Reklama

Reklama

Smrtící atrakce

  • Česko Smrtící přitažlivost (festivalový název) (více)

Jak se první nesmělé milostné vzplanutí mění v poslední stisknutí spouště...  V tomto filmu vystupuje v hlavní roli nová mladá americká hvězda Winona Ryder, která ztvárnila několik významných rolí ve filmech Beetlejuice, Dracula, Mořské panny. Dále hrají Christian Slater, kterého známe z filmu Robin Hood - Král zbojníků a Shannen Doherty, proslulá rolí v TV seriálu Beverly Hills 90210.
Drsný příběh o dospívání navenek neproblematických mladých lidí. Spousta studentů amerických vysokých škol se uchyluje k vraždě pouze proto, aby vynikli mezi svými vrstevníky. Kam až mohou vést nebezpečné hrátky s ohněm, jak láska může změnit původní záměry - to vše uvidíte v tomto napínavém a rozporuplném snímku. (IMAGO Video)

(více)

Recenze (71)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Fuck me gently with a chainsaw." Škola je peklo a kdo chce přežít, musí zabít. Heathers se občas nechtíc octnou za hranicí hodně černé komedie, což nám film dnes, po mnoha školních masakrech, na druhou stranu umožňuje vnímat jako mírně stylizované, jinak však pravdivé zachycení středoškolské mikro-společnosti. Sociologický výzkum, z něhož se nikdo nepoučil. Jeden z mnoha. 75% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Pramáti všech studentských filmů se střihem a humorem Simpsonových, sem tam i mnohem černější, nahláškovaná až k prasknutí, s rozkošnou Winonou, supercool Slaterem, ďábelskou předwalshovskou Doherty a vpravdě výbušným finále navrch. My teenage angst bullshit has a body count. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Snad nikde jinde ta otřepaná metafora "střední = společenský mikrokosmos" nefungovala líp. Jednou ty politickospolečenské implikace snad rozeberu dopodrobna, ale proteď se spokojím s prohlášením, že tenhle středoškolský Klub rváčů je tím nejlepším kolotočářským hororem vůbec (Smrtící atrakce, dafuq?) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konvenčná komédia, tváriaca sa nonkonformne. Systém také rád dáva na obdiv. V štýle: aha kuknite, čo my všetko pripustíme a dovolíme! Vraždy obzvlášť populárnych triednych hviezd, no v skutočnosti nafúkaných zmrdov, v záujme zlepšenia atmosféry v škole. Sebauvedomenie, sebakajanie a radikálny rez láskou, v záujme záchrany hniezda tých istých zmrdov, voči ktorým sa bojuje celú prvú polovicu filmu. Ostrakizácia homosexuality a obezity (s výnimkou záverečného obrátenia sa Winoninej postavy na obetavo-pomocnú matku Terezu). Ironizácia malomeštiackych paštikársko-kriketových rituálov vyššej strednej triedy. Na boľševickom Slovensku bol humoristický časopis Roháč s komixovými stripmi Dita; Jožinko, dieťa svojich rodičov či Bill a Mary, plnými absurdného, miestami riadne čierno-sarkastického humoru. Na Západe okrem kopy podvratných komixov aj kadejaké podobné filmy, všetko (až na výnimky) v záujme uchovania systému povolením oprát na okraj v oblasti humoru. Ale: odtiaľ-potiaľ. Výstižný komentár: Pacco. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Winona a Chris zabíjajú populárnych spolužiakov, len aby zo strednej školy spravili lepšie miesto. Rozkošné. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Brutálny film. Čierna komédia, ktorá vystupuje z tradičného afektovaného štýlu žánru a ponecháva si len vražedný humor. Základom úspechu je jednoznačne úžasný scenár, ktorý bez akéhokoľvek preháňania možno označiť ako jeden z najlepších scenárov desaťročia. Britké brutálne slangové hlášky a subkultúrne narážky sa valia z úst perfektných hercov (Christian Slater je maniakálne dokonalý!) a spájajú sa v mnohých scénach, ktoré sa v momente stávajú kultom (dve najcoolovejšie zapálenia cigariet v dejinách filmu!). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku som si hovoril, že čo za chobotinu to zas pozerám, no postupom času sa ukázalo, že ono to vlastne až taká chobotina nie je. Naoko hlúpe konanie postáv, uletené dialógy a jednotlivé čudesné situácie tu v sebe skrývajú inteligentnú satiru a veľkú dávku čierneho humoru. Škoda, že to medzi hlavnými postavami (W. Ryder a Ch. Slater) nefungovalo tak ako malo, skrátka necítil som medzi nimi žiadnu iskru, pričom tie ich doťahovačky medzi sebou mi prišli často šedivé a mdlé. Tiež ten záver som si prial trochu iný, podstatne tvrdší. Celkovo som však spokojný, lepší priemer. 65/100 ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit stupidním českým názvem a oficiálním obsahem filmu zde uváděným - za oboje by tehdejší distributor zasloužil proplesknout. Černočerná satira na "bezstarostný středoškolský život" bez jediné ryze sympatické postavy (což byl takřka určitě záměr), je napěchována úžasnými hláškami, přepáleným humorem a vskutku originální základní premisou, která je svým způsobem vtipná i mrazivá zároveň. Herecké výkony mladých, většinou začínajících herců, které měli za sebou jen pár snímků, jako Winona Ryder, Christian Slater a Shannen Doherty nejsou nikterak oslnivé, ale ani vás neurazí a vy si tak můžete v klidu užívat šílenosti, co se před vámi odehrávají. Zaráží mě tak nízký počet hodnocení zde na ČSFD a poměrně i nízké procentuelní hodnocení, které balancuje mezi modrou a červenou barvou. Osobně film považuji za nedoceněný kult - samozřejmě míněno v našich končinách, ve Státech si výjimečnost tohoto snímku očividně uvědomují. P.S.: Narazil jsem na jediné české titulky k filmu, ale ty jsou bohužel strašné (a ač se netváří amatérsky, jsou plné významových chyb - a o to jsou zákeřnější). Pokud tedy nevládnete angličtinou natolik, abyste zhlédli film bez titulků, doporučuji raději originální anglické nebo počkat na lepší překlad. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Rozkošne amorálne, neštýlové a dekadentné. Čisté osemdesiate roky, vo svojej najlepšej forme a pritom 100krát ujetejšie a s Winonou!! Pre fetišistov (fanúšikov) dokonalý film .. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Heathers jsou natolik zvláštním a jinakým filmem, že ho nelze vkládat do rámce jednoho žánru. Tvůrci přišli s originálním nápadem středoškolské „očisty“ s mnoha zábavnými nápady a velkou dávkou politické nekorektnosti (něco takového už by dnes v této podobě v USA nemohlo vzniknout). Všudypřítomný černý humor a prvotřídní hlášky lemují zajímavý děj a herecké výkony všech zainteresovaných jsou parádní. Winona Ryder září a pro Christiana Slatera se toto dílo bez větších pochyb stalo odrazovým můstkem k Scottově/Tarantinově Pravdivé romanci. [LFŠ 2018] ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Rozhodnutí se zabít je nejdůležitější v životě, měli bychom si o tom promluvit, stav se za mnou po vyučování"   Nekorektní a braková středoškolská vybíjená, která sice zdaleka nedosahuje kvalit opravdových perel žánru ,  ale svou amorální kvalitu rozhodně má.  V závěru  sice ustupuje černá komedie až vlastně smířlivé moralitce, ale budiž. Zřejmě pak  i inspirativní film  pro budoucí americké středoškoláky... ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Christian Slater je učiněnej ďábel a Winona Ryder pekelnice pekelná! Škoda že jim to moc dlouho nevydrželo, takhle z toho zbyl jen neobyčejnej "slasher" se všema prachobyčejnýma mínuskama zlatejch osmdesátek. Hlavně ta rádoby elektrická hudba byla příšerná; připomněla mi takový ty přednastavený dema na archivních klávesách, co jsme kdysi pořád dokolečka sjížděli u babičky. Znáte? --- "You didn't say Simon says." ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Tento film udělal v roce 1988 opravdu velký dojem. Důvod byl hlavně ten, že v 80. letech došlo k nárůstu filmů o teenagerech, mladé lásce a tanci. Právě tento film ukázal úplně jiný pohled na mladé a dospívající lidi. Film ukazuje drsný příběh o dospívání, v kterém hlavní roli hraje Winona Ryder. Ta se spolčí se sociopatem Christinem Slaterem, aby zavraždil její kamarádky. Režisér a scenárista filmu spolu perfektně ladili a vytvořili tak něco temného a vtipného. Film si zakládá na vtipných a umělecky navrhnutých sebevražedných poznámkách. Film byl také několikrát zmíněn jako jeden z nejlepších filmú zasazených do stredoškolského prostředí v 80. letech. - "Fuck me gently with a chanisaw. Do I look like Mother Teresa?" ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné skoro už deväťdesiatky... i keď nedotiahnuté tam, kam sa to dotiahnuť (či po celý čas ťahať) pýtalo. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Winona Ryder je velice výbušná. Kriminální komedie o tom jak vyniknou ve škole a být idolem. I za cenu vraždy. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Divnej film s divnejma postavama. Kouzelná Winona a sympaticky nesympatický frajírek Slater zvedají Heathers dost nahoru, ale ten nekorektní (ne)humor a trefné hlášky vždycky úplně nestačí a tempo filmu, stejně jako zábavnost, místy docela hapruje. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Úžasné dialogy (vůbec co do množství hlášek je to opravdu studnice: "Bulimia is so 87" apod.). Sympaticky divné charaktery. Děj je trochu podivně vykonstruovaný, ale vůbe to nevadí - stejně jako vše ostatní je přehnaný, díky čemuž se daří postihnout spoustu aspektů tehdejší americké mládeže a společnosti vůbec. Nedivím se, že film je ve státech kultovní, evropan si pravděpodobně spoustu narážek neužije. Jeden z těch filmů, které by český dabing opravdu spolehlivě zabil... ()

Reklama

Reklama