Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Recenze (370)

anais 

všechny recenze uživatele

Temný film o pomstě za nevěru. Snad nikdy jindy se hrdinové filmů neocitli v tak osamělém světě, světě, v němž i láska rovná se odcizení. Každý má strach z každého, podezřívá své okolí. Brutalita, která pramení z této všeobecné nedůvěry tu není nijak nečekaná, ba naopak, je neustále přítomna v každém slově, pohledu. Rozhodně jeden z nejlepších Coenovských filmů. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý nápad, jak vyřešit ženu a jejího milence, bude mít spoustu nečekaných důsledků... je to povedený film, ale neodsýpalo mi to tak, jako třeba Fargo. Holt prvotina. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudný a ničím zajímavý pokus o šok. Při sledování my na mysli ihned vyvstal o deset let starší Shallow Grave Dannyho Boylea s podobnou tématikou. A v porovnání těchto filmů Blood Simple bledne závistí. ()

claudel odpad!

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že po zhlédnutí idiotských kreací Pierra Richarda ve Velkém blondýnovi dlouho neuvidím příšernější film. Stalo se. Bratrům Coenům jsem nikdy nepřišel pořádně na chuť. Uznávám kvality Farga a Biga Lebowského, ale ostatní snímky stojí za starou belu. Tahle země není pro starý měla aspoň trumf v Bardemovi, ale Zbytečná krutost nemá vůbec nic. Zoufalá nuda, debilní scénář, loudavá kamera, hrozné herecké výkony v čele s M.Emmetem Walshem a celkově stupidní film, který nic nenabízí. S bratry Coenovými jsem nadlouho skončil, možná navždy. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Vedle Millerovy křižovatky, Bartona Finka a Biga Lebowskiho asi nejlepší Coeni. Málomluvné postavy, ironický nadhled, trefný casting, výborné režijní a kameramanské nápady - takové jsou jejich filmy jak je mám rád a tenhle to všechno začal. Zbytečná krutost je bizardní thriller světové úrovně. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film se povedl bratrům Coenům. Pravda, snížil jsem původní hodnocení o jednu hvězdičku, ale došlo k tomu hlavně proto, že už jsem dneska příliš rozmlsaný a asi se ve všem až příliš rýpu. Každopádně jsem se u filmu i dnes velmi dobře bavil a řadím ho mezi svou oblíbenou klasiku. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Výborný temný thriller od Coenů, pomalý, od začátku s hustou atmosférou, který by býval mohl být přesně mým šálkem čaje, kdyby se ovšem všechny jeho postavy nechovaly jako mentálně retardované, jen aby se to hodilo do scénáře... Vrah-profesionál na místě činu nechá ledabyle vajgl i se zapalovačem, potom to tam celé ochmatá další expert, včetně vražedné zbraně a i dál se po zbytek filmu chová jako naprostý idiot... A další a další. A jelikož tomu absurdnímu jednání schází nadsázka a tváří se to celé naopak příliš vážně, lezlo mi to spíš kapánek na nervy, než abych se u toho bavil. Ale M.Emmet Walsh je coby bezskrupulózní a mimořádně slizké soukromé očko naprosto vynikající. A pak přijde skvostná poslední scéna a já musím dát aspoň za čtyři. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Joel Coen své drahé polovičce Frances McDormand hned zkraje znázornil, kam taky může vést partnerská nevěra...do víru násilí, podlosti, absurdit a (ne)náhodných nehod, který může jednoho hravě připravit o rozum a druhého o život. Coen Bros. poprvé a hned trefa do černého. Drsnější než šmirgl, napínavější než trencle Roberta Rosenberga. NeoNoir až za hrob. 90% ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Excelentní film se značně černým nádechem filmu noir. Atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet. Dokonalé sladění zvuků a hudby, kdy už pouze dupot psích tlap po koberci nebo úder do biliárové koule vzbuzuje pocit napětí. K tomu tísnivá hudba a dokonalá kamera, která ať už je v klidu nebo pohybu tvoří každou scénu nezapomenutelnou. Některé záběry mi dokonce svou zvláštní neobvyklou působivostí připomínaly tvorbu Davida Lynche. Bratři Coenové v roli sarkastických loutkařů za oponou nechávají své postavy tápat v chybných domněnkách a žádné předem nedají vědět, co zamýšlejí (jako „zbytečně krutý“ by se dal nazvat především osud „drsňáka“ Martyho).Hlavní hrdinové jsou tak za svá zbytečně krutá a neuvážená rozhodnutí nemilosrdně drceni nezvratnou osudovostí, která dopěje až k poslední značně bizardní scéně. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Coenovci začali s plnou parádou. Ich prvotina Blood simple. doslova nesie všetky prvky tak typické pre ich neskoršie filmy. Po prvé tu máme texas a texaských tvrdých chlapov a pekné ženy. Máme tu barovú hudbu v pozadí, a pár hrdinov, ktorý chrlia neskutočne dobre napísané dialógy, bez jediného zaváhania alebo zbytočnosti a hlavne je tu príbeh, z ktorého doslova presakuje hutná a temná atmosféra. Všetky tieto veci sú zvládnuté na výbornú, k čomu ešte pridám aj fantastických hercov až na McDormand - ja ju totiž naozaj nemusím - Z čoho najviac vyniká fantastický Walsh a Getz ale tiež kameru, ktorá je hravá a ak môžem byť taký trúfalý podotknem aj najumeleckejšia z Coenovských filmov. Veľmi sa mi páčila a vďaka nej som si okrem herectva mohol užiť aj prostredie a celkovo iné prvky, ktoré by som si inak nevšimol. Coenovci a ich zmysel pre existencionalizmus je badateľný aj tu a to v takej miere že posledných desať minút si doslova obhrýzate nechty či už na rukách alebo nohách a čakáte ako to dopadne. A práve títo ľudia zahnaní do krajnej situácie, v ktorej sa musia rýchlo rozhodnúť čo spravia ďalej , robí s coenovských trilerov doslova pôžitok, rovnajúci sa chladenému pivu, po celodennej šichte. Poctivý film, na ktorý mám len jednu jedinú výtku a to tú, že aj napriek skvelému scenáru, ktorý vám nedá ani na sekundu zapochybovať, že sa takéto niečo môže stať, sa postava súkromného detektíva skrátka chovala úplne iracionálne a práve nemu som mal problém uveriť, že to čo robí, má nejaké opodstatnenie, čo síce mal ale podľa mňa bolo podané veľmi hlúpo a nepozornejší divák si ho ani nevšimne. Inak perfektne odvedená práca, ku ktorej k dokonalosti chýbalo naozaj málo. no a ja si idem dať to pivko. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové? Blood Simple? Simple Excelent! Úchvatná podívaná plná zbytečného násilí, určité odtažitosti, temné atmosféry...co dodat? Husté dílko...a navíc prvotina ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vždycky se něco posere......... Zajímavý záběr byl okolo 13 minuty - kamera (Barry Sonnenfeld) zde kopíruje barový pult a opilce na něm spícího. Kamera jej krásně okopíruje a pak pokračuje dál. Na tomto záběru je něco uhrančivého. Pak se půl hodiny skoro nic neděje. Zatím dobrá kamera, sem tam povedená hudba a pár dialogů z nichž jsou některé nudné. Pak se to rozjelo. CITÁT - Věřím vám......... Začínají zmatky kolem jedné vraždy nebo dvou nebo tří vražd. No je v tom chaos, ale má to řád. Scéna "Okno a nůž" je krutá. CITÁT - Est-li ho uvidím, určitě mu to řeknu......... Po tom pomalém půlhodinovém rozjezdu to dostalo pořádné grády a bylo na co koukat. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

TOP 10. Koncert pro čtyři herce a jeden zapalovač. Někdo zemře pomalu, jiný rychle a ten, kdo nakonec přežije, by nejraději umřel taky. M. Emmet Walsh by mohl kandidovat na titul "Svině desetiletí", Coenové by pak mohli dostat cenu za "Nejsenzačnější debut v historii kinematografie". It's so bloody simple... ()

Tyler:D 

všechny recenze uživatele

Skvelý debut. Zrejme to najlepšie z toho, čo som mal zatiaľ od Coenovcov možnosť vidieť. Kdesi v strede som síce prvýkrát pozrel na hodiny, zdalo sa mi že filmu akosi dochádza šťava, ale bol to len chvíľkový pocit. Záverečná časť spolu so scénou na poli ma prinútili dať plné hodnotenie. Pochváliť musím aj hudbu a kameru. Po dlhšom čase konečne film, ktorý som si dokonale užil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvěle. Minimalistický neo-noir plný zvratů a hutné texaské atmosféry. Coeny nemám moc nakoukaný, ale asi je nejvyšší čas začít. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama