Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Já ty Coenovky asi opravdu nepochopím. KAždej je vychvaluje a mě se moc nelíběj. Jejich nejlepší film je pro mě Braříčku kde jsi, ale tohle jde mimo mě. Mám rád podobný snímky ale bohužel my tenhle příšel poněkud zdlouhavý a roztahaný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a nevšedný debut bračekov Coenových by mohol mať chvíľami vyššie tempo, lebo brilantný záver všetko nenahradil. Ale určite tento film ostane v mojej pamäti minimálne vďaka viacerým vydareným scénam. Tiež stretnutie s mladou Frances McDormand vytvorilo časový oblúk k Trom bilboardom za Ebbingom, ktoré som videl nedávno. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Coenovi napoprvé vystačili s málem – čtyři herci, jedna nevěra a její nevypočitatelné následky. Stylově čistá podívaná. Fargo je sice ještě lepší, ale to není žádné mínus. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

spolocne s bartonom finkom najlepsi coenovci...do posledneho riadku prespikovany scenar, ktory je tak zapleteny, ze az nechapete, ako sa peckovo postupne rozuzluje..skvele vykony, napatie, cistokrvna filmarcina..mnam ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Dokonalé, po prvním shlídnutí mě to až tak nevzalo, ale podruhé... Coenovic debut je opravdu cítit debutanskou svěžestí, má tu správnou atmosféru a výborný scénář. A herci hrají do jednoho opravdu skvěle. Jen škoda že to není delší. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem nemohl nalézt film, kterému bych s čistým svědomím udělil plný počet. Vložil jsem své naděje do rukou mých velkých oblíbenců a oni mě opět nezklamali. Čekal jsem hodně kvalitní snímek s haldou napínavých scén, ale pořád jsem byl silně skeptický. Přeci jen mě Francis McDormand nepřesvědčila ani ve Fargu a tak jako tak je to první Coenův film, tak těžko předvedou dokonalou jízdu. Ajaj, to jsem se zmílil. Vždyť já od půlky filmu jenom mlčel a zíral. Takové dusno, jaké dokázalo pár postav rozject v tak krátkém čase opravdu nevidíte často. Již dlouho jsem u filmu nebyl tak napjatý. Opět pochválím výborný hudební motiv. Vrcholem je pro mě ďábelský smích Emmeta Walshe. Zbytečná krutost je klenot. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sakramentsky pomalé tempo, málo zhovorčiví Marty a Ray, na nervy lezúci súkromný detektív Visser, niekoľko vstaní z mŕtvych, revolver v kabelke, spaľovňa za domom, pár mŕtvych rýb, zabudnutý zapaľovač a všetko to vyústi do finále s odvážnou Abby. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Aaale, čert aby to vzal! :-) Človek sa po pozretí nie-až-tak-dobrého No Country for Old Men rozhodne, že si dá ešte jeden film z raných coenovských čias, len aby zistil, že mu Coenovci skutočne nie sú po chuti, a potom zistí, že ich prvotina je takáto (nie zbytočne) krutá genialita. Sakra, teraz sa budem musieť pustiť aj do zbytku ich tvorby... ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Uff, neviděl jsem od Coenů všechno, ale tahle jejich prvotina je mazec a pro mě jednozačně jejich top. Úžasný scénář a rozehrání situací do kterých jsou postavy vrženy, k tomu naprosto hustá a vystihující atmosféra, která se s blížícím se koncem stupňuje víc a víc. V několika momentech člověk neví jestli má vyprsknout nebo čučet s otevřenou hubou dál. Několik lekaček (nejlepší je ta s ranníma novinama, superrr nápad :-) ) působí ještě víc než v nějakym hororu. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokonalý rozjezd bratí Coenů a předzvěst všeho dalšího. Jenom by mne zajímalo kde vzal český distributor ten debilní a nesmyslný překlad názvu? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Už první režijní počin této bratrské dvojice v sobě skrývá všechny aspekty jejich dalšíích filmů. Jsou zde skvělí herci, propracované dialogy, komplikované a černohumorné situace a samozřejmě nezbytná krev. Bylo vidět, že se zde Coenovi učí a všechny svoje finty rozpracovali k dokonalosti až ve svých dalších filmech. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak by asi vypadala Freudova noční můra, kdyby měl někdy možnost přenocovat v texaském motelu, v němž by dělal recepčního Hitchcock a pokojskou Dostojevskij. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Coenovská prvotina, ktorá je pre mňa určite v top 3 ich filmov. Vypointovaný thriller, ktorému stačí naozaj len ponurá až komorná atmosféra s výborným občasným klavírnym prechodom, ktorý dáva všetkému šmrnc. To všetko je korunované minimalistickými dialógmi, ktoré pre posúvanie deja niekedy ani nie sú potrebné. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pozor, zatiaľ režíruje len jeden z bratov Coenovcov, a to Joel, a nie, ako píšu tu, na CSFD. Oslnivý a horkokrvný - D-E-B-U-T Joela Coena o postavách, ktoré si nerozumejú, žiarlivý manžel si najme súkromného detektíva, aby odstránil jeho nevernú manželku i s jeho - sokom, namiesto toho, zabije - objednávateľa vrážd, teraz tento kápo, pôjde po nich. Najlepšie na filme, je samotné finále, ktoré je strhujúco prevedené, predtým sa postavy, akosi nezáživne motajú, že som premýšľal, o stupeň znížiť hodnotenie, ale to by tu nesmela byť, mladá a šarmantná Frances McDormand, sakra, nevedel som, že bola za mlada - kus ženy, ktorá ma vzrušovala, mimochodom v ďalších coenovkách sa ešte niekoľkokrát objaví, lebo je žena jedného z režisérov, a to - Joela. Zbytočná krutosť, je pre mňa - zaujímavý film od špičkových režiséroch, ktorí patria dnes medzi špičku, i keď by sa zišlo, voľakedy nadviazať na kvalitné filmy z minulosti, ako vravím, majú na to, Joel je z dvojice, tým šikovnejším, ale Ethan, nie je čierna ovca ! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Do detailov prepracované a zamotané klbko a lá Coenovci...Nápadmi sa rozhodne nešetrí, či už ide o samostný scenár a réžiu, ale aj o prácu kamery a strihu. Herci typologicky presný a korelujúci s celkovým "feelingom" filmu. Aj bez absencie hudby je to temné, absurdné, atmosferické a miestami parádne zimomriavkové, pričom vôbec nevadí, že v určitých pasážach je to viac "efektné ako efektívne"... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Coenovka ako sa patrí. Vedela som, že pri výbere tzv. kultového filmu z ich dielne určite neurobím prešľap. Toto ani náhodou nie ja tak zlé až je to dobré, práve naopak. Dovolím si tvrdiť, že toto je tak dobré, že všetko ostatné vám v jednej chvíli príde zlé... Videné v rámci Season challange tour. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Já už nevím, co si mám o těch Coenech myslet. Jejich poslední film, Serious Man, mě dokonale zklamal, zato jejich prvotina mě opravdu příjemně šokovala svojí kvalitou. Luxusní kamera, střih, hudba, hutná atmosféra, lahodně pomalé tempo, výteční herci a klasicky Coenovský scénář-nevím, co víc bych si od debutu mohl přát. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Proč čtyři? Inu, protože nemůžete poslední scénu, i když už je dobojováno, ukončit rychlým střihem a hned po něm nasadit titulky... to je zbytečně kruté. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama