný počet. Jinak postava Dana Hedayi je snad nejvetší loser a smolař v dějinách kinematografie. Pokaždé dostal, co si zasloužil, když dostal kopanec do koulí, kousanec do ruky, jel v plné rychlosti do slepé uličky, nebo si z něj dělali srandu kluci z prvního stupně základní školy, musel jsem se vážné smát. Jeho poslední trest za blbost a vražedné úmysly byl však potrestán možná až zbytečně krutě. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Výborný "atmosférický" thriller, který předznamenal éru Coenů v Holém Vůdu. A že to stále stojí za to! Víc nedodám, vše obstarali předchozí komentátoři (včetně těch, které to neoslovilo), tož nebudu nosit fošny do lesa. ()

Derek7 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o jejich první film je to více než slušné. Do hlavy se mi vryla hlavně scéna z polí. Ale na druhou stranu film ve druhé polovině ztrácí tempo a děj je až zbytečně natahován dlouhými dialogy, které nikam nevedou a scénami, které mohly být pokaždé o pár vteřin kratší. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Coenové, zde ještě ve své mladé, divoké, nevyzrálé, ale také neředěné formě, si zaslouží za takto povedený debut pochvalu. Ale jsou to pořád bratři Coenové, což u mě mluví za vše. Další z jejich pro mě těžko uvěřitelných filmů, kdy logika ustupuje do pozadí na úkor snad všeho ostatního, nejvíce atmosféry. Ta je fajn, ale to fakt jen málokomu vadí, že postavy jsou jednoduché a neprodělávají žádný vývoj? To fakt málokdo má neustálý pocit z umělé a bezúčelné natahovanosti? Tímto filmem byl stvořen kult, který - podobně jako spousta jiných - mě míjí. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Soukromý detektiv je vážně slizoun, Coenovci už natočili lepší filmy, ale bylo to ok. Souhlas s POMO - posledních 10-15 minut je skvělých.. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Jak to ti dva zatracený parchanti dělají,že mě vždy připoutaj k obrazovce a nechaj mě jen zírat na své dílo. Hodina a půl plná skvělé atmosféry a napětí v příběhu milostného trojúhelníku,respektive čtyřúhelníku díky výborně pojatém soukromém vočku. V příběhu,kde všechny postavy ani na chvilku nenudí a přináší nečekané zvraty a právě tahle nečitelnost ve vývoji děje mě na filmech bratrů nejvíc baví. Všechno hladce zapadne do famózně napsaného a zrežírovaného filmu. Ať je to kamera,hudba a nebo cit pro detail. Všechno,jako by mi bylo ušito na míru a tím velkou většinu ostatních kriminálních thrillerů nechává daleko za sebou. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Jako prvotina od Coenů je Blood Simple až příliš dobrý film! Lépe snad ani začít nemohli, protože tak drsný a mrazivý thriller s naprosto přesvědčivými herci jsem tedy nečekal.... Nejvíc mě dostala pasáž se zbavováním se na první pohled velice psychopatického manžela a pak samozřejmě samotný závěr, kdy se atmoška dala hezky krájet! M. Emmet Walsh je ďábel! ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama