Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Filmy od bratrů Coenů jsem docela dlouho nějak přehlížel, přestože Big Lebowski je jeden z mejch nejoblíbenějších filmů. Až v poslední době se mi dostaly do rukou další dvě jejich díla - Fargo a Zbytečná krutost. Fargo jsem viděl dřív a hodně se mi to líbilo, takže jsem byl zvědavej i na tenhle film. Věděl jsem, že to bude v podobnym duchu jako Fargo, ale spíš jsem čekal, že to až tak dobrý nebude. Přecejenom je to jejich první dílo, takže jsem žádný zázraky nečekal. Ale bezprostředně po zkouknutí je muj názor takovej, že Zbytečná krutost je ještě o trochu lepší než Fargo. Jinak mně teda nejlepší přišla část, která se odehrávala někde uprostřed filmu. Ostatní spíš vychvalujou konec, ale ten mi připadal možná trochu uspěchanej. Akorát scéna v koupelně s otevřenym oknem a se sprchovym závěsem mi zase připomněla Fargo (akorát tam to bylo přesně naopak a scéna se odehrála na začátku). V každym případě se mi film líbil a já už se těšim, až se podívám na nějakej další film od Coenů. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání. Je tam pár zdařilých scén, al s pozdějšími Coeny se to nemůže měřit. Ale díky tomuto filmu Coeni prorazili, a už jen z toho důvodu by tento film neměl zapadnout. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Solidní prvotina. Velmi atmosférická, s dobrými herci, jen by se mi líbilo svižnější tempo a zašmodrchanější příběh. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Konečně film od Coenů, po jehož shlédnutí chápu, proč jsou pro některé tihle bráchové tak opěvovaní. Atmosféra celýho filmu je hutná jak mazut! Už dlouho jsem nebyl u filmu tak zařezanej. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tři kulky v šestiranném revolveru, slizké očko Walsh a chlupatý ďábel Hedaya v nezbytně kruté prvotině bratří Coenů. Holt v Texasu v tom každý jede sám.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Prvotina se Coenům zatraceně dobře povedla. Už dlouho sem necítila tak hustou atmosféru, na konci už mi tep vylítl do červených hodnot. Prostě dílo génia, tedy vlastně znásobené dvěma. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Na americkosť 70. a 80. rokov si neviem zvyknúť. Vadilo mi viac vecí (ako obvykle u Coenovcov, np. až prehnane dlhé zábery). Bavila ma ale jednoduchosť celku, a záverečný zápas dostať z ruky nôž aj cez stenu :D ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmu 'Fargo' som doteraz neprišiel poriadne na chuť, o to viac ma však dostal debut mojich režisérskych obľúbencov. Filmová brutalita dostala ďalšie synonymum s názvom 'Blood Simple.'! Prvú polhodinu všetko tíško smeruje k nejakej šialenosti, zločinu, brutalite, ktorá sa následne stane a nasledujúce minúty takmer bez slova, mrazivo detailne popisujú násilné a hrozivé činy hlavných predstaviteľov, ktoré vrcholia v napínavom závere. City sú vo filme na bode mrazu, z hercov (okrem M. Emmeta Walsha) nejde dostatočný pocit chladu a krutosti, scenár je trošku neohrabaný, réžia ešte predsa len v začiatkoch, no ako debut výnimočný počin. 85%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

U Coenů nikdy nevíte, co bude v příští minutě. Spletitě protkané příběhy ad absurdum, akce, napětí. Černého humoru požehnaně. Velice stylový soundtrack je hlavně namíchan z klavíru, některé pasáže byly propasírovány na míru zvláštními zvuky, při kterých doopravdy stojí chlupy. Šikovný hvězdný start humoristů noir si tímto snímkem získal řadu stálých obdivovatelů. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Statečný člověk umírá jednou, zbabělec tisíckrát. A právě tak slaboch cestou ke smrti způsobí i druhým nesčetněkrát víc bolesti tam, kde čestný člověk by jednal milosrdně, nebo alespoň úsporně. *** S fascinativním zaujetím snímek sleduje devastační mechanismy mužské slabosti, jež znásobuje trýzeň všech vzájemně zainteresovaných, dokud v někom nepřeteče příslovečná (a nakonec i vyobrazená) poslední kapka. *** Zbytečná krutost je tedy jiné jméno pro matematický rozdíl mezi vyřizováním účtů ve světě odvážných protivníků a ve světě obyčejných zbabělců – přičemž vyřizování účtů je tu jen jiné jméno pro život ve vztazích. *** Ale to pořád popisujeme svět optikou místních mužských, v němž kartami může zamíchat okolnost, že žena jako (fyzicky!) slabší tvor si ve chvíli, kdy ta poslední kapka hrozí přetečením, nemůže zbabělost ani neúspornost dovolit a pragmaticky a s pouze nezbytnou mírou krutosti udělá, co je potřeba udělat. *** Velkorysé tempo a klidná, soustředěná kamera vytvářejí pro diváka nezpochybnitelně bezpečný prostor k rozjímání a doceňování sledu scén, příčin a důsledků, protože především musíme cítit, že sledujeme svrchovaně krásný film o síle lidské slabosti, jenž v sobě spojuje hluboké pochopení s filosoficky pobaveným odstupem. *~ ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nádherná (a rozhodně nikoliv zbytečná) performance z divadla krutosti, co se většinu času tváří jako zatraceně znepokojující, morbidní a dusivá mrcha, ale ve finále odkape sympaticky zvráceným humorem v černé. Zřejmě nemá valný smysl upozorňovat na to, jakými jsou bratři Coenové nápaditými řemeslníky, protože za ně promlouvá nejen jejich všeobecně pozitivní pověst, ale zejména holý (a ve Zbytečné krutosti) snadno čitelný fakt, že jsou schopni vzít dokonale banální příběh ušitý primárně "do kraťas" a nekompromisně jej roztáhnout na drsnou kompaktní podívanou ("do gatí"), která srší, jiskří a doutná filmařskými "vychytávkami". Oč tu běží je atmosféra, atmosféra nahuštěná do naturalistických sekvencí mrtvolného ticha bez ticha, díky které jsem se na hodinu a půl nervového vypětí, ocitl v klaustrofobické temnici lidského podvědomí. Ruku v ruce s rozjímavým obrazem, jehož podstatnou náplní jsou mnohoznačné pohledy a dlouhé, opravdu dlouhé a zneklidňující expozice par excellence, vyvstává paralela s obdobně hypnotickým zážitkem u "tamté země, co jaksi nepřivykla staříkům" - podobnost čistě podvratná, potěšující a nutící k zamyšlení nad lehkostí, s jakou lze překlenout přes dvacet let (v jádru nezměněné) tvorby. Demagogizujícím krácením podrženo a sečteno - Zbytečná krutost je mistrná stínohra, pekelná rošáda, u které neznámá značí omyl bez viny, známá neznámou, které bychom se měli obávat, ale nadevše je úspěšnou zkouškou dospělosti, u níž na přitěžující vypravěčský balast nezbylo místa. (omluvte kostrbatost tohoto sdělení) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Grandiózní ántré bratří Coenů do filmového světa. Výtečný psychothriller s partou herců na malém prostoru. Za zmínku stojí skvělá práce s kamerou - ty nájezdy nemají chybu. Díky využití nepříliš známých herců film nabývá na autenticitě (vynikající M. Emmet Walsh). Film je od začátku do konce napínavý, má dusnou Texaskou atmosféru, jednu kultovní drsnou dvacetiminutovou scénu beze slov a hudby a závěrečnou desetiminutovku, při které se tají dech. Coeny prostě můžu. 95%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kdybych předem netušil do čeho jdu, vysmál bych se každému, kdo by se mi odvážil tvrdit, že jde režijní debut. Luxusní filmová lahůdka se silnou noirovou příchutí, omamnou hudbou a atmosférou plnou strachu a příslibů násilí. Krutý a zároveň extrémně křehký snímek, který je v kontextu tvorby bratří Coenů stále na úplné špici. (1.) 90% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Filmy bří.Coenů jsou zvláštní a mému srdci blízké...Ať už neskonale výborný "Big Lebowski" nebo neméně dobré "Fargo"..."Zbytečná krutost" však jejich kvalit (aspoň pro mě) nedosahuje...Scénář je klasicky dobrý a herecké výkony bezchybné, ale přesto mám pocit, že tomu všemu něco chybí...Dal bych jen ***, ale to by v tomhle filmu nesměla být ultradrsná, několik minut trvající scéna smrti jednoho z hrdinů, v podstatě beze slov....Brr. ()

castor 

všechny recenze uživatele

I ve vidlákově jsou jedinci, kteří překročí hranice manželského slibu. Prachatý a brzy zahořklý majitel baru zjistí, že mu žena zahýbá. S jeho zaměstnancem. Najme si cynické soukromé očko a objednává dvojnásobnou vraždu. Děj se odvíjí velmi pozvolna, ale velmi funkčně. Všechny postavy mají nějaký škraloup, Coeni je postupně odkrývají. Velmi pomáhá kamera Barryho Sonnenfelda (pozdějšího režiséra Mužů v černém a Addamsovy rodiny), jehož záběry umocňují mrazivou atmosféru. Radost sledovat je i herce. Debutující Frances McDormand nebo nechutně mluvící texaský balík M. Emmet Walsh se zapíšou do divácké mysli. Bratři Coenové omrkli od nezávislých tvůrců, jak produkovat vlastní filmy, vysypali prasátka a natočili jeden ze svých společných scénářů. Vypadla z toho vydatná nezávislá pecka, která sbírala ceny na významných festivalech. Svérázná pocta klasickému filmu noir platí za průkopníka americké žánrové postmoderny. Po právu. A u mě platí za solidně mrazivý kus od tvůrců, kterým jsem až na výjimky (Fargo) nikdy nepřišel pořádně na chuť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Vždy sa môže niečo posrať. Skúste sa ale posťažovať priateľom, poprosiť ich o pomoc. V tej chvíli sú všetci fuč. V Rusku vraj všetci ťahajú za jedno lano. Pravdaže len teoreticky. Ja ale viem, že tu v Texase si každý musí pomôcť sám." Drsný thriller z dieľne bratov Coenovcov. Ich oficiálny filmový debut. Kriminálna dráma, v ktorej sa to naozaj všetko poriadne skomplikovalo. Manželská nevera má za následok kolotoč udalostí, ktoré sa všetkým zúčastneným vymknú z pod kontroly. ***** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvý film bratov Coenovcov k nám vďaka distribútorom prichádza na DVD ako posledný, ale vďaka aj za to. Výborný film, ktorý ani po rokoch nestratil nič zo svojich kvalít. Typický prepletený Coenovský scenár a nezameniteľná réžia. Som rád, že to vyšlo práve cez edíciu Film X. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

neuveriteľne kvalitná atmosferická záležitosť.prvý a podľa mňa najlepší film coenovcov.a počítam k tomu aj fargo ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama