Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

Saprofag 

všechny recenze uživatele

AAAAAAAAARGH. To je jiné kafe! Slizčího hnusáka než je Emmet Walsh si už těžko dokážu představit! Dobrá hudba. Dobrý všechno, ať to neprotahuju. Nejenom u poslední čtvrthodiny se člověk nadechuje velmi těžce! Vynikající film! Je to plných pět bez rozmýšlení! ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Minimalistické veledílo za které by se ani Hitschock nemusel stydět. S podivem jak s minimem prostředků se dá udělat tak hustá atmosféra..... fantastické. ()

macoslavek 

všechny recenze uživatele

tak tomu říkám prvotina! výborná atmosféra, skvělé výkony, téměř bezchybný scénář a božské finále.. ne, není to fargo, ale dýchá mu na záda hodně zblízka. ()

Atmosphere 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nudný a nezáživný film, vážně. Víc prostě ani není co dodat. Je vidět, že se režiséři dost zlepšili od tohoto filmu, zajímalo by mě, jak se na něj teď dívají oni sami. Pochybuji, že je jejich pýchou. Prostě pod úroveň. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

To je tak, když vás někdo podělá a vy počítáte s původními plány a nakonec vás to stojí život. Jedna z mnoha filmových epizod, kdy se autoři nepouštějí do velkých vysvětlování, protože... to asi není potřeba. Protože kdyby se do toho pustili, už by nevynikly ty momenty jako například scéna, kdy Ray uklidí tělo v domnění, že to udělala Abby. A ta rytmická souhra hudby a stěračů v úvodu fakt přidala na atmosféře. Bravo! ()

johnny_vasku 

všechny recenze uživatele

Prvotina bratří Coenů, jejíž předností je zcela nepochybně scénář, který si hraje s tím, jak uplynulé události vnímají jednotliví aktéři. Ty ztvárňují bezchybní herci (mladá McDormand nebyla rozhodně žádná ošklivka / cena za nejohyzdnější bradu má jasného vítěze), jimž věříte každou kapku potu, kterou musí v tomto syrovém snímku při napravování chyb prolít. 75 %. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

I když film není předvídatelný, je to nuda a nuda. Jsou k vidění i ošklivé věci, i když na krvi je vidět, že není pravá. Coenovský tandem není můj šálek kávy. Herecké výkony byly na jedničku. ()

skok01 

všechny recenze uživatele

Děj má spád. Napětí podpořené výbornou hudbou. Žádné klišé, nic okoukaného. Celkově výborný snímek. Doporučuji k vidění. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Začátek pro mě dost rozpačitý, později už zajímavější. Nedosahuje ještě takové výše jako pozdější filmy od Coenů, ale stojí za shlédnutí. 70% a 4*. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Coenovci sú zakaždým iní, ale zakaždým v tom je cítiť ich vlastný rukopis. To platí aj o ich režijnej prvotine Blood Simple, ktorá je jednoducho krvavá, násilná, s dlhými zábermi a minútami bez nejakých zbytočných slov, za to s veľkou dávkou krutosti, ktorá vyvrcholí parádne hustým finále. Fajn spomienka na staré noirovky. ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Film je z počátku až nesnesitelně pomalý, ale přitom velice napínavý a znepokojivý. Od samého začátku je poznat, že to filmařský film ne nějaká americká prostduchost. I ta hudba tam prostě hraje. Postupně to nabírá na obrátkách a na krutosti až do finále. ()

Carlito1 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný debutový snímek bratrů Coenů. Thriller s komplexní zápletkou, jak má být s úžasnou Frances McDormandovou. ()

Zabriskie 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co jsem četl o Zbytečné krutosti, jsem čekal, že se mi bude určitě líbit. Ale těm Coenům já prostě nemůžu přijít na chuť, stejně jako kultovní Fargo se mi nijak zvlášť nelíbil ani tento film. Nemůžu mu upřít zajímavé momenty, scéna pohřbívání zaživa anebo závěrečných deset minut je brilantní, ale styl vyprávění filmu mě vůbec nezaujal, místy mě dokonce trochu nudil. ()

jirik 

všechny recenze uživatele

Coenovic brilantní prvotina s atmosférou temnou tak, že by se dala krájet...a ten "pohřeb" domněle mrtvého šéfa a soka v lásce ...no brrrrr, ještě teď mi běhá mráz po zádech ()

MissDark 

všechny recenze uživatele

Dokonalé! Úžasné scény, rozmanitý příběh (když už si člověk myslí, že ví, co se stane, naprosto se to zvrtne a tím to udržuje neustálé napětí a originalitu..)! Atmosféra celý film až neuvěřitelně hustá a nepředvídatelná.. Moc zaujativní.. Neuvěřitelné.. ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

První film bří Coenů, předznamenává se ctí filmy budoucí. Není to tak brilantní, ale přesto je to hodně dobré. Velmi pomalý a možná zmatený rozjezd, ale závěr je nádherný coenovský nářez. Zde si člověk uvědomí prastarou pravdu, že myslet znamená h...o vědět! ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama